Musul'a 3'lü kıskaç

Düzenleyen:
Musul'a 3'lü kıskaç

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütü DAEŞ’in işgal ettiği Musul’u kurtarma operasyonu birkaç gün içinde başlayacak. Şehir güney, doğu ve kuzeyden çembere alınacak

Musul’un terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılması için yapılacak operasyon yaklaşıyor. Hem Irak ordusu içinde hem de Peşmerge içinde yıllardır bulunan Amerikan askerlerine operasyon öncesi yenileri ekleniyor. Son birkaç günde buna daha üst düzey askeri uzmanlar da eklendi. Peşmerge’nin Musul’un doğusunda ve yine DAEŞ’le cephe hattında bulunan Hazer Üssü’ne son birkaç günde Amerika’dan askeri uzmanlar geldi. 
YIĞINAK ARTTI
Amerikalı askerî uzmanlar üslerde konuşlandı, Irak ordusuna ait birlikler Musul çevresine yığınak yapmaya başladı. Bir yandan da İran kontrolündeki Şii milisler bölgede varlığını artırıyor Ankara ile Bağdat yönetimlerini karşı karşıya getiren Başika’da askerî kampta eğitim alan yerel savaşçılar da hazırlıklarını tamamlandı. Daha önce Haşdi Vatani olan isimlerini “Ninova Bekçisi” olarak değiştiren yaklaşık 3 bin kişilik gücün DAEŞ’e karşı cephede yer alacağı kesinleşti. Irak ordusu ile Ninova Bekçisi Komutanı olan eski Musul Valisi Esil Nuceyfi arasında yapılan görüşmelerde, Başika’da eğitilen birliklerin farklı noktalara dağıtılmaması üzerine uzlaşmaya varıldı. Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelere katılan Iraklı kaynaklara göre operasyon birkaç gün içinde başlayacak. İlk etapta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri kent çevresindeki cephe hatlarından ileriye hamle yapacak. Güneydeki Kayyara’dan Musul’a ilerleyecek olan Ninova Bekçileri, Irak ordusu ve IKBY güçleriyle birlikte hareket edecek. Operasyonla, Ninova’nın il merkezi Musul, güney, doğu ve kuzeyden çembere alınacak. 
DAEŞ HENDEK KAZIYOR
Musul’u kurtarmak için hazırlıklar devam ederken 10 Haziran 2014’te Musul’u ele geçiren terör örgütü DAEŞ de şehirde hendek kazıyor. Terör örgütü mensuplarının ayrıca bazı yerlere de el yapımı patlayıcılar döşediği öğrenildi.
PKK KATILMAYACAK
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü olarak tanımladıkları PKK’nın, operasyona katılmasını desteklemediklerini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PKK ile Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki diğer Kürt grupları birbirinden ayırdıkları iddiasını tekrar ederek, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin DAEŞ’e karşı önemli bir güç olduğunu ileri sürdü. Ancak IKBY parlamentosu vekili Şeyh Şemo, Irak merkezi hükümetinin Musul Operasyonu ittifakına PKK’yı da dâhil etmek istediğini öne sürdü. PKK’nın Şii milis örgütü olan Haşdi Şabi Teşkilatı altında operasyona katılacağını öne süren Şemo, “PKK’lılar bölüklere dağıtılacak ve Haşdi Şabi simgesi taşıyan üniformalar giyecek” dedi.
IRAK’TAN YENİ TEHDİT
Öte yandan Başika kampı sebebiyle Irak’tan Türkiye’ye tehdit gibi açıklamalar gelmeye devam ediyor. İngiltere’de bulunan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türkiye’nin Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini öne sürdü ve “Bütün seçenekler önümüzde. Diplomatik yollar tükenince uluslararası yasalara başvuracağız. Hiç kimse bu seçenekleri sınırlayamaz” dedi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...