Özel güvenlikçiler stattan çekiliyor

Özel güvenlikçiler stattan çekiliyor

GÜNDEM Haberleri

Futbolda tırmanan şiddet olaylarını önlemek için tedbirler alınacağını belirten Başbakan, stad ve üniversitelerden özel güvenliğin çıkartılacağını söyledi.

Nuh nbsp;ALBAYRAK nbsp;WASHINGTON
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD ziyaretini, geziye katılan genel yayın yönetmenlerine değerlendirdi. Erdoğan, Washington'daki Türk Büyükelçiliği'ndeki sohbette, Suriye krizi başta olmak üzere gündemdeki konular üzerine önemli açıklamalarda bulundu. nbsp;
İşte Başbakanın açıklamalarından önemli başlıklar;

gt; ABD Ziyaretinde Suriye konusunda somut hangi gelişmeler oldu?
En somut yanı 'Esad'sız Suriye'. Cenevre sonrası bir adım atılacaksa Esad'sız bir süreç olacak. Muhalefetin güçlendirilmesi konusunda da herhangi bir sıkıntı yok. Şu ana kadar Suriye 283 füze kullandı. Bunlar noktasal atışlardır. Karada güçleri yok. Tank top atışı ve füzeyle güçlerini gösteriyorlar. Sarin denilen kimyasal silah kullandıklarının da tespiti var. Tüm bunların uluslararası kamuoyuna duyurulması ve Esad'ın yalnızlaştırılması söz konusu olacak. "Rusya madem Esad'ın avukatı değilim" diyor. Daha ne kadar yanında duracak göreceğiz. Bu seyahatin ardından Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan bölge ülkelerine seyahatler planlıyorum.

gt; Obama yönetiminin bir ay öncesine göre Suriye konusunda farklı bir yerde durduğunu düşünüyor musunuz?
Daha kararlı gördüm. Ama askeri bir adım düşünmüyorlar. Cenevre sürecinde beklediğimiz neticeyi alabilirsek o zaman çok daha farklı kararların alınması mümkün olur...

gt; Cenevre Konferansı'na ilişkin beklentiniz nedir? Suriye'de seçime gidilmesi önerisine sıcak bakıyor musunuz?
Bu pek mümkün değil. Esad sadece Şam ve Humus'un belirli bölgelerinde etkin. Nasıl bir seçim olacak ? Esad seçimi Saray'da mı yapacak? Lazkiye'de etkinlik kurmak istiyorlar. Orada da Beyat Türkmenleri söz konusu. Banyas katliamı da onlara gözdağı vermek içindi...

BEDELİ HALK ÖDEMEMELİ

gt; Askeri operasyon ihtimali var mı ?
Suriye muhalefeti milli egemenlik mücadelesi veriyor. Biz elimizden gelen lojistik desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Açık kapı politikamızı da sürdüreceğiz. 300 binden fazla insan şu ana kadar ülkemizde barınıyor. Muhalif kanadın yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Suriye'de bu sürecin sonucu demokrasinin zaferi olacaktır. Halk egemenliğini er ya da geç ilan edecektir. Ama aşırı uçlara müsaade etmeyiz. Suriye halkının bir bedel ödemesini de istemeyiz.

gt; Suriye'ye müdahale için uluslararası koalisyon lehimize mi?
Bizim Suriye ile 900 kilometre sınırımız var. Asi Nehri üzerinde bir baraj çalışması yaptık. Bu iki ülke için de avantaj sağladı. Temeli attık. Halep'te 1 buçuk saat ikili görüşme yaptık. İyi niyetli adımlarımız karşılık bulmadı. Durum Irak'tan çok farklı. Akraba bağlılıkları fazla ve tarihi birlikteliklerimiz de söz konusu... Cenevre'de sonuç alınırsa iyi olur...
Süreç içerisinde yazılı ve görsel medyamız dahi Beşar'a karşı durmadılar. Hatta beraber hareket edenler var. Bu ülkenin Başbakanı'na 'katil' yakıştırması yapan anamuhalefet liderine karşı medya daha fazla yayın yapmalıydı... Biz bu politikayı izlemeseydik ne olacaktı? Bu katliamlar olmayacak mıydı? Yazılı ve görsel medyamız ana muhalefet ve yavru muhalefet zihniyetini ademe mahkûm etmeliydi...

gt; Irak konusu gündeme geldi mi? Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatı konusunda bir gelişme var mı?
Kuzey Irak'taki varlığımızdan rahatsızlık söz konusu değil. Petrolün sevkiyatı konusunda bir anlaşmazlık vardı. Irak anayasasının Kürtlere tanıdığı yüzde 17 yasal paylarını ödeyeceğiz dedik... Bu sözleşmenin bir özelliği daha var. TPAO, Exxon Mobil ile bir anlaşma imzaladı... Yerel yönetimlerle de tabii olarak imzalanır. Aldığımız kararların arkasında olmaya devam edeceğiz.

GAZZE TASVİP GÖRDÜ

gt; Gazze için ABD Dışişleri Bakanı Kerry bir açıklama yapmıştı...
(Gülerek) Evet ama tam aksine tasvip gördü. Biliyorsunuz Kerry'e önce Bülent Bey sonra ben uygun cevabı verdim. Buradaki konuşmalarda barış açısından girişimimize destek verildi.

gt; Mahmut Abbas, "Bu aşamada Gazze ziyareti barışa hizmet etmez" açıklamasını yapmıştı.
Abbas böyle bir ifade kullanmaz... Beraber gideriz demişti...

FUTBOL TERÖRÜ BİTECEK!

gt; Futbolda son günlerde şiddet olayları korkutucu hale geldi?
Kulüpler, federasyon ve medya birlikte çalışın. Biz de hükümet olarak üstümüze düşeni yaparız. Bir de statlardan ve üniversiteden özel güvenliği çıkartacağız. Çünkü danışıklı dövüş oluyor.

"2014'te 3 sandık olabilir"
gt; Sayın Cumhurbaşkanı yeni Anayasa konusunda umutsuz olduğunu söyledi. Siz de umutsuz musunuz?
Açıkçası ben de umudumu yitiriyorum. Başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasını istiyoruz. Neyi kabul ettiniz ki, bunun bu kadar tartışmaktan kaçınıyorsunuz? Başkanlık olursa hangi zihniyet tasfiye olur. Herhalde kendi zihniyetlerinin tasfiye olmasından endişe ediyorlar. Şayet sonuç alınmazsa, C planı olur, nbsp;biz kendi taslağımızı sunacağız.

gt; Peki Ak Parti kendi teklifini verir mi?
Bizim 326 milletvekilimiz var. Meclis'te gizli oylamaya sunarız. Biliyorsunuz kapalı oylama olacak. Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar... Olur olur olmaz olmaz... Kıyamet kopmaz ama olmazsa.. Bugünkü Anayasa ile de hizmet sunarız.

gt; 330 oy çıkarsa referanduma gider misiniz?
Referanduma gideriz sayıyı bulabilirsek... 2014'te 3 seçim gelebilir...

Yaz aylarında Meclis çalışacak, referandum bu sene olur mu?
Eğer Meclis Başkanı "Bu iş bitti" derse evet bu sene de yapabiliriz.


nbsp;Özel güvenlikçiler stattan çekiliyor

KAMUOYUNA DUYURMUŞTUK
Obama, Myanmar nbsp;Cumhurbaşkanını uyaracak!..

"Obama'ya Myanmar konusundaki hassiyetimizi vurguladık. Her türlü desteğe hazır olduğumuzu, gerekirse bazı şeyleri birlikte yürütebileceğimizi söyledik"

gt; Malumunuz Myanmar'da Müslümanlar uzun süredir büyük sıkıntı çekiyor. Hatta Arkadaşımız Osman Sağırlı defalarca buraya gitti ve Müslümanların dramını kamuoyuna taşıdı. Obama ile görüşmenizde bu konu gündeme geldi mi, herhangi bir planlama var mı?
Myanmar konusunu Obama ile görüşmemizde genişçe gündeme getirdim. Kendisi de malumunuz ikinci görev döneminde ilk gezisini bu ülkeye yapmıştı. Pazartesi günü de Myanmar Cumhurbaşkanı Amerika'ya geliyor. Obama, bu konuyu Myanmar Cumhurbaşkanı ile de etraflı görüşecek. Oradaki Müslümanlara niçin bu kadar zulmedildiği noktasında kendileri gerekli uyarıları yapacaklarını söylediler. Biz de bu konudaki hassiyetimizi vurguladık. Her türlü desteğe hazır olduğumuzu, gerekirse bazı şeyleri birlikte yürütebileceğimizi söyledik. Afganistan ve Pakistan konusunda da görüşlerimizi ilettik... Nevaz ile gezi öncesi bir görüşmem oldu. Penjab eyaletine ilişkin ciddi çalışmalar yaptık... Metrobüs vs... orada adımlar atıldı.

GALATAPORT FİYATI İYİ

gt; Not artışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yıllardır kızıp duruyorduk. Batmış Yunanistan'ı bile bizden üste çıkardılar. Bir tanesinin sözleşmesini bile feshettik... Not artışı inşallah fon girişlerini artıracak.. Havaalanı, Kanal İstanbul, Galataport, Haydarpaşa Port gibi...

gt; Galataport'a verilen rakamı düşük bulanlar oldu?
Ağzı olan konuşuyor. Bundan önceki fiyat yarısıydı süre 49 yıldı... Burada süre 30 yıl... İstanbul Modern dahil değil... Antrepo 4 de dahil değil... Emsal 1 buçuk. Öncekinde 2 idi.. Şu an daha yüksek yani...

gt; O bölgede nargileciler de var...
Nargile de yasağa alınıyor... Alkol reklamı da aynı şekilde yazılı medyada da olmayacak.

GÜLEN'LE ARINÇ GÖRÜŞTÜ

gt; Havaalanında Fethullah Gülen ile görüşme konusunda "gökten ne yağar da yer kabul etmez" demiştiniz...
Bülent Bey gezinin ilk gününde vekâleten Fethullah Gülen ile görüştü... İnsani bir ziyaret oldu. Geçmişe dayalı kardeşlik ve dostluk ilişkimiz var. Öteden beri bazı çevrelerin olumsuz dedikodu ve nbsp;spekülasyonlarını bertaraf etmek için yapılmış bir görüşmedir. Biz görüşmek istedik onlar da kabul gösterdiler.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...