Uzmanlar açıkladı, ithal et öldürüyor

Uzmanlar açıkladı, ithal et öldürüyor

GÜNDEM Haberleri

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Kumral, genellikle hastalıklı, enfekte olmuş ete sahip hayvanlardan geçen ve halk arasında 'deli dana' olarak bilinen Cruetzfeldt-Jakob (vCJD) adlı hastalık nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısında artış olduğunu belirtti.


Devletin özellikle ithal et alımında sıkı bir denetim mekanizması oluşturması gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Emre Kumral, hafif unutkanlıkla başlayıp giderek bilincin kapanması ile süren ve kısa sürede hastanın ölümüne yol açan Cruetzfeldt-Jakob (vCJD) hastalığının en önemli nedeninin, enfeksiyonlu kırmızı et olduğunu söyledi.

ENFEKSİYON 3-5 AYDA ÖLDÜRÜYOR


Enfeksiyonun 3-5 ay içinde ilerleyebileceğini ya da 3-5 yıl kuluçkada kalıp sonra birdenbire ortaya çıkabileceğini ifade eden Kumral, bu enfeksiyon nedeniyle yaşanan ölüm oranının son yıllarda arttığını açıkladı. Prof. Kumral, şu bilgileri verdi:
"Beyin enfekte olur, beyin enfeksiyonuna yol açar. Ona da prion enfeksiyon deniyor. O enfeksiyon da direkt ölüme yol açıyor. Sonucu kötü olan böyle bir enfeksiyon konusunda dikkatli olmalı. Son yıllarda arttı esasında. Bu enfeksiyonu daha sık görmeye başladık. Ama doğru rakamları biz bilemeyiz. Bu enfeksiyon nedeniyle ölen insanların sayısı. 3-5 ay içinde ilerliyor, yavaş yavaş. Ya da birkaç yıl kuluçkada kalıp sonra ortaya çıkıyor. Kuluçkası 3-5 yıl olabiliyor. Doğru rakamları Sağlık Bakanlığı biliyor. Kesin rakam veremeyiz. Kuluçkadan çıktıktan sonra üç beş ay içinde de öldürüyor. Enfeksiyonun belirtileri ve süreci, unutkanlık, bilinç bozukluğu, koma ve ölüm şeklinde gelişiyor. Kırmızı etten geçiyor."

"İTHAL ET ÜRÜNLERİ SIKI SAĞLIK KONTROLLERİNDEN GEÇİRİLMELİ"


Yurt dışında enfekte olmuş etlere çok dikkat edilmesi gerektiğini, ucuz diye, denetlenmeden, sıkı sağlık kontrollerinden geçirilmeden alınmamasını belirten Prof. Kumral, "Parkinsona dayalı, enfeksiyona dayalı demanslar vardır. Mesela deli dana hastalığı. Hafif unutkanlıkla başlar, bilinç gittikçe kapanır ve hastalar kısa sürede ölür. Et ve et ürünlerinden geçiyor. Özellikle ithal edilen et ürünlerinin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Ve bu enfeksiyona yatkın olan et ürünlerinin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Cruetzfeldt-Jakob (vCJD) deniyor aynı zamanda. Kişi bu enfeksiyona yakalandığı zaman kurtuluş yok. O nedenle özellikle yurt dışında enfekte olmuş etlere dikkat edilmeli" dedi.

"SABIKALI ÜLKELERDEN ET ALINMASIN"


Bazı dış ülkelerin ucuz ithal et satmaya çalıştığını, ithal et alımı konusunda mutlaka bir devlet politikası yürütülmesi gerektiğini tekrarlayan Prof. Emre Kumral, ithal et alımında dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
"Dış ülkeler bunu satmaya kalkıyor ülkemize. Türkiye bunu ucuz et diye alırsa, tabii ki halkın bundan zarar göreceği kesin. İlerideki kuşaklarda bu hastalık daha da sık görülebilir. İthal et alırken girişteki sağlık kontrolleri, etin menşesi, menşeinin ne olduğu, o bölgede bu tip enfeksiyonların olup olmadığı, hayvanların şeceresi, o hayvanların bulunduğu bölgedeki epidemi ya da endemi gibi salgınlar olup olmadığı, mutlaka sorgulanmalı. Rastgele alınmaması gerekiyor. Mesela İngiltere, Fransa, ABD gibi. Sabıkalı ülkeler var. Bu gelişmiş ülkelerde bu hastalıklara çok sık rastlanıyor. Buralardan devlet et alırken çok dikkatli olmalı. Ortadoğu'dan, Arjantin'den alınanlara da dikkat edilmeli tabi. Bölge ya da ülke suçlamıyorum ama basından da görüyorsunuz, çok büyük imha operasyonları yapıyorlar zaman zaman. Buna uygun bir devlet politikası olmalı mutlaka."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...