BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Zeytincilik hızlı ama yanlış büyüyor

Zeytincilik hızlı ama yanlış büyüyor

Birçok bölgede Gemlik fidanının dikildiğini söyleyen Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, “Her bölge kendi iklimine uygun zeytine yönelmeli” dedi



Birçok bölgede Gemlik fidanının dikildiğini söyleyen Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, “Her bölge kendi iklimine uygun zeytine yönelmeli” dedi > İrfan Özfatura BURSA Sofralık zeytinde Marmara Bölgesinin haklı bir ünü var, ancak son yıllarda Ege’ye Akdeniz’e ve Güneydoğu’ya çok miktarda Gemlik tipi zeytin fidanı dikilmesi uzmanları rahatsız ediyor. Konuyla alakalı olarak görüşlerini aldığımız Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, “Manisa, Tarsus, Osmaniye ve Kilis’te Gemlik fidanları dikiliyor. Marmara Bölgesinde bir ağaç 14 kilo ürün verirken Akhisar’da 50 kilo veriyor. Dış görünüşüne bakarsanız ikisi de aynı. Ama bu zeytin asla İznik’te, Gemlik’te, Mudanya’da toplanan zeytinin tadını veremez. Her bölgenin kendi iklim ve toprak durumuna uygun zeytine yönelmesi gerek. Kaldı ki siyah zeytin Türk damak zevkine uygun tad, bunun ihraç şansı bulunmuyor” diyor. YAĞ DEĞİL İLAÇ Batılıların daha ziyade turşu tarzı yeşil zeytinden hoşlandığını belirten Taviloğlu, “Mesela Kalamata’ya bayılıyor. Zeytini değişik şekillerde işlemek ve sunmak zorundayız, siyah zeytinde üretim, satışlarla orantılı olamayacak şekilde artıyor. Bu sene kapasitemizi 32 bin tondan 41 bin tona çıkardık ama beyana bakılırsa 62 bin ton ürün kaldırılacak. Kaldı ki geçmişten de malımız var, daha stoklar erimedi” diyor. Zeytinyağ konusunda hayli dertli olan Taviloğlu, “Zeytin çiy, kırağı ve don yedikçe büzüşür, yağlanır, tadlanır. Kasımda yağ oranı yüzde 18’dir, aralıkta yüzde 21’i aşar. Ama millet erkenden toplayıp getiriyor, zira herkesin paraya ihtiyacı var, mahalle baskısı dayanılmaz oluyor” diyor. AZ TÜKETİYORUZ Yunanistan’da kişi başına 25 kilogram yağ tüketilirken, bizde sadece 1200 gram tüketiliyor. Zeytinyağı Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da neredeyse hiç kullanılmıyor. Yağımız leziz Sofralık zeytinde iddialı olduklarını söyleyen Refi Taviloğlu, ‘Lakin yağa da bigane kalmıyoruz. Zira yağımız çok nefis, kendine has bir tadı ve kokusu var. Zeytinin yayılması sevindirici gel gelelim AB gibi teşvik görmüyoruz. AB’de zeytinyağına ton başına 1400 euro fon var. İhracata kalkarsanız sizden 1400 euro vergi istiyor, kendi müstahsillerini koruyorlar. Son yıllarda Çin, Avustralya, Şili de kolları sıvadı, rekabet sertleşeceğe benziyor. Bence zeytinyağ yabancıya satılmayacak kadar kıymetli bir ürün, adeta ilaç. Yunanistan’da kişi başına 25, İspanya’da 13 kilo yağ tüketiliyor. Bizde sadece 1200 gram. Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu neredeyse hiç kullanmıyor” dedi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT