'En büyük reform başkanlık'

Düzenleyen:
'En büyük reform başkanlık'

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin önündeki en büyük yapısal reformun başkanlık olduğunu kaydeden Yıldırım, “İstikrar üreten, güçlü siyasi irade getiren iktidar, başkanlıkla mümkün” dedi

Fikret ÇENGEL

Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sisteminin ekonomiye de Türkiye’ye de istikrar getireceğini söyledi. “En büyük yapısal reform başkanlık sistemi” diyen Yıldırım, Türkiye’nin sürekli tek başına iktidar üretememesi hâlinde sorunları çözemeyeceğini ifade etti. 

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelen Başbakan Yıldırım gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Maliye Bakanı Naci Ağbal da katıldı. Başkanlık sisteminin Türkiye’de istikrar için şart olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: Başkanlık demek güçlü sürekli tek başına iktidar demek. Türkiye sürekli tek başına iktidar üretemezse sorunlarını çözemez. Güçlü ve sürekli siyasi istikrara ihtiyaç var. Bunun çözümü ise başkanlık sistemi. Güçlü siyasi iktidar ile karar alma süreçleri hızlanacak, ekonomide zaman kaybı önlenecek.”
Yıldırım, Türkiye’nin çok kritik bir bölgede durduğunu, birliğini ve beraberliğini muhafaza etmesi için güçlü siyasi iradeye ve güçlü siyasi iktidara ihtiyacının bulunduğunu aktararak, “Bugün bunu AK Parti sağlıyor. Daha önümüzdeki 10 sene de evelallah sağlar ama devletler için 10 sene bir şey değil ki... Çok büyük bir zaman çerçevesinde olayı düşünmek lazım” ifadesini kullandı.

KAZANAMAYIZ KORKUSU VAR

Başkanlığa karşı çıkmanın temelinde özgüven eksikliği olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “Biz kazanamayız korkusu ile karşı çıkıyorlar. Sen de çalış kazan. Bu sistemi kısa vadeli değil uzun vadeli düşünmek lazım. Ekonomide zaman kaybı para kaybıyla aynı şeydir. Geç aldığın her karar bir maliyet getiriyor. Bu maliyet bazen o kadar büyür ki sonradan aldığımız para o zararı karşılamayabilir” dedi.

21 DEVLE MASAYA OTURACAĞIZ

Ekonomideki reformların sürdüğünü hatırlatan Yıldırım, “Biz reform yaparken, FETÖ’cü hainler darbe planlamış. Reformları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bürokrasiyi azaltacak, yatırımların önünü açacak süreçleri hızlandıracak tedbirler alıyoruz. Bütçede 2017’de 77,5 milyar lira yatırım öngördük. Bunun üç katını özel sektör yapacak. Körfez ülkeleri başta olmak üzere yatırımcılardan büyük talep geliyor. Türkiye ekonomisi sağlam ve biz ekonomimize güveniyoruz. Yatırımcının tereddütlerini gidermek için 27 Ekim’de kapsamlı bir toplantı yapacağız. Türkiye’nin en büyük yatırımcıları, CEO’ları gelecek. Şimdilik sayısını sınırlı tuttuk. 21-22 sektör devi ile masaya oturacağız” diye konuştu. Körfezden yatırım ilgisi bulunduğunu vurgulayan Başbakan, “Türkiye’de devam eden projeler var, özelleştirmeler var. Bunlara gelip para yatırıp, Elbistan gibi, telekom, limancılık, madencilik ve petro-kimya gibi sektörlere uzun vadeli yatırım yapmak istiyorlar. Bunun yanı sıra katılım bankacılığında ortaklık isteyen var. Yeni kurduğumuz Türkiye Varlık Fonu’na da aktif katılım düşünceleri var. Yatırım Ajansımız ve ilgili bakanlıklarımız görüşüyor” bilgisini verdi.

FAİZLER DAHA DA DÜŞECEK

Merkez Bankasının faiz oranlarındaki indirimine rağmen piyasa faizlerinin hâlâ yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Politika faizi ile piyasa faizi arasındaki makası daraltacağız. Dolayısıyla bir yandan da indirmeye devam edeceğiz. Küresel gelişmeler bu konuda bizi farklı bir durumla karşı karşıya bırakırsa onu saymıyorum, Normal şartlarda bunu başaracak alt yapımız var. Sermaye yeterlilik oranları, bütçe açığı, cari açık ve kamu borcu açısından bir sıkıntımız yok. Sadece psikolojik bir algı var” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...