Patlayıcılar Suriye'den geldi

Patlayıcılar Suriye'den geldi

GÜNDEM Haberleri

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarda kullanılan patlayıcıların Suriye'den geldiğini açıkladı

nbsp;İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili araçların Yayladağı Sınır Kapısından geçtiklerine dair soru üzerine ''Hayır hayır, biz malzemelerin kaçak yollardan Hatay'a sokulduğunu, araçların burada alınarak belli kişiler adına tescilinin yapıldığını ve belli bazı iş yerlerinde, atölyelerde özel bölmeler yapılarak bomba yüklendiğini ve yine maalesef bu işe yardım ve yataklık yapan kişilerle hemen o depolardan çıkartılarak olay yerine getirilip kısa süre içerisinde patlattıklarını tespit ettik'' dedi.

GÜN YARALARI SARMA GÜNÜ


Güler: Asıl planlayıcılar yargı önüne çıkacak


İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyla ilgili olarak, "Bu saldırıyı yapanlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü, sabrını test etmeye çalışanlar, bunun behemehal altında kalacaklar" dedi.
Reyhanlı'daki temaslarını sürdüren Bakan Güler, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'le birlikte Reyhanlı Kaymakamlığı'nda basın toplantısı düzenleyerek, son gelişmeleri basınla paylaştı. Gazetecilerin yönelttiği soruları da cevaplandıran Güler, Suriye'den gelen "Saldırıların bizimle ilgisi yok" açıklamasına, "İsterlerse şimdi onlara kod adlarıyla beraber veririm" yanıtını verdi.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı olarak kesin bulgulara göre konuşuyorum" diyen Bakan Güler, şunları kaydetti:
"Geçmişte de bazı örgütler 'bu iş niye yalanlanmadı' diye serzenişte bulunmuşlardı. Anlaşılan o ki o serzenişler yerini bulmuş. Biz belgelerle, bilgilerle kendilerine en kısa zamanda bu tespitlerimizi bildirdiğimiz zaman, isterlerse şimdi onlara kod adlarıyla beraber veririm. Ama biz şimdi soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma gizliliğini sürdüreceğiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz. Kimin neyi, nerede, kimlerle, nasıl planlanarak, hangi yollarla, kimin sakladığını hepsini biliyoruz. Bu konudaki soruşturma ortaya çıktığında göreceksiniz. Çünkü Cilvegözü'ndeki saldırıda da benzer ifadeler vardı. Bunlar insani de değildir, İslami de değildir. Bu hareketleri yapanlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü, sabrını test etmeye çalışanlar, bunun behemehal altında kalacaklar."

"ASIL PLANLAYICILARI YARGI ÖNÜNE ÇIKARTACAĞIZ"


Saldırılarda 46 kişinin hayatını kaybettiğini ve şu anda 55 kişinin de tedavisinin devam ettiğini anımsatan Güler, bu yaralılardan 19'unun ağır yaralı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını ve gerçek planlayıcıların da yakalanarak yargı önüne çıkartılacağını dile getiren Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçişleri Bakanı olarak ben de ifade ediyorum ki, bu alçakça saldırıyı gerçekleştirenler Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle doğrudan ilgili ve oradaki El Muhaberat örgütü ile irtibat halinde olan örgütlerdir. Geçmişteki ve şimdiki faaliyetlerini biliyoruz. Hem muhaliflerle, hem de şu anda ilçemizde bulunan sığınmacılarla kesinlikle ilgileri yoktur. Çok yönlü araştırmamız sürmektedir; 9 gözaltı vardır. Bunların ayrıntısını paylaşmam mümkün değildir. Asli faillerini, planlayıcılarını en kısa zamanda yargı önüne çıkartacağız. Bu saldırının Türkiye'nin istikrarına yöneltilen bir saldırı olduğunu, çözüm süreci kapsamındaki çalışmalarımızı provoke edecek mahiyette olduğunu görmek lazım. Yani bölgedeki duruşumuzla ilgili bir saldırıdır. Zamanlaması da bu açıdan manidardır. Ancak olayın hemen akabinde sosyal medyada ve basın organlarında bilgi kirliliğine yol açabilecek yorumlar ve buradaki insanları Suriyeli sığınmacılarla karşı karşıya getirecek, olumsuz bir hava oluşturacak, çatışmaya neden olacak şeyler oldu. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Çünkü gün, yaraları sarma günüdür. Birbirlerini kırdırma günü değildir. Tabii ki soğukkanlılığımızı koruyacağız. Sabırla bu işin başından itibaren en küçük ayrıntısına kadar, sonuçlanıncaya dek kararlılıkla sürdüreceğiz."

SALDIRININ BİLANÇOSU

Bakan Güler, saldırıda meydana gelen maddi zararların tespiti noktasında da sona yaklaşıldığını aktardı. "Ölen insanları getirmek mümkün değil ama yaraları saracağız" ifadelerini kullanan Güler, şunları kaydetti:
"700'ün üzerinde işyeri etkilendi. 452 işyerinin belli ölçülerde etkilendiği görüldü. 62 araç tahrip oldu, 11 kamu binasında hasarlar var ve 293 konutta da çeşitli hasarlar var. Ölen insanları getirmek mümkün değil. Ancak geride kalan bu insanların zararlarını karşılayacağız. Reyhanlı'nın yaralarını saracağız. İlgili kanunlarda terörden zarar gören insanlarımıza hangi ödemelerin nasıl yapılacağı belirtiliyor. Valiliğimizin de yürüteceği çalışmalar var. Gereken neyse yapılacaktır."
Bakan Güler, bir gazetecinin okulların tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin yönelttiği bir soruya ise, "Biz ilçede hayatın en kısa zamanda normale dönmesini istiyoruz. Saldırıda okullarımız zarar görmedi. Bu nedenle okullar tatil olmayacak" yanıtını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...