Şiddet gören kadının yarasını devlet saracak

- Güncelleme:
Şiddet gören kadının yarasını devlet saracak

Ekonomi Haberleri

Eşi tarafından şiddet gördüğü için koruma altına alınan kadınlar, gelir tespitine gerek kalmaksızın sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Şiddetin önlenmesi için kadınlar devletin sağlık şemsiyesinden de daha fazla yararlanacak. Yeni kanunla şiddet gören kadın gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalısı olacak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Varlık Barışı olarak adlandırılan ve Türk vatandaşlarının yurt dışındaki varlıklarını ülkeye getirmesini teşvik eden uygulama ile bazı kanunlarda dağişiklik içeren Torba Kanunun bazı maddeleri kabul edildi. Toplumun bütün kesimlerinin gelir durumuna göre genel sağlık sigortası olmasını amaçlayan kanun uyarınca, 18 yaşını doldurmamış çocuklar ile şiddet gören kadınlar için yeni müjdeler geldi. Buna göre, gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından, 18 yaşını doldurmamış çocuklar genel sağlık sigortalısı olacak. Ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişilerden, sağlık sigortalısı olmayan ve herhangi birinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında bulunmayan veya genel sağlık sigortası kapsamında olup sağlık yardımlarından yararlanamayanlar, bu hallerin devamı süresince gelir tespitine gerek kalmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak. Ayrıca Türkiye'deki yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunursa genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. nbsp;
Hastane ücreti nbsp;ikiye katlanıyor
Torba Kanun ile özel hastanelerin alabileceği ücretler de iki katına çıkarılıyor. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, tahsil edilecek ilave ücret tavanı, 1 katından 2 katına çıkarılıyor. İlave ücret tavanını belirlemeye, Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Öğretim üyesine nbsp;ilave ücret
Üniversite hastanelerinde kişilerin tercihiyle mesai saati dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyelerine ilave ücret verilecek. İlave tutar, Hazine tarafından karşılanacak ve özel sektörde Türkiye'den yurt dışına götürülen sigortalılar için ödenecek primin işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar kadar olacak. Bakanlar Kurulu'na ise bu tutarları artırma ve azaltma yetkisi de veriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...