Bu araştırma 15 yılda yapıldı

Düzenleyen:
Bu araştırma 15 yılda yapıldı

YAŞAM Haberleri

Binlerce kişi arasında yapılan araştırmada, çalışan kadının hem kendisi hem de eş ve çocuğunun daha mutlu olduğu gözlendi. Ev kadını ise yorgun ve sinirli...

Canan ERASLAN

Geleneklerimizin, “Eve ekmeği getiren erkek, yuvayı yapan dişi kuş” modeli hızla değişiyor. Kadının iş hayatında daha fazla olması, hükümet tarafından da desteklenince, çalışan kadın sayısı arttı, “Ev geçiminde ortaklık” dönemi başladı. Kadınlar ev geçimine, maddi gelire ortak oldular ama evindeki sorumluluğunda hiçbir eksilme olmadı. Yemek, temizlik, çocukların sorumluluğu yine onun asli görevi. Erkekler ise bu yeni düzende ‘yardımcı’ işlevini üstlenmeye başladı. Peki bu durumdan herkes memnun mu? Çalışan kadın daha mı mutlu? Peki evde çocuğu ve ailesiyle ilgilenen kadın, yani ev hanımı kendisini iyi hissediyor mu? Haydi daha net soralım: Hangisi daha mutlu? Aile bireyleri bundan nasıl etkileniyor? 

Tüm sosyal konularda olduğu gibi, ‘mutluluğun’ nelerden etkilendiğini anlamaya yönelik olarak da pek çok araştırma yapılıyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, kadının daha çok maddi sorumluluk üstlendiği evliliklerde çiftlerin ekstra sıkıntı yaşamadığını gösteriyor. Eve ‘ekmek getiren’ taraf sadece erkekse, hem genel sağlık hem de mutluluk seviyelerinde ise düşme gözleniyor. Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, 15 yılda tamamlanan ve yaşları 18 ile 32 arasında değişen, 3 binin üzerinde kişinin katıldığı araştırmadan çok ilginç sonuçlar çıktığını söylüyor. Araştırmaya göre, ev geçindirme sorumluluğu artan erkeğin üzerindeki baskı artıyor. Kadınlar eve katkı yapmaya başladığında bedenen yoruluyor ama ruhen daha rahat ve mutlu hissediyor. Hatta ev kadınlarının stres ve sıkıntı oranının, çalışan kadınlara göre 2 kat fazla olduğu gözlendi.

EV GEÇİNDİREN KADIN

1960 yılında evli ve 18 yaşından küçük çocuğu olan kadınların sadece yüzde 3,5’i ev geçindirme sorumluluğunu asıl olarak yükleniyordu. Bugünse oran yüzde 15’i bulmuş durumda. Evli olmayıp ev geçindiren anne sayısı da son yıllarda hızla arttı. 1970 yılında her iki ebeveyni de tam zamanlı işte çalışan aile oranı yüzde 31 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 46’ye ulaştı.

ERKEK, GEÇİM DERDİNİ ÜSTLENİYOR

Ev geçindiren erkekler genelde bu rolü ‘mecburen’ üstleniyor ve yerine getirirken büyük baskı altında olduğunu hissediyor. Buna karşılık kadınlar, ev geçindirme konusunda nispeten yeni olduğundan, ev dışında para kazanmayı ‘fırsat’ ya da ‘seçenek’ olarak hissediyor, zorunluluk duygusu altında ezilmiyor. Yine araştırmaya göre para kazanıp ev geçindiren kadın, kendisiyle gurur duyuyor, başarı hissi artıyor. Kadınlar işini kaybettiğinde, bu kaybın sebep olduğu ‘çöküş’ hissi ise erkekler kadar büyük olmuyor.

KAZANÇ YÜZDE 40 SORUMLULUK YÜZDE 80

Buraya kadar her şey iyi ama bu mutlu tablonun bir de can sıkıcı tarafı var. Araştırmaya göre her gelir seviyesindeki kadının endişesi erkeğe göre daha yüksek. Ev geçindirme konusunda eşinden destek alan erkekler, sorumlulukları azaldığı için kendilerini daha özgürleşmiş hissediyor. Spor, sanat gibi etkinliklere daha fazla katılan erkeğin huzuru artıyor. Öte yandan çalışan kadın aile gelirinin yüzde 40’ını elde etse de, çocuk bakımı ve ev sorumluluğunun yüzde 80’ini üstleniyor. Bu da zaman zaman ‘çıldırmalara’ sebep olabiliyor. Ev hanımı ise bütün enerjisini evi ve çocuğuna ayırsa da daha iyisini yapma telaşıyla yorgun düşebiliyor.

ANNE ÇALIŞIYORSA BABA DAHA AKTİF ROL OYNUYOR

Anne çalışıyorsa, çocukların birçok şeyden mahrum olduğu düşünülür. Ancak bu araştırma tam tersini gösteriyor. Buna göre kadınlar evden çıktığında erkek, yani baba çocuklarının hayatında daha aktif rol üstlenmeye, onların sıkıntılarıyla daha fazla ilgilenmeye, eve daha fazla vakit ayırmaya başlıyor. Bu da anne, baba ve çocuğun mutluluk seviyesinde artışı beraberinde getiriyor.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...