BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Onları koruyun!

Onları koruyun!

Uzmanlar, yaz mevsiminde sıcakların artmasıyla birlikte çocukları tehdit eden; besin zehirlenmeleri, böcek ısırmaları, yaz ishalleri, isilikler ve güneş yanıklarına karşı tedbirler alınması için uyarıda bulunuyor.



YAZ HASTALIKLARI ÇOCUKLARI TEHDiT EDiYOR Uzmanlar, yaz mevsiminde sıcakların artmasıyla birlikte çocukları tehdit eden; besin zehirlenmeleri, böcek ısırmaları, yaz ishalleri, isilikler ve güneş yanıklarına karşı tedbirler alınması için uyarıda bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla, yaz mevsiminin gelmesi ile artış gösteren hastalıklara karşı tedbir alarak, çocukların korunması gerektiğini belirtiyor. Dr. Nilgün Gökyayla, çocukları tehdit eden hastalıkları şu şekilde açıklıyor; “Çocuk Doktoru olarak yazın en sık rastladığım şikâyetler yaz ishalleri, besin zehirlenmeleri, böcek ısırma ve sokmaları, sıcak çarpması, güneş yanıkları ve isiliklerdir. Bu rahatsızlıkların oluşmaması için çok basit önlemler alınması gerekir...” Bu mevsimde çocuklarda en sık görülen rahatsızlığın yaz ishalleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Nilgün Gökyayla, ülkemizde bu hastalığa yol açan nedenlerin başında enfeksiyonların geldiğini, ishalle birlikte kusma, karın ağrısı ve ateşin oluştuğunu ifade ediyor. Yaz ishallerinin oluşumunu, korunma şeklini ve tedavisini ise Uzm. Dr. Nilgün Gökyayla şöyle anlatıyor, “Yaz ishalleri dışkı, pis su, yıkanmamış yiyecekler ve havuz sularından bulaşır. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, özellikle yiyeceklerin iyice yıkanması ve temiz su içilmesi ile bağırsaklar mikroplardan korunur. İshalli çocuğun beslenmesinde, pirinç unu, nişasta, patates gibi kompleks karbonhidrat içeren posalı yumuşak püreler kullanılmalıdır. Yoğurt bağırsak enzimlerine yardımcı olduğu için mutlaka ishal diyetinde yer almalıdır...” BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT Besin zehirlenmelerinin yine sık rastlanan yaz hastalıklarından olduğunu söyleyen Dr. Nilgün Gökyayla, sıcakta yiyeceklerin çabuk bozulduğunu ve bu nedenle besinlerin pişirilse dahi buzdolabında saklanması gerektiğini ifade ediyor. Süt ve süt ürünlerinin de güvenli merkezlerden son kullanma tarihine bakılarak alınması gerektiğini önemle vurguluyor. Böcek ısırma ve sokmalarının büyük bir kısmında ağrı, kızarıklık ve şişme gibi reaksiyonlar görüldüğünü belirten Gökyayla, bu reaksiyonlara karşı soğuk kompres ve ağrı kesici uygulanmasının yeterli olacağını söylüyor. AÇIK RENK GİYSİLERİ SEÇİN Sıcak çarpmasının aşırı derecede sıcağa maruz kalma sonucu oluştuğunu ve kramp, halsizlik, baygınlık gibi reaksiyonları olduğunu açıklayan Gökyayla; “Yapılacak ilk müdahale çocuğun üzerindeki giysileri çıkartmak ve vücudunun soğutulmasını sağlamaktır. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmelidir. Çocukları sıcak çarpmasından korumak için bol su tüketilmeli ve özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşten korumalı ve üzerlerinde açık renk giysilerle gezdirmeliyiz”... Yazın birçok çocukta rastlanan ve bir cilt hastalığı olan isiliğin ter bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğunu ifade eden Gökyayla, bu rahatsızlığın oluşmaması için ise çocuklara ince pamuklu giysiler giydirilmesini ve sık sık banyo yaptırılmasını öneriyor. Cildinizin en iyi dostu DERMOKİL... İçeriğindeki zengin kil minerallerini vitamin ve bitki özleriyle harmanlayan Dermokil, El ve Vücut Losyonuyla tüm ciltler ihtiyacı olan neme kavuşuyor... Dermokil El ve Vücut Losyonu, günlük kullanımda cildi rahatlattığı gibi güneş sonrası kullanımda da derideki yanma hissini azaltıyor ve cilt üzeride dış etkenlere karşı koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Her cilt tipine uygun olarak geliştirilen Dermokil El ve Vücut Losyonu, özel formülü sayesinde cildin kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlıyor. Çabuk emilen ve ciltte yağlı bir his bırakmayan bu ürün, içerdiği vitamin ve proteinler sayesinde çatlakların giderilmesine de yardımcı oluyor. SİZDEN GELENLER GÜLDEREN NUR SÖNMEZ Büyük mutluluğumuzun küçük prensesi, evimizin tatlı neşesi, dünyalar güzeli kızımız Gülderen... (...Özgür Sönmez’in albümünden) BATURALP & BATUHAN Babaannelerinin şeker oğlu Baturalp ve Boncuk oğlu Batuhan Büyükeren... Sabah şekerleri onlar... (...Şükran Büyükeren’in albümünden) TARİFİNİZ (...Neslihan Hanım’ın tarifi) BROKOLİ ÇORBASI MALZEMELER: > Yarım kilo kadar brokoli > 1 adet kuru soğan > 1-2 diş sarımsak > 1-2 dal nane yaprağı > 1 tatlı kaşığı sirke > 1 çorba kaşığı un > 1 çorba kaşığı tereyağı > 5 su bardağı et suyu > Yeteri kadar tuz, karabiber HAZIRLANIŞI: > Brokolileri çiçeklerinden ayırın. Kaynar suda 1-2 dakika bekletip soğuk suya atın. Soğanı ve sarımsağı ince ince kıyın. Tereyağında soğanları soteleyin. Unu da ilave edip biraz kavurun. Üzerine ısıttığınız ve sıcak olan 5 su bardağı et suyunu ilave edin. Brokolileri ilave edip 10 dakika kadar pişirin. Nane yapraklarını, tuz, baharat ve sirkeyi katın. Hepsini blendırdan geçirin. Bir taşım daha kaynatıp servise sunun.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT