Akıllı çocuklar için Omega-3 desteği

Düzenleyen:
Akıllı çocuklar için Omega-3 desteği

SAĞLIK Haberleri

Türk Jinekoloji Derneğinin halka yönelik olarak hazırladığı Gebelikte Beslenme Kılavuzu’nda, Omega-3’ün bebeğin zihinsel gelişimini desteklediği vurgulanıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir ile 14. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde anne ve bebek sağlığı için gebelikte beslenmenin önemi üzerine konuştuk. Gebeliğin özel bir dönem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, anne adayının gebelik öncesinde ve gebelik sırasında doğru beslenmesinin erken doğum ve bebek ölümü riskini düşürdüğünü vurguladı. Vitamin ve mineral desteğinin bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini etkilediğinin bilimsel olarak ispatlandığını anlatan Prof. Dr. Demir, “Özellikle D vitamini, Omega-3, demir, kalsiyum, iyot, folikasit desteğine dikkat edilmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Demir, sağlıklı bir gebelik için nasıl beslenmek gerektiğini anlattı. 
DOĞRU BESLENME HAMİLELİKTEN ÖNCE BAŞLASIN
Anne adaylarının hamile kaldıktan sonra en çok sordukları sorunun “Nasıl beslenmeliyim?” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cansun Demir, “Aslında doğru beslenme ve vitamin takviyesi hamilelikten önce başlamalıdır. Özellikle folik asit desteği, Omega-3 desteği hamilelikten 3 ay önce verilmelidir. Hamileler gebelikleri boyunca tüm besin öğelerini alacak şekilde yeterli ve dengeli beslenmelidir. Ancak bebeğin de ihtiyaçları söz konusu olduğu için bazı vitaminleri sadece yiyeceklerle almak mümkün değildir. Mutlaka takviye gerekir” dedi.
OMEGA-3 DOĞUM SONRASI DEPRESYONUNU DA AZALTIYOR
Balıkta bol bol bulunan Omega-3’ün bebeğin zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynadığının son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlandığını anlatan Prof. Dr. Demir, “Gebeliği sırasında Omega-3 alan annelerin bebeklerinin doğum sonrasında motor becerileri ve zihinsel fonksiyonlarının Omega-3 almamış bebeklere göre daha fazla olduğu bildiriliyor. Ayrıca retina gelişimi üzerinde de etkili olan Omega-3, çocuğun görme fonksiyonlarını da olumlu etkiliyor. Bir başka çalışma Omega-3 takviyesinin erken doğum riski ve düşük doğum ağırlığını da önlediğini, bebeklerin anne karnında normal kiloya ulaşmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Omega-3 anneler için de önemli. Birçok annenin kabusu olan doğum sonrası depresyonunu da ortadan kaldırıyor ya da azaltıyor” dedi. Balığın iyi bir Omega-3 kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, “Ancak hamilelikte yeterli değildir. Hamile kadın balık yese de mutlaka Omega-3 takviyesi almalıdır” diye konuştu.

Türkiye, anne ölümlerini en hızlı azaltan ülke 

 Türkiye’de anne ölümlerinin 20 yılda yüz binde 150’den yüz binde 15’e düşürdüğünü söyleyen Türk Jinekoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke, “2023 hedeflerine 2015 yılında ulaştık. Türkiye Dünya Jinekoloji Kongresi’nde bunun için ödül aldı. Ancak bu oranı yüz binde 10’a çekmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki anne ölümlerinin yüzde 42’si önlenebilir sebeplerden meydana geliyor” dedi.
KANAMA EKİPLERİ KURULDU
Doğum sonu kanamalarının anne ölümlerinin önemli bir sebebini oluşturduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karateke, “Her yıl çok sayıda anneyi doğum sonrası kanaması yüzünden kaybediyoruz. Çünkü doğum sonrası kanamasına kısa sürede ve tecrübeli merkezlerde müdahale edilmesi gereken bir durum. Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapan Türk Jinekoloji Derneği kanama ekipleri  kurarak, bu durumu düzeltmek için çaba gösteriyor. Bu proje kapsamında İstanbul Anadolu yakasında kanaması olan anneler, Zeynep Kâmil Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesine ulaştırılıyor. Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütülen bu proje kapsamında 2015 eylül ayından bu yana 200’den fazla annenin hayatı kurtuldu” dedi.

BU VİTAMİNLERE DİKKAT!
FOLİK ASİT: Folik Asit eksikliği bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimini, kalp sağlığını olumsuz etkiler. Folik asiti yeşil sebzelerden alabilirsiniz ama küçücük bir Folik Asit hapındaki Folik Asiti almak için bir kamyon dolusu yeşillik yemek gerekir. Folik asit kullanmaya, gebelikten 3 ay önce başlanmalı ve ilk 3 ay boyunca devam edilmelidir.
DEMİR: Demir eksikliği düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve çocukta zihinsel gerilik gibi problemlere yol açıyor. 
D VİTAMİNİ:  Hamilelerdeki eksikliği bebeklerin gelişim geriliğine, kemiklerinin gelişmemesine yol açıyor. Annenin kemik sağlığını da olumsuz etkiliyor.
KALSİYUM: Kalsiyum, bebeğin ve annenin kemik sağlığı için gerekli.
İYOT VE MAGNEZYUM: Eğer hamilelik krampları varsa magnezyum desteği yapılmalıdır. Hamilelikte gebelik hipertansiyonu yüzünden tuz kısıtlaması yapılır. Bu durumda daha az iyot alınır. İyot eksikliği bebekte zeka geriliklerine, büyüme gelişme geriliklerine ve doğuştan tiroid hastalığına yol açabilir. 

Hamilelik bulantısına zencefil çayı
Genellikle gebeliğin 4-9. haftaları arasında ortaya çıkan ve 16. haftada biten hamilelik bulantılarının anne adayının hayat kalitesini bozduğunu söyleyen Prof. Dr. Mümtaz Faik Koyuncu, “Araştırmalar, zencefilin bulantı ve kusmayı azaltmada etkili bir bitkisel ilaç olduğunu ortaya koydu. Zencefili çay olarak demleyerek kullanabilirsiniz” dedi.

 

 


 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...