HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Enerji deposu aşure (Aşure malzemeleri? Aşure nasıl yapılır)

Düzenleyen: /
Enerji deposu aşure (Aşure malzemeleri? Aşure nasıl yapılır)
Aşure, Aşure Nasıl Yapılır, Aşure Tarifi, Aşure Malzemeleri, Aşure Ne Zaman Yapılır, Haber

YAŞAM Haberleri

“Her çeşit malzeme var ve hepsinin besin içeriği farklı. O yüzden sağlıklı bir yiyecek ama ölçülü tüketilmeli”

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir, sağlıklı bir aşurenin nasıl olması gerektiğini anlattı. Aşurenin vitamin, protein ve mineraller bakımından son derece önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Güldemir, şunları söyledi: “Enerjiye ihtiyacı olanlar ve özellikle çocuklar için önemli bir besin kaynağı. Ölçülü tüketildiğinde doyurucu ve son derece sağlıklıdır. Aşurede kullanılan kuru baklagiller, öncesinde ıslanır, yıkanır ardından ön pişirme yapılır. Ön pişirmeden sonra çıkan kabukları, zarları ayıklanır ki nihai üründe kötü görüntü oluşmasın. Sonrasında buğday haşlanır. Buğday bol miktarda nişasta içerir ve haşlandıkça koyu, sulu kıvam oluşturur. Bu haşlanan buğdayın içerisine önceden haşlanan kuru baklagiller ilave edilir. Bunlar yeterince harmanlanıp piştikten sonra arzu edilen meyveler ilave edilir. Elma, armut, ayva gibi. Bunlar da kabuğuyla değil, kabuğu ve çekirdeği ayıklanıp arzu edilen ufaklıklarda doğrandıktan sonra koyulur. İncir, kayısı, erik gibi kuru meyveler koyulacaksa da öncesinde biraz ıslatmak gerekiyor. Rengi biraz açık olsun istiyorsak başka bir kapta sütlü bir şerbet hazırlayabiliriz. Bunun için de ölçülü miktarda şeker ve süt kaynatılıp aşureye ilave edilir. Kâselere konulur. İsteğe göre nar taneleri, fındık, ceviz ve bademle süslenir. Ilıkken servis edilmesi daha doğrudur.” 

NASIL hazırlanır

Malzemeler:
∂ 5 kg şeker
∂ 1 kg buğday
∂ 1 kg nohut
∂ 1 kg kuru fasulye
∂ 1/2 kg üzüm
∂ 1/2 kg kayısı
∂ 1 çay bardağı pirinç
∂ 4-5 adet portakal kabuğu  
∂ Gül suyu
Süslemek İçin:
∂ 50 gram ceviz içi
∂ 50 gram fındık içi
∂ 30 gram kuş üzümü
∂ 50 gram dolmalık fıstık
∂ 100 gram kuru incir 
∂ Nar taneleri

Nohut, kuru fasulye, üzüm ve doğranmış kayısı ayrı ayrı kaplarda üzerlerini taşacak kadar suyla doldurulup şişmeye bırakılır. Buğday pirinçle birlikte bir taşım kaynatılıp şişmeye bırakılır. Şişmiş olan bu malzemeler, ayrı ayrı pişirilir. Daha sonra hepsi büyük bir tencerede birleştirilir ve pişirilmeye devam edilir. Bu karışım pişerken içine kabukları soyulmuş elma dilimleri ve portakal kabuğu rendesi de ilave edilir. Buğday ezilmeye ve karışımın da kıvamı koyulaşınca şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar kaynatılmaya devam edilir. Sonra arzu edilen miktarda gül suyu eklenir. Aşure kâselere boşaltılır ve soğuduktan sonra üzerleri arzuya göre tarçın, fındık, ceviz, dolmalık fıstık, dolmalık üzüm ve narla süslenir.

TARİF YEMEK ZEVKİ DERGİSİNDEN ALINMIŞTIR

CARREFOURSA GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ERGİN:  Ay boyunca aşure ikram edeceğiz

 CarrefourSA, bolluk ve bereketin simgesi olan Aşure ayı için hazırlıklarını tamamladı. Ay boyunca fındıktan fıstığa, buğdaydan nohuta, nardan üzüme geleneksel aşurelik ürünler raflarda özel fiyatlarla yerlerini alırken, marketlerde “mis gibi aşure” ikramları yapılıyor. Dileyenler hazır aşurelerden satın alabilirken, aşurenin anlamından tarifine kadar bilgilendirici içerikler müşterilere sunuluyor.
“#aşureninanlamı” etiketiyle düzenlenen fotoğraf yarışmasında ise, bolluk ve bereketin simgesi aşurenin birlik ve beraberliğimizi vurgulayan özelliği ile kültürümüzdeki önemine dikkat çekiliyor. “Aşure elden ele değil kalpten kalbe verilir” sloganıyla hazırlanan reklam filminde ise, aşurenin toplumsal sevgi saygı için önemi anlatılıyor. CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin ise şunları söyledi: “Ülkece zor günlerden geçtiğimiz, birlik ve beraberliğe büyük ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde CarrefourSA olarak bizler de Aşure ayını bu yıl özel bir şekilde kutlamayı planladık. Ay boyunca marketlerimizde aşure ikramları yapacağız. Aşure yapımında kullanılan fındıktan fıstığa, buğdaydan nohuta, nardan üzüme geleneksel aşurelik ürünlere raflarımızda bu aya özel fiyatlarla yer veriyoruz.” İSTANBUL İHA

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...