BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ailece mutfakta!

Ailece mutfakta!

Kumkapı’da ufacık bir esnaf lokantası... Evin hanımı mutfakta, baba ile oğul salonda...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Kumkapı’da ufacık bir esnaf lokantası... Evin hanımı mutfakta, baba ile oğul salonda... İstanbul ilginç bir şehir... Buraya “paradoks”lar şehri demek yerinde olur. Belki de yeryüzünde “En”lerin bir arada bulunduğu nadir yerlerden biri... Bakımsız, köhne sokaklar, gecekondular, hemen yanında yükselen gökdelenler, yabancı sermayenin gösterişli binaları, son model arabalar... Modern giyimli, bakımlı, şık insanların yanında, çarşaflılar göze batmıyor. Çünkü burası İstanbul... Burada güzel olan kozmopolit halkın bir arada yaşaması.. Bizim şehrimiz için pozitif bir ayrıcalık... Kumkapı, içkili, çalgılı restoranları ile tanınmış turistik bir semt... İstanbullular için deniz kenarı eğlencenin, yeme, içmenin doruğa çıktığı bir adres... Meyhaneler arasında içkisiz, tipik bir esnaf lokantası da bu paradoksa bir örnek... Geniş meydan, ona açılan ufacık sokaklar onlarca lokanta ile dolu. Bu lokantalar da gece olunca yiyen, içen, gülen, söyleyen müşterilerle dolu. TAM BİR AİLE İŞLETMESİ Benim bahsedeceğim ise sadece ev yemekleri yapan tipik bir esnaf lokantası. Minicik bir dükkan, iki basamakla çıkılan ufacık salon, arka tarafta yemek tezgahı, en arkada mutfak, sadece soğuk havalarda kullanılan minyatür bir asma kat. Tam tabiriyle “Nohut oda, bakla sofa” deyimine uygun bir mekan. Lokantayı işletenler üç kişilik Ergenç ailesi... Baba Musa Ergenç Kastamonulu. 1968’de İstanbul’da Konya Lezzet Lokantası’nda servis elemanı olarak işe başlıyor. 30 seneyi aşkın şef garsonluk, yöneticilik yapıyor. Çalıştığı lokantalar Çiftnal, Emmim, Gelik gibi şehrin bilinen, tanınmış adresleri. Emekli olunca eşi ve oğluyla birlikte eski tecrübelerinden faydalanarak yemek işine girmeye karar veriyorlar. Musa Bey, girişken, sempatik, güleç yüzlü bir işletmeci. Beni gülümseyerek karşıladı. “-Bütün sokak içkili meyhane. Biz değişik bir iş yapalım dedik. Onun için içkisiz esnaf lokantası açtık. Burada meze ve balık yok pilav ve kuru fasulye var...” Eşi Aynur Ergenç mutfakta. Eskiden beri iyi yemek yaparmış. Kocasının lokanta açmak fikrini beğenmiş. Tereddüt etmeden mutfağa girmiş. Bugün sadece temizlik işlerine bakan bir yardımcısı ile koca tencerelerde onlarca müşteriyi doyuracak yemekler yapıyor. “-Ben yemek yapmasını çok severim” diye ekliyor; “Mutfağa meraklıyım.Yeni tarifler bulurum. Denerim. Her gün başta kuru fasulye, pilav olmak üzere çoğu sebzeli, etli en az 8 bazen 10 çeşit tencere yemeği yaparım. Zeytinyağlılara fazla talep yok. Ama 1-2 çeşit tatlımız hep olur. Mesela tel kadayıfımızı çok beğenir müşteriler. Bir de fırın sütlaçımızı...” Ailenin oğlu Gökşen Ergenç de hem serviste hem de kasada kalan işleri üstlenmiş. SABAH TEK ÇORBA İLE AÇILIYOR Sabah saat 7’de sadece mercimek çorbası ile açıyorlar, akşam 20.00 de kapanış. -Neden tek mercimek? “-Tam karşımda işkembeci, paçacı var. Benim meslek terbiyem onunla aynı çorbayı yapmama müsaade etmez. Ayıp olur. Ben onların yapmadığını yani mercimek çorbasını yapıyorum.” HER KESİMDEN MÜŞTERİM VAR Musa Ergenç; “Müşterilerimin çoğu çevre esnafı, çevredeki bankacılar, iş yerleri çalışanları, devlet dairelerinin memurları, balıkçılar” diyor. Doyuran Lokantası’nın gözde yemeği PATLICAN MUSAKKA Doyuran Lokantasını işleten Musa Ergenç’in eşi Aynur Hanım eskiden beri iyi yemek yaparmış. Kocasının lokanta açma fikrini beğenmiş ve tereddüt etmeden mutfağa girmiş. Koca tencerelerde 40-50 kişilik yemekler yapıyor. “Mutfağa meraklıyım.Yeni tarifler denemekten ve yeni lezzetler keşfetmekten zevk alıyorum” diyor. Bizim gittiğimiz gün mönüde patlıcan musakka vardı. Aynur Hanım’dan tarif almayı da ihmal etmedim. >> MALZEMELER: 1 kg patlıcan, 1 baş soğan, 300 gr dana kıyma, 2-3 domates, 3-4 sivri yeşil biber, tuz, karabiber, bir kaşık salça, maydanoz >> HAZIRLANIŞI: Patlıcanları şerit soyun ve çapraz doğrayın. Unlu, tuzlu suda bekletin. Daha sonra kızgın ayçiçek yağında kızartın, kenara alın. Harç için, soğanı ince doğrayın kıyma ile birlikte kavurun. İnce doğranmış 1-2 biber, küp doğranmış 1-2 domatesi ekleyip tekrar çevirin. Tuz, biber, salça, kıyılmış maydanozla harmanlayın. Fırın tepsisinin dibine bir sıra patlıcan dizin üzerine harcı yayın,en üste bir sıra daha patlıcan dizin. Kalan doğranmış domatesleri ve biberleri serpin. Domates sosu ekleyin, fırında kızartın. DOYURAN LOKANTASI Muhsine Hatun Mah.Ördekli Bakkal Sokak No:10 Kumkapı İstanbul Tel: 0212 517 24 26 İNCİ Adet öncesi sendromuna karşı dengeli beslenmek gerekiyor: >> Az ve sık yemek yemeli. >> Şeker, tatlı, çikolata gibi besinler yerine ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç, bulgur, kuru baklagil ve sebzeler tüketilmeli. >> Tuzlu besinlerin tüketimi minimuma indirilmeli. >> Lifli gıdalar tüketilmeli. (...Dyt. Rabia Yurdagül Beslenme ve Diyet Uzmanı) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tarifiniz (...Hayriye Orhan Hanım’ın tarifi) KESTANE KROKET MALZEMELER: >> 2 su bardağı kestane >> 1 çay bardağı kestane unu >> 4 yemek kaşığı tereyağı >> 2 adet yumurta >> Tuz >> Karabiber >> 3 adet yeşil soğan >> Galeta unu >> Kızartmak için sıvıyağ HAZIRLANIŞI: Kestaneleri haşlayın. Sıcakken mutfak robotuna koyup 4 kaşık tereyağını, hafif çırpılmış yumurtayı, doğranmış taze soğanları, tuz, karabiber ve kestane ununu ekleyip yoğurun. Kroket şeklinde yuvarlayıp galeta ununa bulayın. Kızgın yağda kızartıp servis tabağına alın. SEYYİT & MERVE ARVAS Seyit Battal ve Merve’ye birlikte nice mutlu yıllar diliyoruz... İKRA NUR CEBECİ Bugün bu tatlı kızın doğum günü... İyi ki doğdun İkra Nur... Bİ­ZE ULA­ŞIN: e-pos­ta: omer.soz­tu­tan@tg.com.tr Te­le­fon: (0212) 454 30 00 Faks: (0212) 454 31 00 Ad­res: Tür­ki­ye Ga­ze­te­si İh­las Med­ya Pla­za 29 Ekim Cad­de­si, 34197 Ye­ni­bos­na/İs­tan­bul
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 92708
    % 1.11
  • 5.3097
    % -1.41
  • 6.0564
    % -1.27
  • 6.8048
    % -1.13
  • 210.111
    % -0.72
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT