Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Rize Artvin Havalimanı'nın 3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak'

Düzenleyen:
'Rize Artvin Havalimanı'nın 3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak'

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Rize Artvin Havalimanı'nın, "3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolu olacak." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rize Artvin Havalimanı'nın, "3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolu olacak ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak ki yılda 2 milyon yolcuya hitap eden bir de terminali olacak bu havalimanımızın." dedi. Arslan, Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy'deki havalimanı inşa edilecek alanda gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize Artvin Havalimanı'nın bölge açısından önemli olduğunu belirterek, "Sebebi de şu, gerçekten bu bölgelerde artık sadece deniz turizmi değil, yörenin özelliklerine has farklı turizm çeşitleri geliştikçe bu bölgelerin ihtiyacı artıyor ve insanımızın imkanları da arttıkça, insanlarımız artık daha çok sılayırahim yapıyor, daha çok memleketiyle bağlantılı oluyor. Dolayısıyla, buradaki Rize, Artvinliler için değil, batıda yaşayan Rizeli, Artvinlilerin de burayla ilişkilerini daha da geliştirebilmesi adına yolculuk ihtiyacı, havalimanı ve hava yoluyla uçma ihtiyacı giderek artıyor. Hal böyle olunca da bölgede geçmişte fizibıl gözükmeyen bir havalimanı artık fizibıl hale gelmiş durumda." diye konuştu.

Bu çerçevede de Rize Artvin Havalimanı'yla ilgili muhtelif alternatifleri çalıştıktan sonra, nihai olarak bu gölgeye karar verdiklerini anlatan Arslan, "Bunun da sebebi şu, özellikle üç şeyi dikkate alıyoruz. Bir deniz dolgusu yapılırken derinlik, iki manialar, üçüncüsü de malumunuz Karadeniz'de çokça dere var, dolayısıyla derelerin teresubat getirmesi ve işi aksatmaması adına da bu üçüncü olarak derelerin bulunduğu mahalleler dikkate alındı ve üç alternatifi de en iyi şekilde yerine getiren alternatif olarak burası seçildi." ifadesini kullandı.

Proje çalışmalarını bitirdiklerini açıklayan Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kamu İhale Kurumuna başvurumuzu yaptık. Yarın resmen ihale süreci başlıyor, 2 Kasım'da da inşallah tekliflerini alacağız. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız burada müjdesini verdiler, uluslararası konvansiyonel boyutta bir havalimanı yapıyor olacağız. 3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolu olacak ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak ki yılda 2 milyon yolcuya hitap eden bir de terminali olacak bu havalimanımızın. Yaklaşmalarla birlikte 4 bin 500 metrelik bir alanda denize paralel olarak doğu batı aksında bir pist ve pist bağlantı yollarını yapmış olacağız. Kız Kulesi'nden başlarsanız balıkçı barınağı ortada kalacak şekilde Rize istikametine 4 bin 500 metrelik bir alanı kapsayacak ve inşallah biz bu sene sonuna kadar ihale süreçlerini başlatıp, bitirip işe başlamayı hedefliyoruz."

Arslan, yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere, toplam 88.5 milyon ton bir dolgu yapacaklarını vurgulayarak, "Türkiye’deki denize yapılmış ikinci havalimanı olmakla birlikte buranın derinliği ve büyüklüğünü düşündüğünüz zaman Türkiye’nin en büyüğü olacak. Dolayısıyla biz inşallah denize ikinci bir havalimanı yapmış olacağız." dedi.

"İnşallah bu bölgede önemli bir adım daha atmış olacağız"
Son dönemlerde yaptıkları ve dünya çapında ses getiren projelerden birini daha Rize'de gerçekleştireceklerini kaydeden Bakan Arslan, şunları söyledi:

"Bu elbetteki Rize’ye, Artvin’e, bölge insanına hizmet edecek ama bence ülkemizin batıdaki prestiji, ülkemizin dünyadaki prestiji açısından ayrıca ülkemiz adına bir fonksiyon yerine getirecek. O da prestijimiz açısından, ülkemizin geldiği nokta açısından, Türkiye’nin büyüklüğünü dünyada ortaya koyması açısından önemli. Elbetteki dünya biliyor ki bütün bu büyüklükleri yaparken bir lider lazımdı, o lider de Allah razı olsun Rizeli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan. O inşallah bize önderlik ve liderlik yaptıkça biz bunun gibi bir çok projeyi yapacağız ve dünyada sadece tekniğimizle değil, sözümüzün geçerliliği anlamında liderimizle birlikte söz sahibi olmaya, dünyadaki mazlumların ve mağdurların hamisi olmaya devam edeceğiz."

Arslan, "Diyeceksiniz ki 'nereden getirdin hamiliğe bağladın.'" ifadesini kullanarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kadar büyük projeleri yapıyorsanız, yatırımı yapıyorsanız, bu yatırım aynı zamanda ülkenin ticari ve ekonomik olarak büyümesi demek, ülkenin dünya ticaretinden daha fazla pay alması, dünyada daha çok söz sahibi olması demektir. Siz ticareten, ekonomik olarak ne kadar büyürseniz, ne kadar çok söz sahibi olursanız liderinizin dünyadaki sözünün geçeriliği de o anlamda büyür, artar. Allah’a şükür sözü geçecek bir lidere sahibiz ama biz yaptıklarımızla da liderimizin elini güçlendirmeyi kendimize şiar edindik. Bu anlamda da inşallah bu bölgede önemli bir adım daha atmış olacağız."

En derin yeri 22 metre olmak üzere, ortalama 17 metrelik bir dolgu oluşturacaklarını belirten Arslan, "Bu anlamda da önemli bir derinlik, inşallah 4 sene sonra 'burada artık proje var, havalimanı yapılıyor.' demeyeceğiz. 4 sene sonra inşallah hep beraber buradan Türkiye’nin her yerine dünyanın her yerine uçabilir olacağız. Bu konuda elbetteki Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Başbakanımıza hükümette gerek bakanlığı döneminde, gerek şimdi bu projeyle ilgili talimatları destekleri nedeniyle çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Ülkemize katma değer oluşturma gayretimiz var"
Arslan, havalimanının bölgeye hayırlı olması temennisinde de bulunarak, şunları anlattı:

"Rize Artvin bölgesel havalimanımız inşallah bölgemize hayırlı uğurlu olur. 2 Kasım'da inşallah teklifleri alacağız. Teknik olarak yeterli bulduğumuz, yeterlilik alan firmalardan ayrıca dönüp mali tekliflerini alacağız ve ondan sonra da teknik yeterliliğe sahip firmaların içinden en uygun fiyatı verene de inşallah ihaleyi vereceğiz ve sene sonuna kadar bağlayıp sene sonunda da artık burada taş döker, dolgu yapar havalimanını başlatır hale geleceğiz. İnşallah Rize Artvin 56. havalimanımız olarak ülkemiz havacılığına, insanımızın havayoluyla uçmasına katkı koyacak ve o anlamda da büyümemize katkı koyacak bir havalimanı inşallah şimdiden hayırlı uğurlu olsun."

Bir gazetecinin "4 yılda mı tamamlanacak, daha önce bin iş günü olarak belirtilmişti?" sorusu üzerine, Bakan Arslan, şu yanıtı verdi:

"İş gününden bahsediyorsunuz. Ordu Giresun Havalimanı'mız 3 yıldan biraz fazla sürdü. Orada süreçleri çok sıkıştırdık ancak Ordu Giresun Havalimanı'nın derinliğini düşünürseniz, burası oranın yaklaşık 1.5 misli zorlukta. Dolayısıyla oradan yaklaşık 1.5 kat daha burada dolgu yapılacak. Bizim asıl zamanımızı alacak olan dolgu, dolayısıyla 4 yıl öngörüyoruz. Bütün işlerimizde olduğu gibi bir an önce bitirmek, bir an önce insanımızın hizmetine sunmak, ülkemize katma değer oluşturma gayretimiz var. Elbetteki süreleri daha kısaltmak adına gayretimiz olacak ama projenin özelliği ve zorluğunu düşündüğünüz zaman da 4 yılda bitirmeyi hedefliyoruz."

"Ovit Tüneli kasım ayının ortalarında şık gördüyü gerçekleştirmiş olacağız"
Bakan Arslan, bir gazetecinin Ovit Tüneli'ndeki çalışmalardaki son durumu sorması üzerine şu bilgileri verdi:

"Ovit Tüneli ülkemiz için önemli. Bazen insanlar sadece Rize'nin projesi olarak düşünüyorlar, hayır Ovit Tüneli gerçekten Karadeniz'in projesi çünkü Karadeniz’i Rize, Erzurum üzerinden ülkemizin güneyine bağlayacak, kuzey güney çok önemli bir koridor. Bu önemli koridorun en önemli parçası, en önemli halkası Ovit Tüneli ki yaklaşık 14 kilometrelik çift tüp ve sadece Ovit Tüneli'ni tek başına değerlendirmek projeye haksızlık olur. Rize ile Erzurum arasında 35 kilometre tünel yapıyoruz. Çift tüp düşünürseniz 70 kilometre tünel yapıyoruz, sadece Ovit Tüneli değil ama en önemli halkası Ovit Tüneli kasım ayının ortalarında inşallah son kalan kısmını da bitirerek ışık gördüyü gerçekleştirmiş olacağız. Her iki taraftan tüneli birbiriyle birleştirmiş olacağız."

İncelemeleri sırasında Bakan Arslan'a Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile diğer ilgililer eşlik etti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...