İstikrar bunun neresinde

Düzenleyen:
İstikrar bunun neresinde

SPOR Haberleri

Resmi maçlarda üç senede 46 oyuncuya forma veren Türkiye Futbol Direktörü, puan tablosunda değil ama oyuncu sayısında grubumuzdaki rakiplerimize fark attı

UĞUR AKTAN

A Milli Futbol Takımımız 2016 Dünya Kupası Elemeleri’nde oynadığı ilk üç maçta hayal kırıklığı yaşatırken, Fatih Terim’in göreve geldiği günden bu yana bir türlü ideal 11’ini bulamaması da dikkat çekti. Kadro istikrarsızlığı sebebiyle 2013’teki ilk resmi maçı olan Andorra sınavından bu yana oynanan 20 resmi maçta 46 farklı oyuncuya forma veren Terim, bu sayıyla grubumuzdaki rakiplerimiz İzlanda, Ukrayna ve Hırvatistan’a da fark attı. Grubumuzdaki rakiplerimizden Ukrayna ve Hırvatistan aynı sürede 38 oyuncuya forma şansı tanırken, İzlanda’da bu sayı sadece 26’da kaldı. 
Dört kaleci denedi
Üçüncü Milli Takım dönemine kalede Volkan Demirel tercihiyle başlayan İmparator, EURO 2016 elemelerine ise Onur Kıvrak’a şans verdi. İzlanda deplasmanında alınan 3-0’lık yenilginin ardından bir ay sonra oynanan Çek Cumhuriyeti maçında kaleyi Tolga Zengin’e teslim eden Terim, bu maçta alınan mağlubiyetin faturasını Beşiktaş’ın kalecisine kesince yeniden Volkan Demirel’e döndü. Volkan’ın Kazakistan maçı öncesi yaşanan olaylar nedeniyle sahaya çıkmak istememesinin ardından Volkan Babacan’a forma veren Terim, ideal kalecisini dördüncü tercihiyle buldu. 
Savunma yapboz gibi
İdeal savunma hattını da bir türlü oturtamayan Fatih Hoca,  Gökhan Gönül, Şener Özbayraklı, Ömer Toprak, Serdar Aziz, Hakan Balta, Ersan Gülüm, Hasan Ali Kaldırım, Ahmet Çalık, İsmail Köybaşı gibi isimleri değerlendirdi. Terim’in orta saha oyuncusu olan Mehmet Topal’ı stoperde, stoper olan Kaan Ayhan’ı ise orta sahada oynatması eleştirilere neden olurken, Almanya’nın en önemli stoperleri arasında yer alan Ömer Toprak uzun süre kadroya alınmadı, Bundesliga’da geçen sezon 7 gol atan Aytaç Sulu ve Başakşehir’deki performansıyla göz dolduran Yalçın Ayhan ise hiçbir zaman kadroya davet edilmedi.
Orta rotasyonu geniş
Ukrayna, Hırvatistan ve İzlanda’nın yakaladığı istikrarı çok sayıda yetenekli oyuncuya sahip olduğumuz orta saha mevkisinde de bir türlü yakayalamadık. Nuri Şahin, Gökhan Töre, Arda, Hakan Çalhanoğlu, Emre Mor, Alper Potuk, Olcay, Selçuk İnan, Emre Belözoğlu, Okay Yokuşlu, Olcan, Ozan Tufan, Oğuzhan, Hamit, Bilal Kısa, Mehmet Ekici ve Emre Mor Terim’in orta sahada görev verdiği isimlerden bazılarıydı.
Forvet dengesizliği
İdeal savunma hattını bulamayan Türkiye ideal forvetini de bulmayı bir türlü başaramadı. Üçüncü döneminde santrfor mevkisinde Burak Yılmaz, Umut Bulut, Mevlüt Erdinç, Cenk Tosun, Mustafa Pektemek, Muhammet Demir, Adem Büyük, Colin Kazım, Yunus Mallı ve Enes Ünal’a forma veren Fatih Terim’in geçen yıl milli takıma davet ettiği Batuhan Karadeniz bu sezon PTT 1. Lig takımlarından Şanlıurfaspor’da sadece 72 dakika süre alabildi. Ve sonuç ortada… 

Hangi ülke kaç oyuncu kullandı?

HIRVATİSTAN: 38
UKRAYNA: 38
İZLANDA: 26
TÜRKİYE: 46

SEÇTİ-BEĞENDİ-OYNATTI

İstikrar bunun neresinde

TEŞHİSLER DOĞRU DA TEDAVİYE NE OLDU?

Arda Turan için ne söylemişti?
“Dünya üzerinde sıralamada en üst sıralarda bulunan ülkelerin milli takımlarını incelediğimizde, çok sayıda oyuncularının dünyanın en iyi 5 ligi olarak kabul edilen liglerde oynadığını görüyoruz. Biz bu ülkelerin milli takımları ile uluslararası platformda yarışmaya çalışırken, bizim milli takımımızda bu liglerde oynayan ve ülkemizin kulüplerinde yetişen oyuncu sayısı sadece bir. İkincisini üçüncüsünü ihraç etmeye çalışacağımıza biz ne yapıyoruz O’nu da ülkeye döndürmek için yapmadığımızı bırakmıyoruz ve maalesef eminim bırakmamaya da devam edeceğiz.”

Koşmamamızın sebebi neydi?
“Futbolun sahada oynanan mücadele kısmında, en önemli göstergelerden biri hiç kuşku yok ki, karşılaşma içinde kat edilen koşu mesafeleri ile yüksek süratle yapılmış koşu sayısı ve bunların toplam mesafeleridir. Bunlara baktığımızda rakiplerin oldukça gerisindeyiz. Kaliteli rakipleri yenmek için onlardan daha fazla mesafe kat etmek ve yüksek süratle koşu sayımız ile toplam mesafemizi onların üzerine çıkarmamız gerekir. ”

Olası kötü gidiş için ne demişti?
“Tüm ülke halkına sesleniyorum, tüm kamuoyuna sesleniyorum. Benim amacım Mevlana’nın dediği gibi güzel günlere yürümek. Şu an bulunduğum Türkiye Futbol Direktörlüğü görevini bu yüzden kabul ettim. Dolayısı ile benim amacım ülke futbolunun gelişimi için uzun süreli ve önemli projeleri hayata geçirmek. Ya yaparım ya yaparım. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Ama baktım ki olmuyor mücadelemi başka platformlarda sürdüreceğimden emin olabilirsiniz. Pes etmek yok.”

NOT: Tüm bu açıklamaları Fatih Terim, 7 Ocak 2015’teki Türk futboluyla ilgili tespitlerinde söylemişti.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...