Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bir teşvik için artık 40 kişiye sormayacağız

Düzenleyen:
Bir teşvik için artık 40 kişiye sormayacağız

Ekonomi Haberleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “TRT Genel Müdürü bile Bilim Şûrası’nda. Buradan karar çıkarmak çok zor. Artık işin doğrudan muhatapları toplanıp, katma değeri yüksek projeler hızlıca hayata geçecek” dedi

Ö. Faruk Bingöl - Türkiye’nin yıllardır takılıp kaldığı 150 milyar dolar ihracat barajını aşması ve bu yolda ekonomi yönetiminin sıklıkla dile getirdiği “yüksek katma değer üretmeliyiz” söyleminde icraata geçiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, basın mensuplarıyla bir araya geldiği özel toplantıda, “Yüksek katma değer diyoruz ama bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Yapısal dönüşüme ihtiyacımız var. Bu amaçla TÜBİTAK ile köklü reformu başlattık. Radikal düzenlemelere imza atamazsak sıçrayamayız” dedi. Özellikle karar alma sürecinde iki yeniliğe gidileceğini vurgulayan Bakan Özlü, bunları şöyle anlattı: “Karar mekanizmasını sadeleştireceğiz. Yani çok katılımlı olmayacak, 40 kişi değil, doğrudan ilgililer bulunacak. TRT Genel Müdürü bile Bilim Şûrası’nda. Buradan karar çıkarmak çok zor. Diyelim ki yapılacak iş, bir tohumla mı ilgili? Yürütmenin başı olarak Başbakan, işin başı olarak Sanayi Bakanı, sorumlu olarak Kalkınma Bakanı ve iş tohumla ilgili olduğu için Tarım Bakanı toplanacak ve projelere, fonlara böyle karar verilecek. İkinci olarak, süreçler kısalacak. Bugün çok sayıda Ar-Ge desteği sağlayan kurum var. Bu, dağınık bir yapı teşkil ediyor. Bu kadar dağınık yapıdan da bir şey çıkmıyor ortaya. TÜBİTAK aşı geliştiriyor, Sağlık Bakanlığı işin içinde değil. Mevcut kurumlar ne üretiyor, gözden geçireceğiz. Gerekli mi, gereksiz mi ona bakacağız. Bunlar ıslah edildikçe, daha isabetli ve verimli işler çıkacak.”

Şahıslar da endüstri bölgesi kuracak
Türkiye’de atıl arazilerin değerlendirilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önemli bir çalışmaya imza atıyor. Artık özel şahısların da kendi arazilerinde endüstri bölgesi kurabileceğini açıklayan Bakan Faruk Özlü, şöyle devam etti: “Mesela Bandırma’dan talep var. Bu uygulamayla özel endüstri bölgesi kuranlar, tarla statüsündeki arazisini değerlendirecek. Buradaki binasını, yerini kiralayacak, para kazanacak. Sanayici de işine bakacak, ÇED raporuyla, başka izinlerle uğraşmayacak.”

Para var kullanacak insan lazım!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin Ar-Ge bütçesinin 6,3 milyar avro olduğunu; bu rakamın, Alman otomotiv devi Volkswagen’in yarısına denk geldiğini söyledi. Özlü, “Destekleyeceğimiz sektörlerin hem altyapısının hazır olması lazım, hem de insan kaynağının... Aynı zamanda, gelecekte ekonomimize fayda sağlamalı. Mesela otomobilin altyapısı var, insan kaynağı var, yan sanayii de, ihracatı da var. Ticarileştirilebilir bir durumda. Teknolojiyi üretmezsek, geleceğimiz yok. Hangi sektörlere odaklanalım ki, ekonomiye katkı sağlayalım. Akıl satamazsak, cari açığı da kapatamayız” dedi. Bakanlığın Müsteşar Yardımcısı ve teknokentlerden sorumlu yetkilisi Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da, şunları söyledi: “Çok farklı bir Ar-Ge yapalım dediğimiz de, kiminle yapacaksınız. İnsan yetiştirmemiz lazım. 6,3 milyar avroluk bütçeyi ikiye katladık, bunu kullanacak bir insan gücü bulamazsak anlamı yok. Mesela TÜBİTAK’a ayrılan bütçe, bu yıl da tamamen kullanılamıyor. Ar-Ge’de bebeklik döneminden çocukluk dönemine yeni geçiyoruz. Mesafe alacak kuşun kanadı, yeni yeni oluşuyor.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...