Fenerbahçe'den ırkçılık iddialarına yanıt

Fenerbahçe'den ırkçılık iddialarına yanıt

SPOR Haberleri

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaray derbisinin ardından yaşanan ırkçılık suçlamaları konusunda, basın toplantısı düzenledi.

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaray derbisinin ardından yaşanan ırkçılık suçlamaları konusunda, basın toplantısı düzenledi.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda düzenlenen basın toplantısına Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk İşleri Sorumlusu Deniz Tolga Aytöre ve Asbaşkan Ömer Temelli katıldı. Ellerinde muzla görüntülenen iki taraftar ile yaşanan o anları fotoğraflayan Vatan gazetesinin foto muhabiri Doğan Çil ve Sözcü gazetesi foto muhabiri Kurtuluş Yılmaz da yer aldı.

Deniz Tolga Aytöre, bugüne kadar sustuklarını dile getirerek, "Yine susmayı tercih ediyoruz; ancak olay, iki üç gündür Fenerbahçe - Galatasaray rekabetinin dışına taştı. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'ni ilgilendiren, halkı ilgilendiren bir konuda Fenerbahçe'nin Türkiye'nin geleneklerinde dini kültüründe ananelerinde olmayan bir suçlamayla karşı karşı kalmasını hazmetmemiz mümkün değil. Fenerbahçe'yi sevmeyebilirsiniz. Fenerbahçe'yi tasvip etmeyebilirsiniz; ama Fenerbahçe üzerinden Türkiye Cumhuriyeti değerlerini bu şekilde ayaklar altına alamazsınız." dedi.

Avrupa basınında iki gündür çıkan haberlerde Türkiye'nin ırkçılıkla suçlandığını ve bu olayların da sürekli yaşandığı yönünde yorumlar yapıldığını kaydeden Aytöre, "Bizim amacımız doğruyu göstererek, Avrupa'da ve uluslararası platformlarda Türkiye'nin içine düştüğü bu yalnıştan bir an önce kurtulmasıdır. Fenerbahçe'yi Avrupa'ya şikayet etme gelenekleriyle açıklanamayacak noktalara gelmiştir bu. Kanaatimiz budur." şeklinde konuştu.

Daha sonra Fenerbahçe Kulübü, barkovizyon görüntüleriyle taraftarın elinde muzla fotoğrafının çekildiği anda sahada Galatasaray'dan kaleci antrenörü Taffarel, kaleci Muslera ve ikinci kalecinin olduğunu delillendirdi. Görüntü eşliğinde, "Saat 19:06 sularında tribünde gösterilen muzun Drogba'ya ya da Eboue'ye yapıldığı tamamen asılsızdır. O esnada saha içerisinde sadece Muslera var. Muslera'nın ısındığı esnada tribünlere dönük olarak yaptığı hareketler görülüyor." denildi.

Muz gösteren taraftarın fotoğrafını çeken Vatan gazetesi spor muhabiri Doğan Çil ise "O fotoğrafın öncesiyle ya da sonrasıyla ilgili ben yorum yapmayacağım. O an için konuşacağım. Saha içerisinde sadece Muslera vardı. Diğer Galatasaraylı futbolcular yoktu." dedi.

Muz gösteren taraftar ise "Daha öncede bu olayı anlatmıştım. Muzu bir amcadan ikram olarak aldım. Muslera sahaya çıkınca bütün stat bir anda tezahürata başladı ve ben de tezahürata eşlik ettim. İki takım sahada kesinlikle yoktu. Elimde başka bir şey olsa onu sallardım. Kesinlikle ırkçılıkla ilgili bir şey düşünmedim. Fenerbahçeli oyuncular bile sahada yoktu. Olay çok başka yerlere geldi ne kültürümde ne hayata bakışımda böyle bir şey olamaz." şeklinde konuştu.

Ömer Temelli de Galatasaray Kulübü yöneticilerinin statta kimse tarafından karşılanmadığı yönündeki ifadelerine cevap verdi. Kulüpler arasındaki laf dalaşının bayatladığını belirten Temelli, Galatasaraylıların Fenerbahçe'yi kötülemek için hiçbir fırsat kaçırmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Galatasaray kafilesi stada geldiğinde onları ben ve yönetici arkadaşım Yalçın Aker karşıladı. Fatih Terim'le de güzel bir konuşmamız oldu. Ama maç bitiminde 'bizi kimse karşılamadı' dediler. Artık herkesin haddini, yerini bilmesi lazım. Basının ve taraftarın da dikkat etmesi lazım. Bundan sonra inşallah diğer başkanların açıkladığı bir milat olur. Bu taşkınlıklar biter. Çok üzgünüz 19 yaşındaki bir genç taraftar öldü. Hepimizin başı sağolsun."

Bu arada toplantı açıklandığı saatten (13.30) yaklaşık 1,5 saat gecikmeli olarak başladı. Bazı basın mensupları tepki olarak yöneticileri alkışladı. Başkan Vekili Abdullah Kiğılı'nın Ankara'dan gelmesinin beklendiğini yetişemeyeceği kesinleşince de toplantıya başladıkları kaydedildi.

MEİRELES İLE GÖRÜŞMEMİZ LAZIM

Öte yandan basın toplantısında soru alınmazken, Deniz Tolga Aytöre, toplantı sonunda muhabirlerin sorularını kabul etti. Aytöre, derbide yaptığı bir hareketten dolayı Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilen Meireles konusundaki bir soru üzerine, "Sevk dilekçesi elimize yeni ulaştı. Meireles ile görüşmemiz lazım. Kendi içimizde bir araştırma yaptıktan sonra gerekli açıklamaları yaparız." cevabını verdi.

Galatasaraylı futbolcu Drogba'nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların hatırlatılması üzerine de Aytöre, "Drogba veya Galatasaray'ı suçlarsak bunun sonu gelmez. Yine biz kötü olacağız. O yüzden çok kibar bir şekilde bunları dile getirdik. Basından ricamız ne gördüyseniz, ne doğruysa onu yazın ve yurt dışına bu doğrular gitsin. Bu olay gereksiz bir şekilde kaşınıyor. Burada konu Fenerbahçe değil Türkiye." şeklinde konuştu.

Derbi maçta statta bazı taraftarların bıçaklandığı yönündeki iddialara ise Ömer Temelli cevap verdi. Temelli, "Bir taraftar kalp krizi geçirdi, onu kaybettik. Düşerken de başını lavabonun kenarına çarptı. Onun dışında bize ulaşan bir bıçaklama olayı gelmedi. Stadyum dışında 700 kişilik bir grup Türk Telekom kale arkası tribün kapısını kırmaya çalıştı. Burada kombinesi olan ailelerin girmesi sıkıntı oldu. Polis biber gazı kullanacaktı; ama kullanmadı. Kullansaydı daha büyük olaylar olabilirdi. Orada bir şeyler olduysa bilemiyorum." diye konuştu.

İstanbul (CİHAN)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...