Duterte hakkında 'yargısız infaz' iddiası

Duterte hakkında 'yargısız infaz' iddiası

DÜNYA Haberleri

Filipinler yönetiminin, uyuşturucu bağlantılı "yargısız infaz" iddiaları nedeniyle yapılan eleştiriler üzerine uluslararası soruşturmaya açık olduğu bildirildi.

Devlet Başkanlığı Haberleşme Bürosu Sekreteri Martin Andanar, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, öncelikle kendisinin herkesten önce soruşturmaya aday olabileceğini belirtti.
Uyuşturucu bağlantılı öldürmelerin hükümetin resmi kararı olmadığını öne süren Andanar, "Birçoğu, polisin yasal operasyonları sırasında çıkan çatışmalarda ölmüş olup şu an Devlet Başkanı'nın emriyle başlatılan soruşturma kapsamında inceleniyor." ifadesini kullandı.
Andanar, senatodaki Adalet ve İnsan Hakları Komisyonunun yürüttüğü yargısız infazlarla ilgili meclis soruşturması sonucunda da öldürmelerin hükümet tarafından desteklendiğine dair bir kanıt bulunmadığı hatırlattı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, artan öldürme vakalarıyla ilgili endişelerini dile getirmiş, UCM'nin ülkede yaşandığı iddia edilen uyuşturucu bağlantılı yargısız infazlarla ilgili raporların ardından gelişmeleri daha yakından takip edeceğini duyurmuştu.
Devlet Başkanlığı koltuğuna 30 Haziran'da oturan Duterte ise uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" verilmesi sonucu 3 binden fazla şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.
Duterte, ülkede uyuşturucuyla mücadelenin 3-6 aylık süreçte büyük oranda çözüleceğini belirtmiş ancak uyuşturucu kullanıcı sayısının 3 milyon olduğunun belirlenmesi üzerine söz konusu politikanın 6 ay daha uzatılmasına karar verilmişti.
Devlet Başkanı Duterte’nin uyguladığı politika, ülke yasalarıyla çeliştiği ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle hem ülke içinde hem de dünya çapında eleştirilere neden olmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, Duterte'ye söz konusu ölümleri durdurması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyulması çağrısında bulunmuştu ancak eleştirileri kabul etmeyen Duterte, aralarında ABD Başkanı Barack Obama'nın da bulunduğu liderlere yönelik ağır ifadeler kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...