Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

Düzenleyen:
Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

DÜNYA Haberleri

Tüm dünyanın beklediği Musul'u DAEŞ'den kurtarma operasyonu gece yarısı başladı. Irak Başbakanı İbadi'nin duyurusuyla başlayan operasyon 3 koldan yürütülüyor.

Günlerdir beklenen haber geldi ve Musul operasyonu başladı. Saat 01.40'ta gelen son dakika haberini Irak Başbakanı Haydar el-İbadi verdi. İbadi, Musul'u DAEŞ'den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. Musul operasyonu hakkında bilgi veren İbadi, Musul kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini duyurdu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde 04.00 itibariyle eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul yakınlarındaki köylerden, DAEŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Zertik Dağı'nın eteklerinde DAEŞ kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor.

Son dakika haberi: gece saat 01.40'ta geldi. İbadi'nin açıklamasıyla beklenen Musul operasyonu başladı.

Irak Başbakanı İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DAEŞ'den kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

ÜÇ CEPHEDEN EŞ ZAMANLI OPERASYON

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DAEŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri DAEŞ hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi.

Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

PEŞMERGELER VE ABD TOPÇU BİRLİKLERİ VURUYOR

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DAEŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DAEŞ'den temizlenmesi olduğu kaydedildi.

DAEŞ, UÇAKLARIN GÖRÜŞ ALANINI DARALTMAK İÇİN HAM PETROLÜ ATEŞE VERDİ

Bu arada DAEŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

IBADİ, HALKTAN DESTEK İSTEDİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DAEŞ'den kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi.

İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi.

Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin konuşlandıkları Hazır cephesinden, Musul'daki terör örgütü DAEŞ'e üç koldan saldıracakları bildirildi.

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DAEŞ hedeflerini bombalamaya hazırlanıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DAEŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verecek.

Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor.

'15 BİN İLA 18 BİN PEŞMERGENİN KATILMASI BEKLENİYOR'

Hazır cephesindeki Peşmerge komutanlarından Albay Seyit Hajar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'un güneydoğu ve doğusuna konuşlanan Peşmerge güçlerinin, kısa süre içerisinde üç koldan DAEŞ hedeflerine saldıracağını belirtti. Farklı cephelerdeki operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor.

HELİKOPTERLER BÖLGEYİ SÜREKLİ AYDINLATIYOR

Bu arada Musul ilinin doğusundaki stratejik Zerdek Dağı'na da çok sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi. DAEŞ militanlarının Musul ovasındaki hareketliliğinin izlenmesi için helikopterlerce bölgenin sürekli aydınlatıldığı görüldü. Musul Ovası'nda yer yer havan toplarının sesi geliyor.

Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

OPERASYONDAN DETAYLAR

Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı harekat merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var.

Yetkililer, Peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Mahmur'da ise Ninova kurtarma harekat merkezi bulunuyor.

PEŞMERGE 10, NİNOVA MUHAFIZLARI 2 KM YAKLAŞACAK

Operasyonda Altın Tümen olarak bilinen Irak özel kuvvetleri ve Peşmerge öncü birlik olarak kullanılacak. NTV'deki habere göre, Peşmergeler Musul'a 10 kilometreye kadar bir yol açacak. Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacak. Musul kent merkezine ise sadece Irak ordusu ve polis güçleri girecek.

Musul Operasyonu başladı! 3 koldan ilerliyorlar

GENELKURMAY BAŞKANI HULUSİ AKAR, MUSUL OPERESYONU'NDAN KISA BİR SÜRE ÖNCE DUNFORD'LA GÖRÜŞTÜ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Musul Operasyonun başlamasından çok kısa bir süre önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD'nin başkenti Washington'da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü.

Terör örgütü DAEŞ ile mücadele eden koalisyon ülkelerinin genelkurmay başkanları toplantısı için Washington'da bulunan Orgeneral Akar, ABD'li mevkidaşı General Dunford ile bir araya geldi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği rezidansında Orgeneral Akar'ı ziyaret eden Dunford ile Akar arasındaki görüşme iki saate yakın sürdü.

Genelkurmay Başkanlığından, iki ülke genelkurmay başkanlarının görüşmesinde Suriye ve Irak'ta devam eden harekatlar konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunduğu açıklaması yapıldı.

Açıklamada, Irak'ta kısa süre içinde başlaması beklenen Musul operasyonun da ele aldığı belirtilerek, "Görüşmede Musul Harekatı da gündeme gelmiş ve Musul Harekatı'nda sivillerin zarar görmemesi konusu özellikle vurgulanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...