Türk akımı tamam!

Düzenleyen:
Türk akımı tamam!

Ekonomi Haberleri

Ülkemizi enerjide uçuracak dev proje hayata geçiriliyor. Erdoğan ile Putin, Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı’nda anlaşmanın sağlandığını açıkladı. Ardından iki ülkenin enerji bakanları, imzaları attı.

Dünya enerji piyasasının gözü kulağı Türkiye’de... İstanbul’da yapılan 23. Dünya Enerji Kongresi, aynı zamanda ülkemiz adına da dev bir projenin hayata geçirilmesine sahne oldu. Kongre için İstanbul’a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün önce katılımcılara seslendi. İki lider de Türk Akımı projesini istediklerini, bu projenin enerjinin hem güvenli hem de düşük maliyetli taşınması için önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Ülkemizin doğalgaz ve enerji ticaret merkezi hâline gelebilmesi adına yeni ve önemli yatırımların arifesindeyiz. Bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Putin de, “Rusya, büyük bir enerji devleti olarak uzun sürecek gelişmeye katkı sağlamaya devam edecektir. Kimse şüphe etmesin. Enerjinin sevkiyatı bakımından çok güvenilir olmaya devam edeceğiz. Yeni projelerimiz olacak” dedi. İki lider daha sonra baş başa bir görüşme yaptı. 1 saat 40 dakika süren görüşmede, ülkemiz adına önemli bir adım atıldı. İki lider görüşme sonrasında Türk Akımı’nda anlaşmanın sağlandığını açıkladı. Ardından da “rüya proje”, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Rus mevkidaşı Aleksandr Novak tarafından imzalandı. Erdoğan, sırada Akkuyu Nükleer Santralı’nın bulunduğunu belirtirken, Putin de doğalgazın fiyatında indirime gideceklerini söyledi, “Türkiye’den ithalat kısıtlamalarını kaldırıyoruz” diye konuştu.
HATTIN BİRİ TÜRKİYE’YE DİĞERİ AVRUPA’YA
Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Rusya’dan gelecek hatlardan biri Türkiye’nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hat ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak.

Hava savunmada Rusya sürprizi

Türkiye’nin yapacağı Hava Savunma Sistemi ihalesinde Rusya’dan da teklif alınacağı öne sürüldü. 

Ayrıca iki ülkenin vize serbestisi konusunu da görüştükleri önceliğin iş adamlarına verileceği öğre-
nildi.

ERDOĞAN-PUTİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in baş başa görüşmelerinde başta Suriye ve terörle mücadele olmak üzere siyasi konular da ele alındı. Görüşme sonrasında Erdoğan, özetle şunları söyledi: “Suriye konusunu, Fırat Kalkanı Operasyonu’nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi işbirliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle de Halep’e insani yardımları ele aldık.”
Hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın durdurulmasından yana olduklarını ifade eden Putin de şunları kaydetti: Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmeli. Barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi lazım. Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çaba için görüş birliğine vardık. Türkiye ile Rusya arasında özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldık. Ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazırız.

dünyaya çağrı

Terörü bitirmezsek enerjimiz tehlikede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da bir araya gelen dünya liderlerine, “Gelin enerjiyi barışın ve adaletin aracı hâline getirelim” çağrısı yaptı. İstanbul’da düzenlenen 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Madem ki terör küresel bir sorundur, öyleyse ülkemizin bu mücadelesine diğer devletlerden destek beklemek de hakkımızdır. Bunun için kendi topraklarımızda nasıl yoğun ve başarılı bir mücadele yürütüyorsak, ülkemize yönelik terör tehditlerinin kaynağı durumundaki Suriye ve Irak’ta da aynı hakka sahip olduğumuza inanıyorum. Dünyanın enerji kaynaklarının güvenliği de bu bölgelerin terör örgütlerinden ve teröristlerin faaliyetlerinden arındırılmasına bağlıdır. Dolayısıyla biz kendi milli güvenliğimizde, bütün bunlarla beraber dünyanın enerji güvenliği için de mücadele ediyoruz.” 
Türkiye’ye yatırım yapan pişman olmadı, olmaz
 Türkiye’de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bunun için tüm enerji şirketlerini ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye’ye güvenen, ülkemize yatırım yapan asla pişman olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır” dedi. 

Ufka bakan çocuklar gelecek hayali kurmalı

“Dünyada barış olmadan ne bugün ne gelecek güvende olur” diyen Erdoğan, dünya liderlerine şöyle seslendi: “Suriye’ye, Irak’a, Orta Doğu’ya huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep’te, Musul’da küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı, gelecek hayali kurmalı. Şimdi ise oralarda ufka bakan çocuklar sadece helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor. Bunun için biz diyoruz ki; Suriye’de çatışmaların durması ve insani yardımların hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gelin hep birlikte gayret sarf edelim. Musul’un, hem DAEŞ tehdidinden hem mezhepçilik baskısından kurtarılabilmesi için gelin birlikte mücadele edelim. Kongremizin temasında ifade edildiği gibi gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım, gelin yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım.”

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...