Kılıçdaroğlu, Swoboda krizinin perde arkası

Kılıçdaroğlu, Swoboda krizinin perde arkası

GÜNDEM Haberleri

CHP liderinin Erdoğan'ı Esad'a benzetmesine sert tepki veren AP Sosyalist Grup Başkanı Hansen Swoboda, Kılıçdaroğlu ile yaşadığı gerilimin perde arkasını anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye lideri Beşar Esad'a benzetmişti. Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda bu benzetmeye tepki göstererek toplantıyı terk etmişti. Bu olayın ardından ikilinin Swoboda'nın makamında gerçekleşmesi planlanan görüşmesi de iptal edilmişti. Krizin perde arkasında ise, şunlar yaşandı. Sosyalist grup, Kılıçdaroğlu'ndan açıklamasını düzeltmesini istedi, aski takdirde görüşmenin olmayacağını bildirdi. Taraflar arasında yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Ancak Kılıçdaroğlu, düzeltme talebini reddedince görüşme yapılmadı. nbsp;Dün krizle ilgili açıklama yapan ve CHP liderine tepkisini sürdüren Swoboda, şunları söyledi: "Erdoğan, Suriye halkına yönelik teröre devam eden Esad'la kıyaslanamaz. AP Sosyalist Grubu, Esad'ın Suriye politikasına karşıdır. Sivilleri katleden bir diktatörün Erdoğan ile kıyaslanması bizim savunduğumuz ilkelere terstir. Eleştirebilirsiniz ama nbsp;kabul etsek de etmesek de Erdoğan halkın oyuyla iktidara gelmiş birisi. Diktatörle halkın oyuyla gelen arasında büyük fark olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki lider arasında büyük fark var. CHP Genel Başkanı bizim misafirimiz olarak buraya geldi. Grubumuza hitap etti. Logomuzun önünde böyle bir açıklamayı kabul edemeyiz. Misafirseniz kurallara uymak zorundasınız. Bizim kurallarımız belli. Bunlardan ödün veremeyiz. CHP, nbsp;Türkiye'nin meselelerinin çözümü noktasına engelleyici bir görünüm vermemeli. Bu haliyle iktidara gelmesi çok zor. Bunca yıldır hükümette yer almamaları tesadüf değil."
HÜKÜMETİN TEPKİSİ
Bu defa baltayı taşa vurdu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Brüksel'de yaşadığı krizi, "Dünkü olaya kendi adıma sevindim. Çünkü biz birçok şeyi anlatıyoruz, anlaşılmıyor. Böyle olaylar meydana gelsin ki ana muhalefetin bugüne kadar yaptıkları daha iyi anlaşılsın" şeklinde değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, şunları söyledi: "Türkiye'nin anamuhalefet partisi liderinin Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerinden ne kadar kopuk bir siyaset ürettiğinin çok somut bir göstergesi." nbsp;
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da, "Kılıçdaroğlu, bu kez baltayı taşa vurdu" dedi.
KILIÇDAROĞLU'NDAN SAVUNMA:
Görüşmeyi nbsp;asıl ben reddettim
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile yaşadığı krizi Brüksel'den dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda anlattı. Swoboda ile görüşmeyi kendisinin reddettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "'Benim yaptığım açıklamadan rahatsız olanla ben görüşmem' dedim ve geri döndüm" dedi. Brüksel'de kullandığı, "Esad'la Erdoğan arasında fark yoktur, ton farkları vardır" cümlesini bir gün önce CHP grubunda da söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: nbsp;"Esad'a 'kardeşim' diyen adam bir gecede 'düşmanım' demeye başladı. Biz CHP olarak hiçbir zaman, hiçbir ortamda Esad'ı savunmadık. nbsp;Uludere'de 34 nbsp;yurttaşımızın katledilmesiyle ilgili talimatı Recep Tayyip Erdoğan vermiştir. Kendi insanını, Türk Hava Kuvvetleri'nin uçaklarıyla imha etme talimatını veren adama demokrat mı denir? Esad da talimat veriyor uçaklara, 'gidin Suriyelileri öldürün' diye. Ne fark var aralarında?.." nbsp;
Tuncer Cengiz İSTANBUL İHA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...