Esad şimdi yandı

Esad şimdi yandı

DÜNYA Haberleri

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirilen 12 yaralıdan alınan kan örneklerinde 'kimyasal silah' çıktı. Suriye, "BM denetçilerini inceleme yapmak üzere kabul etmeye hazırız" açıklamasını yaptı.

Suriye'deki iç savaşta yaralanarak 30 Nisan'da Türkiye'ye getirilen 12 Suriyeli'de, kimyasal silah izine rastlandı. Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan giriş yapan 13 yaralıdan alınan kan örnekleri Ankara'ya gönderilmişti. Yaralı bir kadın ölürken, tedavilerine başlanan 12 Suriyeli'den alınan numulerde kimyasal silah izine rastlandı. İddiaların hassasiyeti sebebiyle ismini vermeden CNN International'a açıklama yapan bir Türk kaynak, "Herhangi bir tür geleneksel silahla yaralanmamışlar. Testlerde çok aşırı sonuçlar elde edildi ve kimyasal ize rastladık" dedi. Kimyasal silah kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, "İddiaların araştırılması için BM nbsp;denetçilerini kabul etmeye hazırız. El Essel'deki soruşturma dürüst ve nbsp;şeffaf olması halinde, başka bölgelerdeki araştırmalara da izin vereceğiz" açıklamasını yaptı. Ancak uzmanlar, elinde ne kadar kimyasal silah bulunduğu bilinmeyen Suriye Ordusu'nun kimyasal silahları gömdüğü iddia edildi. Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'nin kimyasal kullandığı doğrulanırsa Amerika'nın askeri seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söyledi. Obama, daha önce yaptığı açıklamada, "Suriye'ye müdahale için kimyasal silah kırmızı çizgimiz" demişti. Krizin çözümü için aktif çaba sarf eden Türkiye de uluslararası diplomasinin "ana arteri" haline geldi. Telefon diplomasisi yoğunlaşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir hafta içinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile üç defa görüşerek, son gelişmelere dair fikir alışverişinde bulundu. Davutoğlu, son olarak Mısır, Suudi Arabistan, Arap Birliği Genel Sekreteri ile telefonda son gelişmeleri ele aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...