Rolls Royce jet motoruna talip

Düzenleyen:
Rolls Royce jet motoruna talip

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin millî jeti TF-X için İngiliz motor devi Rolls Royce sürpriz bir teklif getirdi.

Buket Güven ANKARA
Rolls Royce CEO’su Warren East, millî jetin motorunun yapımı için ortak bir firma kurulmasını önerdi. Mutabakata varılırsa jetin üçüncü ülkelere satışında izne tabi olunmayacak. Rolls Royce’un CEO’su East geçtiğimiz haftalarda Ankara’da temaslarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la görüşen East, millî jetin motorunun yapımına talip olduklarını bildirdi. Teklife göre, İngiliz devi önce Türkiye’deki bir firma ile ortaklık anlaşması imzalayacak. Kurulacak bu ortaklık uçağın motorunu birlikte tasarlayacak. Tasarımın ardından motorun geliştirilmesi ve üretimi de yine bu ortaklık tarafından gerçekleştirilecek. Tamamlanan motorun tüm haklarının da Türkiye’ye ait olması öngörülürken, bu nedenle üçüncü ülkelere satış konusunda başka hiçbir ülke ya da kuruluştan izin alınmasına gerek olmayacak. Türkiye’nin İngiliz motor devi Rolls Royce tarafından yapılan bu teklifi değerlendirmeye aldığı belirtilirken, konunun önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilmesi planlanan Savunma Sanayii İcra Komitesinde ele alınması bekleniyor.

F-16’LARIN YERİNİ ALACAK

Türkiye, 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi öngörülen TF-X’in tüm sistemleriyle yerli olması ya da üçüncü ülkenin iznine tabi olmayan aksamlar taşıması için büyük çaba harcıyor. Millî jetin 2030’larda F-16’ların yerini alması bekleniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...