Türkiye'nin Roubini'si Ali İhsan Gelberi

- Güncelleme:
Türkiye'nin Roubini'si Ali İhsan Gelberi

Ekonomi Haberleri

Garanti Bankası'nın Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, 25 Aralık 2012'de attığı tweet'te "Başbakan'ın Obama'yla görüştüğü gün notumuz artacak" demişti.

Önceki gece yarısı Moody's'den gelen sürpriz not artırımı, Garanti Bankası'nın Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi'yi bir anda ekonomi gündeminin ön sıralarına çıkardı. 25 Aralık 2012 tarihinde attığı; "Başbakan'ın Obama ile görüştüğü gün notumuz artacak" şeklindeki tweeti gerçek olunca, Ali İhsan Gelberi,?finans dünyasının en popüler isimlerinden biri haline geldi. Gelberi isabetli yorumuyla, dünya piyasalarında 'tam 12'den vurduğu' tahminlerle tanınan ABD'li ekonomist Nouriel Roubini'ye benzetildi. Bu fikri kendisine Fitch Ratings'in not artımı öncesinde yaşanan sürecin verdiğini anlatan Gelberi, gazetecilere şu açıklamayı yaptı; "Normalde Fitch'in yapacağı toplantıda not artırım kararı yerine görünüm düzeltme kararı çıkacakken, kurula ABD'den üç kişi getirildiğini ve kararın not artışı yönünde çıktığını okumuştum. Bu olay not artışı süreçlerinin siyasi olduğunu ve lobicilik faaliyetleriyle yapılabildiğinin bir göstergesi. Bakan Babacan da artık derecelendirme kuruluşları ile görüşmeyeceğini, bürokratları yönlendireceğini söylemişti. Hükümet notu lobicilikle yükseltmeye çalışıyor ve bunda da başarılı oluyor. Bunu Fitch'de de yaptılar Moody's'de de. Aslında Moody's, Obama-Erdoğan görüşmesi öncesi not artırmayı siyasi algılanabileceği gerekçesi ile istemezdi. Ama hükümet siyasi olarak bunu ister. Ben de bunları düşünerek Başbakan Obama ile görüştüğünde notumuz artar' dedim. Randevu tarihi belli değildi." Gelberi, "Not artırımı diğer konuların yanında ufak bir mesele. Görüşmeden önce not artırım kararı alındı. Burada Türkiye'nin lobiciliği Moody's'e baskın geldi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...