THY'de grev başladı

THY'de grev başladı

GÜNDEM Haberleri

Hava-İş Sendikası, 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanınca, bu gece yarısı planlan grev başlattı.

Sendika üyeleri, THY ile yürütülen 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadığı gerekçesi ile bu gece grev başlattı. Gece saat 03.00'te yoğun yağmur altında başlatılan grevde, Türk Hava Yolları ve bağlı işyerlerinde çalışan 14 bin işçinin iş bırakması öngörülüyor.
THY A.O Genel Müdürlük binası önünde başlatılan ve yoğun polis önleminin alındığı greve, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da katıldı.
Yağmur altında başlayan ve çevik kuvvet polisinin yoğun güvenlik önlemi aldığı greve CHP olarak destek verdiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı AKKaya, "Bugün, Türk demokrasisi adına, Türkiye'deki sendikal hareket adına utanç verici bir durumla karşı karşıyayız. Şiddetli yağmur altında, polis barikatında hakkını almak için mücadele eden Hava-İş Sendikası'nın grevinde birlikteyiz. Türkiye'ye yakışmayan bu hareketi uygulayanları buradan kınıyorum" dedi. Reyhanlı'daki saldırıya dikkat çeken ve orada bile bu kadar polisin olmadığını ifade eden Akkaya, "İki gün önce Hatay'da, Reyhanlı'da 50'den fazla yurttaşımız ölürken orada hiçbir polisiye tedbir yoktu. Anayasal hakkını, demokrat hakkını kullanan, toplu iş sözleşmesi sonrası masada hakkını alamayan, tabancası, tüfeği, gaz bombası, jopu elinde olmayan, yalnızca üretimden gelen gücünü kullanmak isteyen Hava-İş emekçilerine bu yapılan antidemokratik uygulamadır. Ve bu, faşizmin bir göstergesidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Hava-İş Sendikası'nın haklı ve meşru talepleri neticesinde çıkmış oldukları bu grevi biz de destekliyoruz ve sonuna kadar takip edeceğiz" şeklinde konuştu.
Grev kararını başlattıklarını açıklayan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise, grevle ilgili olarak gelmek istemedikleri noktaya geldiklerini zorunlu olarak yasal haklarını kullandıklarını söyledi. Ayçin, "352 gündür sürdürdüğümüz direnişin sonrasında, Türk Havayolları Anonim Ortaklığı 24. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerimizin uyuşmazlıkla sonuçlanması noktasında, grev kararının uygulanması aşamasına geldik. Başından beri ısrarla, gelmek istemediğimiz bir nokta, bir aşama olmasına rağmen, yasal süreç içerisinde taraflar arasında uzlaşma ve anlaşma sağlanamadığı için bu yasal bir zorunluluktu. Gereğine uygun davranmak mecburiyetindeyiz. Ancak, biz bir taraftan yasal hakkımızı kullanmaya çalışırken, gecenin üçünde Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğu iddia edilen Türk Havayolunun önünde ve havaalanının bütününde, uluslar arası havaalanı statüsü olan bir işyerinde, böylesine bir polis işgali ile karşılaşmanın ayıbını da, bu ülkenin ileri demokrasi savunucularının boynuna utanç levhası olarak asıyorum. O levhayla dolaşsınlar Türkiye'de" dedi.
Hava-İş Sendikası'nın başlattığı greve sonuna kadar destek olduklarını ve işçi dayanışması içinde yer aldıklarını kaydeden Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, "Nakliyat-İş Sendikası olarak Hava-İş Sendikası'nın grevini kutluyor başarılar diliyoruz. Devlet, gecenin bu saatinde işi gücü bırakmış, Hava-İş sendikasının buradaki anayasal ve yasal hakkına karşı, grev hakkına karşı grev kırıcılığı yapıyor. Grev kırıcılığı insanlık suçudur, bunu lanetliyoruz. Burada aylardan beri AK Parti iktidarı Hava-İş Sendikasının örgütlülüğüne saldırmaktadır. Bundan bir yıl önce 305 işçi arkadaşımızı, haklı ve meşru direnişinden dolayı işten çıkarmıştır. Hava-İş'in üyeleri, grev hakkına sahip çıkarak bu direniş er ya da geç başarıya ulaşacaktır." Dedi.
Yapılan açıklamaların ardında sendik üyeleri dağıldı. nbsp;İSTANBUL (İHA)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...