Bu pazarlar her sabah dua ile açılıyor

Bu pazarlar her sabah dua ile açılıyor

YAŞAM Haberleri

Aydın'da 15 yıldan bu yana sürdürülen gelenek çerçevesinde pazar yerleri toplu dua ile açılırken pazarcılar işlerinin hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunuyor.



Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar yerlerinin dua ile açılması geleneğinin, ahilik kültürünün devamı niteliğinde olduğunu belirterek, "Dua bir ibadettir. Duaları kabul eden de Hazret-i Allah'tır. Biz dualı bir milletiz. Yemek yerken, yemek sonrası, abdest alırken, iş yerimizi açarken, yatarken, birçok eylemimizde dua ederiz. Ahilikte bir kişi iş yerini besmele ve dua ile açıp kapatır" dedi. Ahilik kültürünün bir devamı olarak Aydın'da bu geleneğin uzun yıllardan beri devam etttiğine işaret eden Kocaoğul, "Sabahleyin pazarcı esnafımızın işe, alışverişe dua ile başlaması, halkımızın da bu duaya katılması çok güzeldir. Uygulamanın bundan sonra da devam etmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.
-"Pazarda bulunan müşteriler de duaya katılıyor"-
Aydın Meyve, Sebzeciler, Çiçekçiler ve Seyyar Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Yusuf Demirtaş da, pazarcıların yanı sıra müşterilerin de duaya eşlik ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Aydın'da haftada 9 pazarımız kurulmaktadır. Tüm pazarlarımız toplu dua ile açılıyor. Yaklaşık 15 yıl önce başlatılan uygulamayı göreve gelen tüm belediye başkanlarımız devam ettirdi. Belediyenin anons arabası erken saatte pazarlara gidiyor ve burada toplu dua yapıldıktan sonra pazarcılar işine başlıyor. İşe dua, besmele ile başlamak pazarcılarımıza rahatlık, ferahlık veriyor.

Aynı zamanda pazarda bulunan müşteriler de duaya katılıyor. Kimse kimsenin kalbini kırmıyor, işlerin hayırlı, bereketli olması dileniyor. Pazarlarımız dua ile açılıp dua ile kapandığı için büyük mutluluk duyuyoruz." Pazarcılardan Nafize Taşkıran, uygulamayı çok beğendiklerini belirterek, "Çok güzel bir uygulama. Toplu olarak dua edildiği zaman insan mutlu, sevinçli oluyor. İşlerimizde bereketin arttığını düşünüyoruz" diye konuştu. Mehmet Coşkun ise "Bu gelenek yıllardan beri sürdürülüyor. İşlerimizin bereketi açısından çok önemli buluyor ve devam etmesini bekliyoruz" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...