Google ve Facebook vergiden kaçamayacak

- Güncelleme:
Google ve Facebook vergiden kaçamayacak

Ekonomi Haberleri

Yandex, Google gibi arama motorları ile Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin online reklam gelirleri, ticari kazanç kapsamından çıkarılarak vergilendirilecek. Maliye bu şekilde vergi gelirini 100 milyon lira artırmayı planlıyor.

Maliye'nin Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşan online reklam pazarında vergi kaybının önüne geçmek için başlattığı çalışmada sona gelindi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada dönen paranın yaklaşık yüzde 70'inin vergisiz bir şekilde yurt dışına çıktığını belirterek, "Online reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alacağız ve vergilendirilmesini sağlayacağız. Yaptığımız çalışmayı neticelendirmek üzereyiz. Bundan sonra Türkiye'den kazanan vergisini de Türkiye'ye ödeyecek" dedi. Şimşek, söz konusu reklam gelirlerinin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında nbsp;ticari kazanç sayıldığı için bugüne kadar Türkiye'de vergilendirilmediğine dikkat çekerek, "Ancak bize göre söz konusu kazanç ticari değil, hizmet geliri kapsamında değerlendirilmeli. Çünkü burada bir mal ticareti yok. Şu an üzerinde durduğumuz konu da bu. Fransa, Almanya ve İngiltere örneklerini inceledik. Yakın bir zamanda konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunacağız. Çalışma, vergilendirmede adaleti sağlayacak ve vergi gelirlerini artıracak. Şu an bir rakam vermek için erken ama çalışma tamamlandığında 100 milyon lira civarında bir vergi geliri bekliyoruz" diye konuştu.Yapılan bir araştırmaya göre sadece Google, dünya çapında bir yılda 45 milyar dolar reklam geliri elde ediyor. Düzenleme de daha çok Google ve Yandex gibi arama motorları ile Facebook, twitter, linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinin online reklam gelirlerine yönelik. Söz konusu siteler reklamlar için istedikleri bedelleri çoğunlukla kredi kartı aracılığıyla tahsil ediyor ve para, tek tıkla yurt dışına çıkıyor. Bu şirketler, bir çok ülke arasında yapılan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları sayesinde bu kazançları elde ettikleri ülkelerde vergi ödemiyor. AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...