Rus doğalgazında indirim yolda

Düzenleyen:
Rus doğalgazında indirim yolda

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in bir araya geleceği Enerji Zirvesi’nde, Türk Akımı, Akkuyu ve yüzde 10.25’lik indirimde anlaşma sağlanması bekleniyor

ünyanın gözü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştireceği ziyarete çevrildi. Geleceğin enerji rotasının çizeceği önemli toplantılardan olan Dünya Enerji Kongresi’ne katılacak olan Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Ziyarette, Türk akımında önemli ilerleme sağlanması beklenirken, en önemli sürprizin ise, BOTAŞ ile Gazprom arasında, uçak krizi öncesinde mutabık kalınan, ancak hayata geçirilemeyen yüzde 10.25’lik indirim konusu olacak. Bu konu hakkında anlaşma sağlanırsa, geçtiğimiz günlerde İran gazından dolayı yüzde 10 ucuzlayan doğalgaza yeni bir indirim gündeme gelebilecek. Aynı zamanda BOTAŞ’ın eli rahatlayacak. 
Rusya’dan devlet adına yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Rus Enerji Şirketi Gazprom’la 1 Ocak 2015’ten geçerli yüzde 10.25’lik indirim için anlaşmış, imzalar atılmadan iki ülke arasında uçak düşürme krizi patlak vermişti. Türk özel sektörü de Rusya’dan doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye her 1000 metreküp doğalgaz için Rusya’ya 425 dolar ödeme yapıyor. Bu miktarda gaz için İran’a 490, Azerbaycan’a 335 dolar ödeme yapılıyor. 
82 ÜLKEDEN ÜST DÜZEY KATILIM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çok önemli kararların alınacağı 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’ne ilişkin değerlendirme yaparken, “Enerjide ulusal ve bölgesel arz talep dengesini temin etmenin yanında, bu süreçte oluşabilecek iş birliklerin gelişebileceği ve bunları ileri taşımanın önem arz edeceği bir noktadayız” ifadesini kullandı. Kongrenin dünyanın en önemli konularından olan enerjinin yanı sıra ekonomi, siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi olayların geniş perspektiften analizini de sağlayacağını söyledi. Kongreye 4 devlet başkanı, 250’den fazla bakan ve CEO düzeyinde üst düzey katılımın olacağını ifade eden Albayrak, “Bugün dünya enerji kongresinin başlangıcını yapıyoruz. Yaklaşık 82 ülkeden, 285 konuşmacının 60 toplantı üzerindeki buluşmasıyla, çok verimli bir sürecin, enerji piyasalarındaki gelişmeler tartışılacağı bir toplantı olacak. Enerji sektörünün en üst düzeyde bir araya geleceği ve enerji piyasalarının geleceğinin kurgulanacağı, 23. Dünya Enerji Kongresi’ne, dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan son derece mutluyuz” diye konuştu.

Enerji barışın teminatı

Enerji Bakanı Berat Albayrak, bir zamanlar kan, gözyaşı ve savaşlarla birlikte anılan enerji kaynaklarına hakim olma çabası, bugün yeni ittifaklar için itici güç olacağını ifade etti. Albayrak, “Türkiye enerjiyi barışın teminatı olarak görüyor. Özellikle enerji kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerin ihtilaflı bölgeler olması, Türkiye’nin barış odaklı yürüttüğü enerji siyasetinin bölgesel istikrarı sağlayacağı katkının önemini daha da arttırmaktadır” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...