'Obama'nın Ortadoğu'ya bakışı 'yapay'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Obama'nın Ortadoğu'ya bakışı 'yapay'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen konferansta Arap Baharı-demokrasi ilişkisi detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen "Arap Dünyasında Demokrasi ve Obama'nın Mirası" konferansına katılan Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi Direktörü Azmi Bişara, "ABD yönetimi, Ortadoğu'daki olayları zamanında doğru bir şekilde okuyamadı." dedi.

Arap dünyasındaki demokrasi hareketlerine ilişkin geniş çaplı bir değerlendirme yapan Azmi Bişara, Arap ülkelerinde demokrasinin gelişiminin önündeki asıl engelin toplumun siyasi kültüründen ziyade, elitlerin siyasal kültürü olduğunu savundu.

"Seçimlerde yenilince orduyu çağırıyorlar"

"Çünkü onlar, seçimleri kaybettiğinde hemen orduyu kendilerine yardıma çağırıyorlar. Sorun bu. Sivil hakları garanti altına alan katılımcı bir yönetime geçmeden ekonomik eşitlik, sınıf eşitliği ve cinsiyet eşitliğini sağlayamayız." değerlendirmesini yapan Bişara, demokrasinin sadece despotizmin ve tiranlığın çözümü olduğunu, her şeyi çözen hayret uyandırıcı bir anahtar olmadığını vurguladı.

"Arap Baharı, demokrasiye geçişte sadece ilk aşamadır"

Devrimlerin genelde demokrasiye neden olmadığını, hatta baskıcı rejimlere yol açtığını kaydeden Bişara, "Ancak uzun reformlar sonucunda demokrasi gelir. Arap Baharı ile yaşadığımız süreç, demokrasiye geçişte sadece ilk aşamadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bir soru üzerine Azmi Bişara, Suudi Arabistan ve birkaç Arap ülkenin desteği olmasaydı Sisi'nin "asla başarılı olamayacağını" kaydederek, "Ancak Sisi, Suudi Arabistan'a kısa sürede ihanet edip, yüzünü Rusya ve İran'a döndü." dedi.

Obama'nın Ortadoğu'ya bakışı "yapay"

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu’daki süreçlere bakışını "yapay" ve Batılı liberallerdeki gibi "klişe" sözleriyle değerlendiren Azmi Bişara, "ABD yönetimi, Ortadoğu'daki olayları zamanında doğru bir şekilde okuyamadı." görüşünü paylaştı.

Konferansın öğle oturumuna özel konuk olarak katılan Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Francis Fukuyama ise İslam'ın Müslüman toplumlar üzerindeki "sosyal doku oluşturma" etkisine vurgu yaptı.

"Ümmet" çatısı altında farklı kültürden insanların ortak bir aidiyet kazandığını ve bunun da bir nevi "milliyetçi" bir ortak atmosfer oluşturduğunu anlatan Fukuyama, Arap Baharı'ndaki demokrasi hareketlerinin olgunlaşmak için zamana ihtiyaç duyduğunu savundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...