Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut: 'Devler yerli ilaca karşı'

Düzenleyen:
Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut: 'Devler yerli ilaca karşı'

Ekonomi Haberleri

İlaç sektörünün asırlık çınarı Abdi İbrahim, Cezayir ve Kazakistan’a kurduğu fabrikalar ile üretim kapasitesini artırdı. Şirket, 2020 yılında dünyada ilk 100 ilaç şirketinden biri olmak istiyor. Uluslararası firmaların Türkiye’de diyabet gibi ilaçların üretilmesinin önüne geçmek için iç pazarda zararına satış yaptığına dikkat çeken Nezih Barut, devletin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Fikret Çengel KAZAKİSTAN

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ilaç gibi stratejik bir alanda Türkiye’nin milli politikalar geliştirmek zorunda olduğunu belirterek, her ülkenin ilaç sanayinin bağımsız olması gerektiğini söyledi. Diyabet ilaçlarının bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken ürünler olduğuna işaret eden Barut, “Diyabet ilaçları Türkiye’de mutlaka üretilmeli. Çünkü bu alan stratejik önemde” dedi. Aynı zamanda İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanlığını yürüten Abdi İbrahim patronu Nezih Barut ve CEO Süha Taşpolatoğlu, Abdi İbrahim’in Kazakistan Almatı’da kurduğu ilaç fabrikasının inceleme gezisinde hem kendi şirketinin küresel yolculuktaki vizyonunu anlattı hem de sektöre ilişkin sorularımızı cevaplandırdı.

YATIRIMI ENGELLİYORLAR

Barut, uluslararası firmaların Türkiye’de diyabet gibi ilaçların üretilmesinin önüne geçmek için iç pazarda zararına satış yaptığına dikkat çekti. Barut, “Bu konudaki fiyat politikaları çok önemli. Türkiye pazarda hakim durumda olan firmalar çok düşük fiyatlarla piyasaya ürün vererek bu alanda yeni yatırımların girmesini engelleyebiliyorlar. Devletin bu konuya dikkat etmesi ve stratejik davranması lazım” diye konuştu.

FİYAT POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Barut’un dikkat çektiği bir başka konu ise Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uyguladığı fiyat politikası oldu. Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yurt dışından getirtilen ürünlerin fiyatlarına dikkat çeken Barut, uygulanan depo fiyatlarının özel sektörün yurt dışından daha ucuza ürün temin etmesini zorlaştırdığını belirtti. Barut, yüzde 55 oranında daha ucuza getirebilecekleri ürünleri, Eczacılar Birliğinin referans olarak kabul edilen fiyatları sebebiyle Türkiye’ye getiremediklerini ifade etti. Sektörün yakından takip ettiği bu konuyu Sağlık Bakanı’yla görüştüklerini anlatan Nezih Barut, sıkıntının giderilmesini beklediklerini dile getirdi. Barut, Türkiye Eczacılar Birliği’nin yurt dışından yaptığı ilaç ithalatı miktarının yıllık 1,4 milyar dolar civarında olduğuna da dikkat çekti. Türkiye’nin ilaç ihracatının bu yıl 964 milyon dolar, ithalatının ise 4,6 milyar dolar olması bekleniyor. İlaç sektöründeki kârlılık oranlarının Türkiye’de yüzde 8-10 arasında değiştiğine de dikkat çeken Nezih Barut, şunları kaydetti: “Kamuya satışlarda yüzde 41 iskonto yaptığımız ürünler var. Ama bunu üretmek zorundayız. Bu bir görev. İlaç endüstrisi için bu bir zorunluluk. Kâr ettiğimiz ürünlerin yanı sıra zarar ettiğimiz ürünleri de yapıp piyasaya vermek zorundayız.”

BİO ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ

Türkiye’nin ilaç sanayinde Avrupa ile yarışır durumda olduğunu da belirten Barut, sektördeki ilerlemenin firmaları sürekli yeni yatırımlar yapmaya zorladığını söyledi. Hızla gelişen yeni yatırım alanlarının başında bio ürün üretimi geldiğini vurgulayan Barut, dünya ortalaması yüzde 24 olan bio ilaç kullanımının Türkiye’de yüzde 17’de olduğunu anlattı. “Bugün dünyada en çok satan 10 ürünün 7’si, Türkiye’de en çok satan 10 ürünün 8’i biyoteknolojik” diyen Barut, gittikçe artan bir alan hâline gelen ‘bio ilaç’ üretimi için Abdi İbrahim’in de 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptığına kaydetti. Hadımköy’deki tesislerinde gelecek yıl pilot üretimine başlayacaklarını anlatan Barut, 2018’in başında üretime başlayacaklarının bilgisini verdi.

YENİ MOLEKÜL BULABİLİRİZ

Hindistan ve Güney Kore’nin bio ilaç konusuna öncülük eden ülkeler olduğuna dikkat çeken Barut, İran’ın bile bu alanda önemli işler yaptığını kaydetti. Türkiye’nin bio ilaç üretimi konusunda yüksek teknolojiye ihtiyacı olduğunu belirten Barut, şunları kaydetti: “Bu iki konuda gözümüz dışarıda maalesef. Bu alanda kendi insan kaynağımızı oluşturmalıyız. Mesela yurt dışındaki Türkleri Türkiye’ye getirebiliriz. Gelirler mi? Bence şartlar oluşturulursa gelirler. Biz Türkiye’de kalıyoruz. Onlar da gelsinler. Türkiye’de regülasyonların hafifletilmesi lazım. Ancak böyle bir destekle yeni moleküller bulabiliriz. Karışımlarla bir yere kadar.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...