HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Sağlık Bakanlığı uyardı! Zehirli mantarlara dikkat

Düzenleyen: /
Sağlık Bakanlığı uyardı! Zehirli mantarlara dikkat
Sağlık Bakanlığı, Mantar Zehirlenmeleri, Haber

SAĞLIK Haberleri

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne yapılan zehirlenme başvurularında 2015 yılına göre (1-14 Ekim tarihleri arasındaki vaka sayılarında) yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gözlendiğini bildirerek, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşladı uyardı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Sonbaharda yağışların artmasıyla birlikte doğada yetişen mantarların üremesinde ve Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere yurt genelinde tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlenmiştir. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne yapılan zehirlenme başvurularında 2015 yılına göre (1-14 Ekim tarihleri arasındaki vaka sayılarında) yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gözlenmiştir. Artış gözlenen iller Kocaeli, Sinop, Samsun, Zonguldak ve Ankara’dır. Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir" denildi. 

Zehirlenme belirtileri 

Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:"Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme, bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer/ böbrek fonksiyon bozuklukları ile ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır. Ulusal Zehir Danışma Merkezi, zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunmaktadır. Bilgi almak isteyenler 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni arayabilirler." 

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için yapılacaklar 

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için ise doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmesi, kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesinin söz konusu olmadığı, ancak bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmaların mantarların üzerinde bulunabileceği, bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği, mantar alırken ambalajlı olan mantarların tercih edilmesi ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...