Özel harekatın sığınak köpekleri

Özel harekatın sığınak köpekleri

GÜNDEM Haberleri

Terör ve suç örgütleriyle mücadelede kullanılan eğitimli sığınak köpekleri, dağlık bölgelerdeki sığınakları çok kısa sürede tespit edebiliyor.

Polis teşkilatının terör ve suç örgütleriyle mücadelede kullandıkları eğitimli sığınak köpekleri, yetenekleriyle herkesi hayran bırakıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından Ankara'da yetiştirilen sığınak köpeği, özellikle kırsal bölgelerde terör ya da suç örgütlerince kullanılan sığınakların tespitinde etkin şekilde kullanılıyor. Sığınak köpekleri, Türkiye'de sadece Ankara ve Diyarbakır'da bulunuyor. Ar-Ge çalışmaları kapsamında yetiştirilen "weimaraner" ırkı köpekler, dağlarda canlıların izini kokuya dayalı takip ederek yerini bulabiliyor. AA ekipleri, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı yerleşkesinde sığınak, operasyon, şehir içi ve arazi iz takip köpeklerinin kullanıldığı tatbikatı görüntüledi. Özel harekat polisinin geniş eğitim alanında düzenlendiği tatbikatta, izleyenleri şaşırtan gösteriler sergilendi. Sığınak köpeği, senaryo gereği terörist gibi davranan kişinin saklandığı bölgeyi bulması için serbest bırakıldı. Belirli bir başlangıç noktası olmadan sığınakları aramaya başlayan Alman ırkı "weimaraner" köpeği, kısa arazi taramasıyla teröristin saklandığı bölgeyi tespit etti. nbsp;
Bu köpekler dağlarda bilinmeyen sığınak bırakmayacak
Sığınak köpeklerinin, geçen yıl terörle mücadelede çok önemli katkılar sunduğunu belirten yetkililer, 2012 yılı sonu itibarıyla 44 bin kilometre karelik alanda tarama yapan köpeklerin onlarca sığınağın bulunmasına katkı sağladığını ve bundan sonra dağlarda bilinmeyen tek sığınak bırakmayacağını ifade etti. Özel Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Engin Yılmaz, köpeklerin özellikle terör eylemleri sonrasında teröristlerin saklandıkları sığınak ve mağaraların tespit edilmesi ve herhangi bir arazi yapısında kayıp kişileri bulmak amacıyla yetiştirildiğini söyledi. Yılmaz, "Bu köpekler daha çok Amanos kırsalında düzenlenen operasyonlarda kullanılıyor. Diyarbakır'da bu köpeklerimiz mevcut ve diğer illere de gönderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. nbsp;ANKARA (AA)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...