Necip Fazıl vefatının 30. yılında anılıyor

Necip Fazıl vefatının 30. yılında anılıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Küçükçekmece Belediyesinin düzenlediği programda Necip Fazıl Kısakürek, yayınlandığı döneme damgasını vuran 'Büyük Doğu' dergisinin kapakları üzerinden anıldı.


Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Köçükçekmece Belediyesinin düzenlediği özel nbsp; programda Necip Fazıl; Türkiye'nin yakın dönem tarihine damga vuran ve bir dergi olmaktan öte düşünce ve edebiyat okulu kimliğiyle geçmişteki yerini alan 'Büyük Doğu' dergisinin kapakları üzerinden anıldı. Seminer salonunda sergilenen Büyük Doğu dergisinin kapakları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Öte yandan, Türk Edebiyatı dergisinin Mayıs sayısı da Necip Fazıl dosyası ile çıtı. Dergide; Alâattin Karaca, Ali Birinci, Abdullah Uçman, Sezai Coşkun, Ahmet Ağır, Mehmet Narlı, Bahtiyar Aslan, Cafer Gariper, Muzaffer Doğan, Adem Polat, Adem Polat ve Recep Seyhan, Necip Fazıl Kısakürek'i çeşitli yönleri ile anlattılar.

##tgvideo##

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde Küçükçekmece Belediyesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, TC. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Özü Yüzden Okumak, Büyük Doğu'nun Kapakları" adlı sempozyuma ve "Üstadı Anılardan Okumak" adlı panele ise, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcısı Enver Şengül başta olmak üzere yazar Rasim Özdenören, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Hamit Okur, TC. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ile pek çok akademisyen ve yazar katıldı.
Programda üstat Kısakürek, Türkiye'nin yakın dönem tarihine damga vuran ve bir dergi olmaktan öte düşünce ve edebiyat okulu kimliğiyle geçmişteki yerini alan 'Büyük Doğu' dergisinin kapakları üzerinden anıldı. Seminer salonunda sergilenen Büyük Doğu dergisinin kapakları katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
"NECİP FAZIL, BU ÜLKE İNSANI İÇİN BİR FENERDİ"
Kişiler ve şahsiyetler ile geçmişte atılan adımların 10 yıl sonra nelere mal olacağının ancak geriye bakılarak daha iyi anlaşılabileceğini belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında "Necip Fazıl, bu ülke insanlarının genetik kodları üzerindeki yol haritasını aydınlatan bir fenerdir"dedi.
"Necip Fazıl bir dava adamıydı. Davası adına yılmadan azimle ve güvenle hedefe kilitlenmiştir"diyen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Hamit Okur da, dava adamı olmak isteyenlerin hayatı boyunca yılmadan mücadelesine devam eden Necip Fazıl'ı örnek alması gerektiğini söyledi.
"ÜSTADI KAPAKLARLA ANMAK ÇOK DİKKAT ÇEKİCİ"
Konuşmasında, "Necip Fazıl gibi bir edebiyat adamının Büyük Doğu dergisinin kapakları üzerinden ele alınması gerçekten çok dikkat çekici" diyerek Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'a ve Küçükçekmece Belediyesi'nin yanı sıra sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür eden Rasim Özdenören ise, Necip Fazıl'ın bir cesaret adamı olduğunu ve bunun Büyük Doğu dergisinin kapaklarına da yansıdığını söyledi.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı da Aziz Yeniay'a ve Küçükçekmece Belediyesi'ne teşekkür ettiği konuşmasında, "Büyük Doğu, 1943'ten, 1978'e kadar 35 yılda 512 sayılık hayatında İslami heyecan ve azmin oluşmasında Mehmet Akif'ten sonra çok önemli bir yere sahiptir."diyerek Büyük Doğu dergisinin Türk edebiyat tarihindeki önemine değindi.
"ÜSTADI ANLAMAK İÇİN KAPAK FOTOĞRAFINA BAKMAK YETERLİ"
Doç. Dr. Kenan Çağan (Afyon Kocatepe Ünv.) ise 'Büyük Doğu Kapaklarında Aktüel Politik Dil' başlıklı konuşmasında sadece kapak fotoğrafına bakarak bile Necip Fazıl'ın üslubunun anlaşılabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Turan Koç ( İst. Sabahattin Zaim Ünv.) da 'Büyük Doğu Kapaklarında Sanat ve Estetik' konusunu işlediği konuşmasında Büyük Doğu'nun kapaklarını sanatsal yönden değerlendirdi. Sempozyumda 'Büyük Doğu Kapaklarında Batı Algısı' adlı bir konuşma gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Arslan (İst. Kültür Ünv.) ise, Büyük Doğu dergisinin batıyı hem eleştirdiğini hem de ona imrendiğini ifade etti.
"HAZIRCEVAPLILIĞI HERKESİ GÜLDÜRDÜ"
Sempozyum sonrasında Aydın Kahraman başkanlığında düzenlenen panelde ise, Necip Fazıl'ın mesai arkadaşları Musa Çağıl, Ali Haydar Haksal, Hüsnü Kılıç, Mehmed Niyazi ve Rasim Özdenören anılarındaki Necip Fazıl'ı katılımcılarla paylaştı. Yaptığı konuşmada Mehmed Niyazi, Necip Fazıl'ın cesaretine vurgu yaparken, Hüsnü Kılıç da "Üstat hiçbir zaman yenilgiyi kabul etmezdi. Hastalığa karşı bile bir direniş ruhuna sahipti" dedi. Rasim Özdenören ise Necip Fazıl'ın zeka kokan hazırcevaplılığını ele aldığı konuşmasında anlattığı hikayelerle katılımcıları güldürdü.
Etkinlikte katılımcılara Necip Fazıl Kısakürek'in kitapları hediye edildi. Gün boyu süren program sonunda ise Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Başkan Yardımcısı Enver Şengül tarafından tüm konuşmacılara günün anlam ve önemine dair teşekkür plaketi verildi.

TÜRK EDEBİYATI DERGİSİ, BÜYÜK ŞAİRİ ANLATTI
nbsp;
Türk Edebiyatı dergisinin Mayıs sayısı raflarda yerini aldı. Necip Fazıl dosyası ile çıkan dergide konu ile ilgili olarak şöyle denildi: "Büyük şairi, vefatının 30. yılında yeniden değerlendirmek istedik. Dosyamız, önemli bir röportajla başlıyor. Necip Fâzıl-Adnan Menderes İlişkisi adlı önemli bir kitabı bulunan Alâattin Karaca, Necip Fâzıl'ın şiirimizdeki yeri, getirdiği yeniliğin mahiyeti ve -en önemlisi- birkaç ay önce tartışmalara yol açan örtülü ödenek meselesiyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Ali Birinci ise, her zamanki titizliğiyle arşivleri didik didik ederek Necip Fâzıl'ın dedesi, babası, dayıları ve hayatının karanlıkta kalmış taraflarıyla ilgili yeni bilgilere, daha da önemlisi çocukluğunda yazdığı bilinmeyen iki şiirine ulaştı. nbsp; Abdullah Uçman da "Gaibden Gelen Ses" başlıklı yazısında, Necip Fâzıl'ın şiirinin nasıl oluştuğunu derinlikli bir biçimde ele aldı. Sezai Coşkun da modern dünya şiirinin kurucularından olan Rimbaud ile Necip Fâzıl arasındaki duyuş ortaklığından söz etti. Ahmet Ağır'ın "Necip Fâzıl'ın Şiirinde Yabancılaşma veya Anlamsızlık" başlıklı yazısıyla katkıda bulunduğu dosyamız, Mehmet Narlı'nın Necip Fâzıl'ın hikâyelerini "akıl ve ruh bozuklukları açısından" ele aldığı yazısı takip ediyor. Bahtiyar Aslan da Necip Fâzıl'ın hikâye ve otobiyografi gibi iki farklı türde kaleme aldığı eserlerinde, büyükbabasının ölümünü anlatmasını, çocukken şahit olduğu bu gerçeğin oluşturduğu travmadan kurtulma çabasına bağlayarak dikkate değer bir yaklaşım getiriyor. Cafer Gariper, Necip Fâzıl'ın Bahriye Mektebi'nde hocası olan Yahya Kemal'e yönelttiği eleştiriler, Muzaffer Doğan da "Necip Fâzıl-Abdülhakim Arvasî Buluşması" hakkında yazdı. Adem Polat, Üstad'ın "Zindandan Mehmed'e Mektup" şiirini Foucault'nun "hapishane" hakkındaki yaklaşımından yola çıkarak yeniden okumayı denedi. Selçuk Karakılıç da, 1942 yılında, Necip Fâzıl'ın Para isimli piyesi etrafında cereyan eden, tanınmış Adem Polat birçok ismin karıştığı intihal tartışmasını enine boyuna irdeledi.Elinizdeki sayının tek hikâyesinde, Recep Seyhan, Necip Fâzıl'ın Paris macerasını ve maceranın sonunda yaşadığı derin iç hesaplaşmasını hikâye diliyle anlatıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...