Türkçe'nin kayıp kelimeleri kitap oldu

Türkçe'nin kayıp kelimeleri kitap oldu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Gazeteci Ahmet Dinç'in "Türkçe'nin Kayıp Kelimeleri" adlı kitabı, Fanus Kitap'tan çıktı


nbsp;
Gazeteci Ahmet Dinç'in "Türkçe'nin Kayıp Kelimeleri" adlı kitabı, Fanus Kitap'tan çıktı. Eser, Dinç'in 20 yıllık meslek yaşamı boyunca Anadolu'nun hemen her köşesinden topladığı, çoğunluğu sözlüklerde bulunmayan, ilk kez kayıt altına alınan 11 bin Türkçe sözcük ve kavram içeriyor.

"Bir sözlük çalışmasından öte, bir kültür ve medeniyetin yüzyıllarca ses ve söz yükünü sırtlamış, son yıllarda ilgisizliğe ve teknolojik istilaya yenik düşmüş Türkçe kelimeleri kurtarma çabası" olarak nitelendirilen eser, "Anadolu köylüsü günlük 200 kelimeyle konuşur" görüşünü çürütme iddiasında.

Anadolu'nun unutulmuş köşelerinde yaşlı dedelerin ve ninelerin ağızlarından "kapılmış" bu kelimelerin büyük çocuğunluğu, oyun ve yemek tariflerinden, gelenek ögelerinden, bitki ve hayvan isimlerinden, mevsimlere özgü şartların dayattığı yaşayışların adlandırmalarından, düğün, sünnet, ölüme ilişkin eylemlerden oluşuyor. Ahmet Dinç kitapla ilgili olarak, "Türkçe, sonu gelmez, dibi görünmez bir hazine gibi, kimsenin net olarak belirleyemeyeceği sayıda çok sözcük ve kavram barındırmaktadır. Biz bu çalışmada, Türkçe adlı ummandan belki de sadece bir avuç su aldık, onu sunuyoruz" diyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...