Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gümrük cezalarında büyük indirim!

Düzenleyen:
Gümrük cezalarında büyük indirim!

Ekonomi Haberleri

Hükümetin 2016 vergi borcu yapılandırma kanun onaylanması ile hangi vergi borcu olursa olsun borçların ana kısmına taksitlendirme ve daha az tutarda ödeme imkanı geldi. 6,3 milyon vatandaşımızın yararlanması beklenen vergi affı gümrük cezalarında da büyük bir indirim getirdi.

Çok sık değişen gümrük mevzuatındaki yenilikler firmalar için ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle kasten yapılmayan idari hatalara kesilen cezalar tüketiciler için büyük bir risk taşıyordu.2016 vergi affı ile düzenlenen gümrük mevzuatı cezalı durumu düşen firmaların cezalarında büyük indirimleri de beraberinde getirdi.
Bu yıl 65. yılını kutlayan Afacan Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Cavit Afacan , 2016 gümrük mevzuatındaki değişiklikleri firmalar için yorumladı. Afacan, yeni mevzuatın uzlaşmaya dayalı bir sistem olduğunu vurguladı.

FAİZİ BIRAKIN ANA PARADA DA İNDİRİM VAR

Bugüne kadar çıkarılan en kapsamlı af çalışması olduğunu dile getiren Afacan, "Yeni düzenlemenin neleri kapsadığı, kimlerin faydalanabileceği tablolar halinde tüketiciye sunuldu. Her olay kendi özelliğine göre bu kanundan yararlanabilecek. Bu af düzenlemesi kapsamında en çok yararlanılacağını düşündüğüm konuyla alakalı ufak bir örnekle de anlatmam gerekirse; İdare beyannamenizdeki tarifeyi yanlış olarak kabul etti ve sizi cezaya düşürdü. İdarenin tarifesine göre eksik alınmış gümrük vergileri tutarı (ek tahakkuk) 100 TL ve ceza miktarı da 300 TL olsun. Siz de diyorsunuz ki ‘tarifem doğru; mahkemede bu davayı kazanırım’. Bu kanun size şu hakkı veriyor: İtiraz etme, ettiysen vazgeç; buna karşılık 300 TL ceza silinsin. Ayrıca ek tahakkuk 100 TL’nin de yarısı silinsin. Kısacası idare diyor ki ver 50 TL helalleşelim. Taksitle ödemek isterseniz de 18 taksite kadar 36 ayda ödeyebiliyorsunuz; gecikme faizi yerine de kanunda yayımlanan Yİ-ÜFE oranına göre hesaplama yapılıyor.

ZAMAN, PARA VE İŞ YÜKÜ TASARRUFU

Vergi affı kapsamında indirimden yararlanan firmaların bir çok anlamda tasarruf sağladığının altını çizen Cavit Afacan, " Bu uygulamadan yararlandınız; ama tarifenizin de doğru olduğuna inanıyorsunuz, daha sonraki zamanda aynı ürünü ithal ettiğiniz vakit kendi tarifenizin yanlış olduğunu kabul etmiş mi oluyorsunuz? Hayır. Çünkü siz bu kanundan yararlandığınızda idarenin verdiği tarifeyi kabul etmiş olmuyorsunuz, Devletin verdiği bir haktan yararlanmış oluyorsunuz. Bu süreç firmaları avukatlık ücretinden, gümrük teminatından ve tüm bunları takip etmek için harcanacak zamandan tasarruf sağlıyor " dedi.

VATAN

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...