Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bankalar borçları yapılandırmıyor

Düzenleyen:
Bankalar borçları yapılandırmıyor

Ekonomi Haberleri

“Kredi ve kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yapılandırılması için yönetmelik çıktı. Ancak bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor. Yapılandırma yapan banka da 48 aydan sonra fahiş faiz uyguluyor”

Hükûmetin getirdiği, 27 Eylül 2016’da da yönetmeliği yayınlanan ‘borçların yapılandırmasına’ ilişkin kararın uygulanmadığı iddia edildi. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın kredi kartı ve tüketici kredi borçlarının 72 ay vadeye yapılandırılabileceğine yönelik açıklamasının ardından kredi işlemleri ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmeliklerin 27 Eylül’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredisi faizlerinin indirilmesine yönelik tavsiyesine uyuyor gibi davranıp yapılandırmadan köşe bucak kaçan bankaların tutumunu eleştiren Ağaoğlu, “Kredi işlemleri ve kredi hakkında yönetmelik yayınlanmasına rağmen, bankalar bunu dikkate almıyor. Hatta gazete ve televizyon kanallarının uydurması olduğunu ileri sürecek kadar ileri gidenler oluyor” dedi. 
BORÇ BİTECEK, KARA LİSTE SİLİNECEKTİ
Kart borcunun asgari ödemesini yaparak günü kurtarmaya çalışan, yüksek faiz girdabında çırpınan 11 milyon kişiyle, borcu varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 3.5 milyon kişinin yapılandırma haberleriyle umutlandığını söyleyen Ağaoğlu, “Bazı bankalar müşterisine ‘borcu geciktirin, o zaman yapılandırabiliriz’ bile diyor. Bazıları sadece temerrüde düşenleri, 48 aya kadar yapılandırıyor. Bir bölümü ise temerrüt hali oluşmamış kredileri yeniden yapılandırabileceğini söylüyor. Kendisine başvuran tüketiciyi geri çeviren bankaların bu tavrı tüketici ve rekabet hukukuna aykırı. Hâlbuki vatandaş borcunu ödeyecek, milyonlarca kişi kara listeden çıkacak, ekonomide çarklar hızlanacaktı. Aslında tam 257 milyar liralık borç yeniden yapılandırma kapsamında” diye konuştu. 

Bankalar fahiş faiz uyguluyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, bankaların ‘yeniden yapılandırıyoruz’ diyerek vatandaşlara fahiş faiz uyguladığını ifade etti. Hekimci, “Bize gelen şikâyetler ve yaptığımız araştırmalara göre bazı bankalar kredi yeniden yapılandırmalarını uygulamazken, bazı bankalar ise âdeta fırsatı ganimete çeviriyor. Kredi yapılandırmasında aylık yüzde 1,69’a varan oranlar uygulanıyor” dedi. Konuyu bankalara sorduklarını, hiçbirinden yeterli cevap alamadıklarını söyleyen Hekimci, “Kimi banka kendisine bilgi gelmediğini söylüyor. Bazıları 48 ayın üzerine çıkmıyor. Bir tüketiciden, 31 bin liralık borcuna 26 bin lira faiz istendiği belirlenmiştir. Bankaların buna uyması sağlanmalıdır. Kanun çıkarılırken, ilk aşamada 15 milyar liranın sisteme gireceği hedeflenmişti” dedi. Ferda Hekimci, bu konudaki tespit ve uygulamaları hem BDDK hem de Başbakan Binali Yıldırım’a ileteceklerini belirterek, tek maddelik bir yasayla konunun çözüme kavuşturulabileceğini dile getirdi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...