Dr. Mustafa Güzel: Diyabet ilacı için destek bekliyorum

Düzenleyen:
Dr. Mustafa Güzel: Diyabet ilacı için destek bekliyorum

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Boston’da özel bir ilaç AR-GE firmasında çalışırken “Tersine beyin göçü” programı kapsamında hükümetin daveti üzerine 2013 yılında Türkiye’ye dönen Dr. Mustafa Güzel’in Amerika’da yaptığı kendi adına aldığı 35 ilaç patenti bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Amerika’da kanser, diyabet ve nörodejeneratif hastalıklar üzerinde çalışmalar yapan Dr. Güzel’in de içinde bulunduğu ekibin geliştirdiği Alzheimer ilacı,  Tayvan, ABD ve Kanada’daki 3 merkezde toplam 1.800 kişi üzerinde deneniyor. İlaç geliştirmenin son aşamalarından biri olan Faz 3 aşamasındaki ilaç, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından “Hızlı takip” listesine alınmış. Ayrıca kendisinin keşfettiği diyabet ilacı da ABD’de insanlar üzerinde deneniyor. Her iki ilaç da ABD patentli olduğu için çalışmalarını ABD’de bırakan Dr. Güzel, “Kanunen ABD’de patentli olan bir molekülü aynen burada üretmek mümkün değil. Ancak biraz değiştirerek aynı veya benzer etkiye sahip yeni bir ürün yapıp patent alabilirsiniz. Orada geliştirdiğimiz klinik çalışmaları süren diyabet ilacımızı biraz modifiye edip bunu ülkemiz için katma değeri yüksek ürün hâline getirebiliriz. Bu konuda ciddi projelerimiz var. TUBİTAK’a verdik. Birkaç tanesi kabul edildi. Millî ilaç projesine benim de bu şekilde katkım olabilir” diye konuştu. Dr. Güzel, ilk sonuçlara göre diyabet tedavisinde diyet ve egzersizle birlikte kullanıldığında üç aylık kan şekerini mevcut tedavilere göre 4 kat daha düşürdüğü ilacının 2020 yılına kadar piyasaya çıkabileceğini ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...