Lüks araç ve 10 numara yağa ÖTV'li tedbir

- Güncelleme:
Lüks araç ve 10 numara yağa ÖTV'li tedbir

Ekonomi Haberleri

İthal edilen lüks araçların ÖTV tutarı KDV matrahı üzerinden hesaplanacak. 10 numara yağ olarak bilinen ürünlerden alınan vergi de yüzde 1 artırılacak.

AK Partinin önceki gün TBMM Başkanlığına sunduğu ve bir çok kanunda değişiklik yapan Torba Kanun teklifinden sürpriz ÖTV ayarlaması çıktı. Buna göre motorlu taşıtlardan alınacak ÖTV tutarı KDV matrahı üzerinden hesaplanacak vergiden az olamayacak. Düzenleme ile vergilerin düşük gösterilerek özellikle lüks araç ithalinde kaçağın önüne geçilmesi hedefleniyor. Geçtiğimiz dönemde çok sayıda lüks araç el değiştirilmiş gibi gösterilerek devlet milyonlarca dolar zarara uğratılmıştı. Ayrıca solvent ve benzeri türevleri ile kamuoyunda 10 numara yağ olarak bilinen ürünlerden alınan vergi de yüzde 1 artırılacak. Mevcut düzenlemede kilogram başına 2.0135 lira alınan ÖTV teklif ile 2.2985 liraya çıkarılıyor.
Torba Kanunla 70'li yıllarda çıkarılan Toprak Reformu Kanunu kapsamında kamulaştırılan ancak köylüye bedeli ödenmeyen binlerce dönüm arazi için de çözüm önerisi getiriliyor. Buna göre kamulaştırma sebebiyle açtıkları davalardan vazgeçmeleri halinde arazilerin sahiplerine bu yerler iade edilecek. İhtiyaç nedeniyle iade edilemeyecek durumdaki arazilerin yerine vatandaşa aynı bölgedeki eşdeğer başka bir Hazine arazisi verilecek. Kamulaştırma bedeli ödenenler ise bu haktan yararlanamayacak. Torba kanununda yer alana diğer değişiklikler ise şöyle:
gt; Teklifte, Ar-Ge faaliyetinde bulunan işyerlerinde çalışan personeline ödenecek ücretlerin doktoralı olanlar için yüzde 90'ı, diğerleri için yüzde 80'i 2023 yılına kadar gelir vergisinden muaf olacak. nbsp;
gt; Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak eğlence vergisini tayin ve tespit yetkisi belediye meclislerinden alınarak Bakanlar Kuruluna veriliyor.
gt; Türki Cumhuriyetlerdeki üniversitelerde görev yapan Türk öğretim üyelerinin görev süreleri 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...