Hatay'da patlama 43 ölü

/ Kaynak: İHA
Hatay'da patlama 43 ölü

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Reyhanlı'da 500 metre ara ile meydana gelen 2 patlamada ölenlerin sayısının 43'e çıktı, Yaralı sayısının ise 100'ü bulduğu bildiriliyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda 43 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde saat 13.55 sıralarında belediye binası önünde patlamameydana geldi. Bundan yaklaşık 15 dakika sonra da PTT binasının bulunduğu Cumhuriyet Caddesinde ikinci bir patlama yaşandı.
Olayın ardından Hatay'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, patlamalarda 43 kişi hayatını kaybettiğini söyledi.
Atalay, "100'ün üzerinde yaralımız ayakta tedavi edilmiştir. Halen 53 yaralımız uygun sağlık merkezlerinde tedavi edilmekte" dedi.

Bakanlar bölgede incelemelerde bulundu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, patlamanın yaşandığı belediye binası önünde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Atalay, Güler, Ergin, ve Müezzinoğlu, hayatını kaybeden Mehmet Şamlioğlu'nun ailesine taziye ziyaretinde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı.

Kimlik tespit çalışmaları sürüyor

Olay yeri inceleme ekipleri, patlamalar sonrası hasar meydana gelen araçların bir kısmı üzerindeki incelemelerini tamamladı. İşlemleri tamamlanan araçlar, çekicilerle olay yerinden kaldırılmaya başlandı.

Ekiplerin olay yerindeki incelemeleri ise sürüyor. Geniş güvenlik önlemleri nedeniyle patlamaların olduğu alana kimse alınmıyor.

Öte yandan, yakınlarından haber alamadıklarını söyleyen bazı vatandaşlar, olay yerine gelerek bilgi almaya çalışıyor.

Patlamanın etkisiyle Reyhanlı Belediyesi hizmet binasında da büyük hasar oluştu. Patlamalarda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları da sürüyor.
Ölenlerden çoğunluğunun cenazelerinin kaldırıldığı Reyhanlı Devlet Hastanesi morgunda kimlik tespit çalışmaları yapılıyor. İşlemleri tamamlanarak yakınları tarafından teşhis edilen cenazeler, ailelerine teslim ediliyor.

Hastane çevresinde polis ekiplerinin yanı sıra askerler de güvenlik önlemi alıyor. Hastane önünde, yaralıların yakınları da endişeli bekleyişini sürdürüyor.

GÜLER: FAİLLER TESBİT EDİLDİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılarla ilgili, ''Olayı gerçekleştiren örgüt ve bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi'' dedi. nbsp; nbsp; nbsp;


TAYYAR: EL MUHABERAT VE İŞBİRLİKÇİLERİ


AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamaları Suriye'in gizli servisi El Muhaberat'ın ve yerli işbirlikçilerinin yaptığını iddia etti. nbsp; nbsp; nbsp;
nbsp; Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve PTT binası yakınlarında yaşanan 40 ki şi öldüğü, 29'u ağır 100 kişinin de yaralandığı patlamalara ilişkin sosyal paylaşım sitesi twitter hesabı üzerinden açıklama yapan AK Parti Gaziantep Milletvekili Tayyar, ''Reyhanlı, El Muhaberat odaklı yerli işbirlikçilerine ihale ettiği taşeron eylemidir ve ciddi istihbarat zaafı vardır'' dedi. Reyhanlı eyleminin birincil hedefinin, Hatay'dan Gaziantep ve Şanlıurfa'ya kadar uzanan sınırda mülteci-halk çatışmasını körüklediğini belirten Tayyar, ''Reyhanlıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ölü sayısına dair ilk bilgiler çok vahim, inşallah doğru değildir'' açıklamasında bulundu. nbsp; nbsp;

ERDOĞAN PROGRAMINI İPTAL ETTİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın katılması beklenen Tekirdağ programını iptal ettiği öğrenildi. nbsp;
nbsp;
Başbakan Erdoğan'ın yarın Tekirdağ'daki partisince düzenlenen Gençlik Şöleni'ne katılması bekleniyordu. Erdoğan'ın söz konusu programını iptal ettiği öğrenildi. Başbakan'ın yarın Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'ndaki programa katılıp katılmayacağı nbsp; ise bilinmiyor. Başbakan'ın programını iptal etmesinin Hatay'taki patlama ile ilgili olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. nbsp;

DESTİCİ'DEN ÇARPICI DEĞERLENDİRME

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarla ilgili, ''Suriye'den Türkiye'ye geçen mültecilerin içerisinden terör örgütlerinin yada Esad yönetiminin bu tür saldırılar planlayabileceğini, buna karşı tedbirler alınması gerektiğini defalarca söyledik. Maalesef korkulan oldu ve Reyhanlı ilçesinde patlamalar meydana geldi'' dedi. nbsp; nbsp; nbsp;
nbsp; BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce Hatay iline yaptığı ziyaret önçesi ve sonrası bu tür saldırıların yaşanabileceğ ine dikkat çektiğini söyledi. Geçişlerde önlem alınmayışında büyü k bir eksiklik olduğunu dile getiren Destici, ''Reyhanlı İlçesi'nin göbeğinde saat 13.55'te patlama oluyor. Suriye'den Türkiye'ye geçen mültecilerin içerisinde terör örgütlerinin veya Esad yönetiminin bu tür saldırılar planlayabileceğini, buna karşı tedbirler alınması gerektiğini defalarca söyledik. Aynı şekilde Hatay ve diğer bölgelerinde yabancı istihbarat örgütlerinin cirit attığını dile getirdik. Maalesef korkulan oldu ve Reyhanlı ilçesinde patlamalar meydana geldi'' dedi. nbsp;
nbsp; Alınan bilgilere göre, o bölgedeki ve patlamanın olduğu Reyhanlı ilçesinde vatandaşların büyük bir panik içerisinde olduğunu öğrendiklerini belirten Destici, devleti yönetenlerin, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının milletin endişelerini giderek ve sağ duyuyu hakim kılacak açıklamalar ve davranışlar sergilememesi gerektiğini kaydetti. nbsp;
nbsp; İlgililerin bütün tedbirleri eksiksiz olarak bir daha bu tür saldırılara fırsat verdirilmemesi gerektiğinin altını çizen Destici, ''Patlama hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dilerken, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Tüm Reyhanlı kardeşlerimizin ve milletimizin başı sağolsun'' diye konuştu. nbsp;



nbsp;

nbsp;Hatay'da patlama 43 ölü

Reyhanlı'da 500 metre ara ile meydana gelen iki patlamada ölenlerin sayısının 30'a çıktığı, yaralı sayısının ise sürekli artığı kaydedildi.
Bomba yüklü 4i araçta meydana gelen patlamanın ardından ilçeye çok sayıda ambulans ve güvenlik ekibi sevk edildi. İlçede bomba yüklü bir aracın daha bulunduğu iddia edilirken, kente Hatay merkezden sinyal kesici cihazların gönderildiği belirtildi. nbsp; nbsp;

GÜL: PROVAKASYONLARA DİKKAT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

ERDOĞAN: SÜRECİ SABOTE ETME GİRİŞİMİ


Bu arada patlamanın ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Ölüm sayısı artabilir, şu anda gerek Hatay valimiz, gerekse oradaki tüm istihbarat birimlerimiz olayın üzerinde çalışıyor. Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. özellikle çözüm süre diye bir yeni bir dönem başlattık, ülkemizdeki bu süreci hazmedemeyenler bu tür eylemler içine girebilir. B:irn diğer hassas durum hassasiyetleri olan bir ilimiz, buradaki hassayetleri kaşımak için bu tür adımlar atılabilir. Buradaki 25 bin sığınmacı suriyeli burada bizim misafirimiz bunları hazmademeyenler de olabilir. Tahrik etmek isteyenler olabilir. Bu konuda çok hassa bir süreç inşallah aşacağız, Şu an gerek İçişlerileri gerek Sağlık bakanlarımız Hatay'a hareket halindeler"

##tgvideo##

BAKAN GÜLER'İN AÇIKLAMASI

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaya ilişkin ilk açıklama İçişleri Bakanı Muammer Güler'den geldi. Güler açıklamasında şunları kaydetti:"Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde saat 13.55 sıralarında Reyhanlı Belediye binası önünde ve PTT binası önünde iki bombalı aracın patladığı bilgisi geldi. Şuanda aldığımız ilk bilgilerde maalesef 4 ölü, 18 yaralı olduğu belirlendi. Bu sayıların artmasından endişe ediliyor. Gerekli güvenlik önlemleri itibariyle Valimiz şuanda olay yerine intikal etti. Ben gerekli talimatları Jandarma Genel Komutanlarımıza ve Emniyet Genel Müdürlüğümüze intikal ettirdim. Civardan oraya doğa bilecek paniği önlemek için her türlü kuvvet takviyesi yapılıyor. Şu anda en kısa sürede olay yerine intikal etmenin hazırlığını yapıyorum" diye konuştu.

MÜEZZİNOĞLU HATAY'A GİDİYOR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, geçmiş olsun dileklerini ileterek, "15 ambulansımız olay yerine şuan itibariyle bölgeye ulaştı. Ambulans helikopterlerimiz ve iki ambulans uçağımız hazırlık aşamasında. Onları da en kısa zamanda bölgeye intikal edecekler. Umut ediyoruz ki yaralı ve ölü sayısında artış olmasın. İl Genel Sekteri ve İL Sağlık Müdürümüz oraya ulaştılar. Valimizle birlikte değerlendirmeleri yapıyorlar. Aldığımız bilgiler bu çerçevede" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Güler, olayın kimler tarafından gerçekleştirildiği yönünde bilgilerin olup olmadığının sorulması üzerine, "Hepsini araştıracağı, hepsine bakacağız" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 15 ambulansın olay yerine gittiğini dile getirdi. Bakan Müezzinoğlu, ambulans helikopter ve uçakların da bölgeye hareket ettiğini belirtti.
Olayın ardından ilçede büyük panik yaşandı. Reyhanlılar ilçeyi terk etmeye başladı.

PATLAMA SONRASINDA GERGİNLİK
Öte yandan, patlamanın ardından ilçede gerginlik yaşandı. Bazı vatandaşlar, Suriyeli sığınmacılara saldırmaya çalıştı. Polis ekipleri, havaya ateş açarak kalabalığı dağıttı.Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 11 Şubat'ta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 4'ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirmiş, 26 kişi de yaralanmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...