Romatizma hastaları kalbinize dikkat!

Düzenleyen:
Romatizma hastaları kalbinize dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Yaşlı hastalığı olarak bilinen romatizma daha çok 50 yaşın altındaki çalışan nüfusu etkiliyor.

Ziyneti Kocabıyık - En yaygın romatizmal hastalıklardan biri olan iltihaplı romatizmanın iyi tedavi edilmediği takdirde başta kalp hastalıkları olmak üzere  sinirleri, akciğerleri, damarları ve gözü de etkileyerek ölümle sonuçlanabilecek problemlere yol açtığı bildirildi. Romatoid artrit olarak adlandırılan iltihaplı romatizmanın ülkemizde her 1000 kişiden 5’inde görüldüğünü söyleyen Türk Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat İnanç, “Eklemlerde şişlik, kızarma ve yanma ile kendini gösteren ağrılı durumları hafife almamak gerekir” dedi. Dünya Artrit Günü dolayısıyla Türk Romatoloji Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında 150’den fazla romatizma türü olduğunu anlatan Prof. Dr. İnanç, eklem iltihabına sebep olan romatizma türlerinin kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini söyledi. 

YAŞLI HASTALIĞI DEĞİL
Romatizmal hastalıkların çocuklar da dâhil olmak üzere her yaş grubunda görülebildiğini ifade eden Prof. Dr. İnanç, “Romatizmaların önemli bir bölümü özellikle de artrit olarak tarif ettiğimiz iltihaplı romatizmalar, genel inanışın aksine 50 yaşın altında görülür. Yani romatizma yaşlılıkta artmakla birlikte yaşlı değil genç hastalığıdır. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla ortaya çıkar ” dedi.
Eklem iltihabı bütün hastalarda görülmesine rağmen, hastaların bir bölümünde kalp, akciğer, göz ve diğer organların etkilendiğini açıklayan Prof. Dr. İnanç, “Kalbi çevreleyen zarın iltihaplanması sonucu, kalbin çevresinde sıvı toplanması görülebilir. Akciğer çevresindeki zarın iltihaplanması ise nefes darlığına yol açar. Gözü etkileyen romatizma, görme problemlerine sebep olur. Hastalık süresi 10 yılı aşarsa, damarlar etkilenebilir. Özellikle parmaklarda kangren ve bacak yaraları oluşur” diye konuştu.

SABAH TUTUKLUĞU UZUN MU SÜRÜYOR?
Artritin teşhisinde hastanın şikâyetlerinin ön planda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat İnanç, belirtileri şöyle anlattı: “Şikâyetler genellikle el ve ayak eklemleriyle ilgili olsa da dirsek, omuz, kalça, omurlar ve diz eklemleri de etkilenebilir. Hastalar geceleri ve sabah eklem ağrıları, şişlik, yanma ve ek olarak sabah tutukluğundan şikâyet ederler.  Yorgunluk ve hâlsizlik, sık karşılaşılan belirtilerdir.  Eklem romatizmasının yol açtığı ağrılar ve tutukluk, istirahatle geçmediği gibi, gece boyu istirahat edip kalktığınız zaman daha da kötü olabilir. Sabah tutukluğu şikâyetiniz yarım saati buluyorsa romatizmal hastalıklardan şüphelenmek gerekir.“

ANNE DE KIZ DA RİSK GRUBUNDA 
Romatizma, kız çocuğunu seviyor

Yaşlılara özgü bir hastalık olarak bilinen romatizma, çocukları da etkiliyor. Romatizmalı çocukların karşılaştığı hareket kısıtlılığının çocuklar ve aileler için üzüntü kaynağı olduğunu belirten Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, romatizmal hastalıkların ülkemizdeki kronik çocuk hastalıkları arasında ilk üçte yer aldığını söyledi. Romatizmanın erişkinliğe kadar çocukluk çağının her döneminde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kasapçopur, “Çocuklarda en yaygın olarak 4 ila 10 yaş arasında ortaya çıkıyor ve kız çocukları romatizmal hastalıklara daha çok yakalanıyor” dedi. 

Büyüme ağrısı değil
Romatizma ağrılarının, 6-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen büyüme ağrılarıyla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kasapçopur,  “Büyüme ağrılarına hiçbir zaman eklemlerde şişlik ve kızarıklık eşlik etmez. Uzun süren sabah ağrıları ve yataktan kalkarken zorlanması ciddi romatizmal hastalıkların habercisidir” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...