Ölüm bulutları ansızın geldi

Ölüm bulutları ansızın geldi

YAŞAM Haberleri

Hindistan'ın bugün 2 milyon nüfusa sahip Bhopal kentinde 29 yıl önce tarım ilacı olarak da kullanılan Metilisosiyanat kimyasalını üreten bir fabrikada dünyayı sarsan bir facia yaşandı. Sonuç korkunçtu: Binlerce ölü, yüzbinlerce yaralı.

Aralık 1984'te gece yarısı ansızın gelen ölüm bulutları Hindistan'ın Madya Pradeş eyaletinin başkenti Bhopal'de 3 bin 828 insanın hayatını kaybetmesine ve 100 binlercesinin yaralanmasına yol açtı…Sevgili okurlar, Union Carpide Corporation adlı Pestisid gibi tarım ilaçları üreten kimya fabrikasındaki bir tankın patlamasıyla meydana gelen faciada büyük miktarlarda Metilisosiyanat (MIC) atmosfere karıştı. Bugün dahi, aradan 29 yıl geçmiş olmasına rağmen verdiği zararlar tamamen ortadan kalkmış değil. Bu olay son yıllarda tehlikeli kimyasalların yol açtığı en önemli kaza olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır. Bhopal, Hindistan'ın önemli bir üniversite ve endüstri şehri olup, bugün ortalama 2 milyona yakın nüfusu barındırmaktadır. Şehirde çeşitli kimyasalları işleyen birçok fabrika bulunmaktadır. 1934 yılında Amerikan menşeli Union Carpide Corporation (UCC) kuruluşu ilk yatırımcı olarak Union Carpide India Limited'i (UCIL) kurdu. Bhopal'deki kimya tesisi 1970 yıllarının sonunda inşa edilerek 9 bin kişiye iş imkanı sağladı. 1984 yılında UCC kuruluşu 9.5 milyar dolarlık bütçesiyle kimya sektörünün dünyadaki öncüsü konumundaydı. O gece zehirli gaz en fazla iskan edilmiş bölgelerde can kaybına yol açtı ve anında gazı teneffüs eden 3 bin 828 kişi hayatını kaybetti. Kuruluşun Başkanı Warren Anderson ertesi gün Amerika'dan bir kurtarma ekibiyle kaza mahalline ulaştıysa da, derhal tutuklanarak 24 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.
Bu gazı kısmen solumuş ortalama 500 bin kişinin dörtte biri, 2010 yılında hâlâ kronikleşen ve tedavisi olmayan rahatsızlıkların pençesinde bulunmaktadır. Birçokları da görme duyusunu kaybetmiş durumda olup, çeşitli kanser türlerine yakalanmış durumdadır. 2004 yılına kadar bu elim kazanın etkilediği 33.000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Halen birçok bebek eksik veya fazla uzuvlarla dünyaya gelmekte ve her 4 bebekten biri ölü doğmaktadır. Carpide kuruluşu Hindistan hükümetine 2006 yılına kadar tıbbi yardım bedeli olarak 690 milyon dolar destek sağlamıştır. Kaza gecesi çalışanlar Metilisocyanat'ın kokusunu algılayıp kazanlarda delik olup olmadığını araştırdılar. Olaydan sonra 610 numaralı tankta sıcaklık ve basıncın artarak ventilleri patlattığı ve 24 ton MIC ve 12 ton diğer zehirli karışımın havaya karışarak kesif bir şekilde yer tabanına 1-2 metre yakınlıkta ortama yayıldığı tespit edildi. Facianın sebebi konusunda üç kavram geliştirildi:
gt; Kazanların yıkanması ve temizlenmesinde yapılan yanlışlar
gt; Sabotaj ihtimali (bu kimyasal, suyla karışınca reaksiyona giriyor ve tanklardaki basınç artıyor). Daha sonraları bir çalışanın tanka bıraktığı su girdisi bulundu.
gt; Gaz sızıntısının kontrolündeki eksiklikler

nbsp;Ölüm bulutları ansızın geldi

Ölüm bulutları ansızın geldi nbsp;

GÖZ, SİNİR, AKCİĞER İFLAS EDER
Metilisosiynat ( MIC ) kimyasalı, nbsp;kolay yanıcı, renksiz ve rahatsız edici kokusuyla bilinir. Böcek öldürücü bir tarım ilacıdır (İnsektizid). Suyla temas edince veya ısıtılınca çok zehirli gazlardan olan Hidrojensiyanür ve Azotoksitlere dönüşür. Bu dönüşümden sonra patlama ve yangın tehlikesi baş gösterir. İnsanlarda göz dokusunu tahrip eder, sinir sistemini bloke eder, akciğerde şiddetli kanamalara ve ölümcül olan ödeme yol açar. Bu kimyasalın "tabii ortama" bulaşmamasına azami itina gösterilmelidir.
Buradan önemli bir noktaya temas etmek istiyorum: Bu tarz toplum sağlığı açısından tehlike arz eden Pestisid nbsp;gibi kimyasalları işleyen kuruluşlar, her şeyden önce hem çalışanlarını, hem de halkı bir kaçak ihtimaline karşı, korunma önlemleriyle ilgili bilgilendirmek mecburiyetindedirler. Eğer bu kaza anında insanlar yere yüzükoyun yatıp, yüzlerini ıslak bezle kapamış olsaydılar bu derece can kaybı olmayacaktı. Bunun aksine kaza mahallinden süratle ayrılmak isteyenler hızlı nefes alarak zehri ciğerlerine daha yoğun bir şekilde almış olduklarından hayatlarını kaybettiler.
Değerli okurlar, size iki hafta boyunca insan hayatının önemini vurgulamak için kaleme aldığım yazılarımı sundum. Görüldüğü gibi bu tarz kimyasal madde üreten tesis kazaları veya bundan 10 gün önce 27'nci yılını geride bıraktığımız ve hâlâ zararları nesilden nesile devam eden 26 Nisan 1986'da Çernobil ve iki yıl önce 11 Mart 2011'de dev tsunami dalgaları sonucunda oluşan Fukushima Nükleer Kazası gibi zenginleştirilmiş uranyumla çalışan santral kazaları, dileriz ki bir daha dünyanın hiçbir bölgesinde gerçekleşmez.
Gelecek hafta daha neşeli bir konuyla huzurlarınızda olacağım. O da sürpriz olsun. Hepinize sağlıklı, güzel bir hafta diliyorum. Sevgiyle kalın.

nbsp;Ölüm bulutları ansızın geldi
Güneş panelleri Onay ailesinin evlerinin bir parçası olmuş.

UCUZ VE DOĞA DOSTU
Kendi elektrik nbsp;'santralini' kurdu

Adanalı Ufuk Onay, evi yerleşim yeri dışında olduğu için güneş paneli ve su değirmeniyle elektrik üretti

Ceyhan ilçesine bağlı Tatarlı köyüne yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta babasından miras kalan evde oturan bakım ve onarım işçisi Ufuk Onay, yerleşim yeri dışında bulunan evine hat döşenmesi için 30 bin lira civarında maliyet çıkınca güneş paneli ve su değirmeniyle ürettiği elektrikle ihtiyacını karşıladı. Yaklaşık 1000 lira maliyetle kurduğu 3 adet güneş paneliyle eve elektrik sağladığını belirten Onay, "Elektrikli ev aletlerini ise dere üzerine yaptığım su değirmeninden elde ettiğim enerjiyle çalıştırıyorum" dedi. AA

nbsp;Ölüm bulutları ansızın geldi
Gâvur Gölü yeniden nbsp;kuş cenneti oluyor
Dünyanın en büyük kuş yolları üzerindeyken 1950'li yıllarda sıtma hastalığına karşı kurutulan Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu beldesindeki Gavur Gölü, "Orta Yol" projesiyle yeniden eski canlılığına kavuşturulacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, "Doğa kendine verilen zarara ancak 15 yıl dayanabildi. 350 kuş türüne ev sahipliği yapan gölün en çukur bölümündeki 10 bin 300 dönümlük alanı kuş cenneti haline getirmeyi planlıyoruz" dedi. KAHRAMANMARAŞ AA

nbsp;Ölüm bulutları ansızın geldi
Karacaları çoban kurtardı
Kofçaz ilçesine bağlı Elmacık Köyü Böcek Deresi mevkisinde çobanlık yapan Ali Bulut tarafından bulunup jandarmaya teslim edilen yavru karacalar koruma altına alındı. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri, 10 günlük oldukları tahmin edilen karacaları, biberon yardımıyla sütle besledi. Yavrular daha sonra bakılması için İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne gönderildi. KIRKLARELİ AA

nbsp;Ölüm bulutları ansızın geldi
AB'de arılara zarar veren nbsp;böcek ilaçları yasaklanıyor
Avrupa'da arılara zarar veren bazı böcek ilaçları iki yıl süre ile yasaklanacak. Avrupa Komisyonu yasağın en geç 1 Aralık'ta yürürlüğe girmesini istiyor. Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 27 Avrupa ülkesinden 15'i nbsp;böcek ilaçlarının geçici olarak yasaklanmasına onay verdi. İngiltere, İtalya ve Macaristan ise yasağı onaylamadı. Çevreci Helene Kufferath, böcek ilaçlarının arıların sinir sistemini bozduğunu söyledi. Avrupa'da arıların sayısında yaşanan azalma endişeye sebep oluyor. gt; Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...