Küresel piyasalar Fed yetkililerinin açıklamalarına odaklandı

Düzenleyen:
Küresel piyasalar Fed yetkililerinin açıklamalarına odaklandı

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar, diğer para birimleri karşısında değerlenen doların etkisiyle karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün ve yarın ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarının takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de dün açıklanan Fed tutanaklarında, eylül toplantısında daha fazla veri için beklenmesi yönünde oy kullanan bazı üyeler nedeniyle faiz artırmama kararının "kıl payıyla" alındığı belirtildi.

Eylül toplantısında hem faiz artışına gitmek hem de istihdam ve enflasyon için daha fazla veri beklemek açısından makul gerekçelerin bulunduğu kaydedilen tutanaklarda, "Bazı üyeler ise iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam etmesi ve ekonomik faaliyetlerin güçlenmesi halinde faiz artışına nispeten yakın zamanda gidilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bazı üyelerse faiz artışı için enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığına dair daha fazla veri için beklenmesini tercih etti." ifadeleri kullanıldı.

Tutanakların ardından dolar endeksinin yükseliş eğilimi devam ederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 değer kazandı, Nasdaq endeksi yüzde 0,15 geriledi. Dolar endeksi ise 98'in üzerini test ederek son 7 ayın zirvesine çıkmasının ardından 97,9 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa tarafında, dün açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde artış kaydetmesine karşın avro/dolar paritesinin 1,10 sınırına gerilemesi dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,44 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 değer kaybetti.

Bugün Asya'da, Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından borsalarda sınırlı da olsa düşüş eğiliminin öne çıktığı görülüyor. Dolar/yen paritesi yüzde 0,4 azalarak dünkü kazançlarının büyük bir kısmını geri vermesinin de etkisiyle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,37, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,05 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün dolar kurunun 3,0973 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkmasının Borsa İstanbul'da satış ağırlık bir seyir izlenmesine neden olduğu görülürken, BIST 100 endeksinin orta ve uzun vadeli ortalamalarının toplandığı 77.200-78.000 bandı arasında tutunması dikkati çekti. Endeks, dün yüzde 0,23 gerileyerek günü 77.461 puandan tamamlarken, dün günü 3,0855'ten tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada 3,0905 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, bugün Fed yetkililerinin ve yarın Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, dolar/TL'nin 3,10 seviyesinin önemli direnç, 3,0650 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini, BIST 100 endeksinin ise 77.000-78.500 bandının takip edileceğini bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00
Türkiye, ağustos ayı sanayi ciro endeksi
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, eylül ayı ihracat ve ithalat fiyat endeksi

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...