Esad Çin'e kaçacak

Esad Çin'e kaçacak

GÜNDEM Haberleri

Eşi Esma Esad'ın nisan ayında İran'a kaçmasının ardından Suriye lideri Esad'ın da Çin'e sığınmak için hazırlık yaptığı öğrenildi.

nbsp;Osman SAĞIRLI - nbsp;İSTANBUL

Yüklü miktarda altın ve parasını kuzeni Maklouf aracılığıyla Çin'e gönderen Esad'ın Pekin'den garanti istediği öne sürüldü.

Ülkesinde durum her geçen gün kötüye giden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın muhtemel bir müdahale ihtimaline karşılık kaçmak için hazırlık yaptığı öğrenildi. Esad, daha önce Venezuela ve Rusya'ya sığınma isteğinde bulunmuş ancak Chavez'in ölümü, Rusya'nın ise kabul etmemesi üzerine bu girişimlerinden sonuç alamamıştı. Esad'ın son olarak Çin'e gitmek üzere girişimde bulunduğu kaydedildi. Edinilen bilgiye göre; Suriye'ye müdahale hazırlıklarının yapıldığının uluslararası kamuoyunda dillendirilmeye başlamasının ardından Saddam ve Kaddafi ile aynı sonu yaşamaktan korkan Esad, siyasi sığınma talebinde bulunacağı ülke arayışına girdi. Esad, Suriye'ye yönelik yaptırımları, daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde her defasında veto eden Çin'e yöneldi. Esad, Çin'in her yıl nisan ayında kutlanan Qingming Festivali'nin 4-6 Nisan tarihlerindeki etkinliğine Suriye'den bir heyet gönderdi. Bu heyet aracılığıyla Çinli yetkililere siyasi sığınma isteği iletildi. Çin prensip olarak bu teklifi olumlu karşıladı. Giden heyette Esad'ın parasal işlerini ve şirketlerinin yönetimini üstlenen, aynı zamanda kuzeni olan Rami Maklouf da yer aldı. Maklouf, yüklü miktarda para ve altını da Çin'e götürerek burada güvenilir dostların banka hesaplarına yatırdı.

ESMA ESAD: BIRAK ARTIK

Fakat Esad, Çin'in sözlü olurunu yeterli bulmadı. Bu defa Suriye içinde birlikte büyük işler yaptığı, aynı zamanda Çin Komünist Parti üyelerinden bir ismi devreye soktu. Esad, bu isim aracılığıyla resmi olarak siyasi sığınma garantisi talep etti. Esad'ın Çin'e gitmesi halinde Pekin'de zenginlerin yaşadığı bir mahallede oturacağı villasının bile hazırlandığı kaydedildi. Bu arada bir süredir çocuklarıyla birlikte İran'da yaşayan Esma Esad'ın eşine, "Bırak artık. Cezan neyse ülke dışında bir yerde çekersin" diye telefonla telkinde bulunduğu öğrenildi. Esad'ın da yakın çevresine, "Bu işten alnımın akıyla kurtulursam hayatımda yeni bir sayfa açacağım. Şu ana kadar elde ettiğim kazanç ömür boyu yeter" dediği sızan bilgiler arasında. nbsp;

FORMÜL ARANIYOR

Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi "döndüğümde Suriye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" sözlerinin ardından Esad'ın ülke dışına ne zaman çıkacağı merakla bekleniyor. Suriye'nin üst düzey isimleri, Esad'ı yurt dışına çıkarmak için formül arayışına girdi. Bu formüllerden biri şu: "Esad, sağlığını bahane ederek yerine vekaleten bir isim atayacak ve tedavi olma bahanesiyle yurt dışına çıkacak."

Serveti nbsp;50 milyar dolar
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ailesinin serveti 50 milyar doları buluyor. Paranın yarıdan fazlasının kontrolü tamamen Esad'ın elinde. Dünyanın en değerli şehirlerinde arazileri bulunan Esad'ın sadece Malibu adalarında 17 milyon dolar değerinde gayri menkulu var. İsviçre bankalarında 2 milyar dolara yakın nakit bulunduruyor. Esad ailesi, ülke genelindeki büyük şirketlerin neredeyse tamamına sahip. Beşar Esad'ın kuzeni Rami Maklouf, şirketleri yöneten isim. Ailenin Suriye dışında Londra, İspanya, Fransa ve Amerika'da değişik sektörlerde yatırımları mevcut. Esad ailesinin başta Amerika olmak üzere bazı batılı ülkeler tarafından ekonomik yaptırımlara uğradığı ve bazı banka hesaplarıyla mal varlıklarının donduruldukları da biliniyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...