Babacan tuşa basta, IMF'ye borç kapandı

- Güncelleme:
Babacan tuşa basta, IMF'ye borç kapandı

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tuşa bastı, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcu kapandı.

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan kredi borcunun son taksiti olan 426 milyon dolar dün 'tek tuşla' ödendi. Böylece Merkez Bankası'nın Ankara'daki tarihi taş binası, Türkiye'nin IMF'ye borçsuz dönemine girişine de şahitlik etmiş oldu. Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın katılımıyla TCMB Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi. Babacan'ın tuşa basmasıyla ikisi dolar, ikisi euro olmak üzere 4 ayrı transferle IMF'ye son taksit ödenmiş oldu. IMF'nin, özellikle ödemeler dengesi konusunda sıkıntı çeken ülkelere yardımcı olmak üzere kurulmuş bir organizasyon olduğunu hatırlatan, yardımın ve desteklerin yanı sıra bu ülkelerin aynı problemleri tekrar yaşamaması için program uygulayan ve uygulayan bir kuruluş olduğunu hatırlatan Babacan, "IMF'ye ilk kurulduğu yıllarda üye olmuş bir ülkeyiz. 1947'de üye olduktan sonra 13 yıl kredi ihtiyacımız olmamış. 1961'de ilk krediyi almışız. Umarız ki bir daha böyle bir ihtiyaç olmaz" dedi. Türkiye'nin toplamda 5 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduğunu, bundan sonraki yapılacak bir para transferinin IMF'ye kredi verme transferi olacağını ifade eden Babacan, "Onunla ilgili Merkez Bankası Başkanımız Erdem Bey (Başçı) IMF ile müzakereleri yürütüyor. Bu müzakerelerdeki teknik detaylar tamamlandıktan sonra ihtiyaçları olduğu zaman bize başvuracaklar, 'ihtiyacımız var' diye yazılı bilgi verecekler. Biz de kredi dilimini serbest bırakacağız" diye konuştu.



ARTIK BORÇ VERECEĞİZ
109 ülkenin nbsp;millî gelirinden nbsp;fazla borç ödedik nbsp;
Oğuzhan Şahin ANKARA
IMF iye borçsuz bir döneme giren Türkiye, 2002 yılından itibaren kuruma 23.5 milyar dolar borç ödedi. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) bir rapor hazırlayarak Türkiye-IMF ilişkilerini irdeledi. Rapora göre, Türkiye'nin IMF ile stand-by yolculuğuna 8 Cumhurbaşkanı ve 37 hükümet eşlik etti. Bugüne kadar 49.8 milyar dolarlık anlaşma imzalayan Türkiye, Uruguay ve Filipinler ile birlikte en çok anlaşma imzalayan 3 ülkeden biri. Türkiye'nin 2002'den beri IMF'ye ödediği 23.5 milyar dolar, 109 ülkenin GSYH'sinden daha fazla.
IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik 2012 yılı başından itibaren sürdürülen çalışmalar kapsamında çeşitli ülkeler tarafından 461 milyar dolar tutarında kaynak taahhüt edildi. Türkiye de bu çabaya katkıda bulunmak üzere G-20 Los Cabos Liderler Zirvesi'nde 5 milyar dolar tutarında taahhütte bulundu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...