HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacak'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacak'
Fransa, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, tesettür mayosunun yasaklanmasına ilişkin yasa çıkarılması girişiminin anayasaya aykırı olacağını belirtti.

La Croix gazetesine konuşan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin gündeme getirdiği tesettür mayosunun yasaklanmasını öngören bir yasaya ilişkin, "Hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacaktır. Bu yasa anayasaya aykırı olur ve etkisiz kalacaktır. Ayrıca tamiri imkansız gerginliklere ve anlaşmazlıklara sebep olacaktır." dedi.

Cazeneuve ayrıca Müslümanların kadın erkek eşitliği, cumhuriyet değerlerinin korunması, hoşgörü ve birlikte yaşam konularında toplumla beraber hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretagne bölgesindeki Douarnenez kentinde erkeklerin de bulunduğu 30 kişilik bir grup, plajda tesettür mayosu ve başörtüsü giyerek yasağı protesto etti. Ouest-France gazetesine konuşan protestocu grubun sözcüsü, tesettür mayosu yasağı yüzünden plajlara gidemeyen kadınlara destek olmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Fransa'nın güneyindeki bazı belediyeler, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayosu giyilmesini, "toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği" gerekçesiyle yasaklamıştı. Uygulama çerçevesinde Nice kentindeki plajda Müslüman bir kadının tesettür mayosunun silahlı polis tarafından zorla çıkartılmasına ilişkin görüntüler uluslararası boyutta tepki çekmişti.

Nice İdare Mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararına İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından yapılan itirazı değerlendiren Danıştay, geçen cuma günü kararı durdurmuştu.

Danıştay'ın durdurma kararında, Villeneuve-Loubet'deki bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altı çizilirken, bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı vurgulanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...