Berfin’in hayali NASA

Düzenleyen:
Berfin’in hayali NASA

YAŞAM Haberleri

Terör belasıyla uğraşan Doğu’da gençlerin fırsat verildiğinde neler yapabileceğinin en güzel kanıtı 17 yaşındaki Berfin Dağ. Mardin’in Nusaybin ilçesinde oturan ve uzay bilimlerine ilgi duyan Dağ, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) çalışabilme hayaline kavuşmak için Valilik destek veriyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde oturan ve uzay bilimlerine ilgi duyan 17 yaşındaki Berfin Dağ, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) çalışabilme hayaline kavuşmak için valilik ve ailesinin desteğiyle çalışıyor.

Anadolu lisesini bitiren ve üniversite sınavına hazırlanan Dağ, astrobiyolog olma ve NASA'da çalışabilme hayalinin peşinden koşuyor. Uzaya ilgi duyan gençlere destek olmak için sosyal paylaşım sitelerinde etkinlikler yapan Dağ, aynı hayalin peşinden koşanları bir araya getiriyor.

Berfin Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri uzay bilimine ilgi duyduğunu, liseden mezun olunca da NASA'da çalışan Türk astrofizikçi Umut Yıldız ile tanışma fırsatı bulduğunu söyledi.

Biyoloji ve uzay bilimlerini çok sevdiği için moleküler biyoloji bölümünü okuyup astrobiyolog olmaya karar verdiğini anlatan Dağ, kendisi gibi uzaya merak salanlara da rol model olmak istediğini belirtti.

Aynı düşüncedeki insanlarla bir araya gelemediğini, bu nedenle sosyal medyada etkinlikler yapmaya başladığını dile getiren Dağ, şöyle konuştu:

"Bu şekilde düşünen gençleri sosyal medyada toplamaya başladım. İnsanların fırsat bulamadığı için hedeflerinden vazgeçmelerini istemiyorum. Bütün gençlerin hayallerinin mektubunu yazıp, astrofizikçi Umut Yıldız'a göndermeye başladık. İlk mektubu ben göndermiştim. Ondan sonra ilk haftada 400 mektup oldu. Yani uzay bilimleriyle ilgilenen 400 genç bulduk."

Uzay bilimiyle ilgili web sitesi kurduğunu bildiren Dağ, sitede herkesin uzay bilimleriyle ilgili projelerini paylaşmalarını sağlamak istediğini kaydetti.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar'ı örnek alıyor

Sitede projelerle ilgili yarışma düzenleneceğini ve dereceye girenlerin NASA'ya gönderileceğini bildiren Dağ, "Bu şekilde Türkiye'de üretilen bütün projelerin NASA'dan değerlendirilmesini sağlayacağız. Fikirlerin Türkiye içerisinde çürümesini engelleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'a çok özendiğini, onun gibi başarılı olmak istediğini anlatan Dağ, "Başarılı olursam Dünya Dışında Canlı Yaşamı Araştırma Projesi'nde yer almak istiyorum. Hem hedefime ulaşmak hem de benim gibi hedefi bulunan insanlara rehber ve yardımcı olmak için çalışıyorum." dedi.

Valilikten Berfin'e destek

Valiliğin ve ailesinin hayalini gerçekleştirmesi için kendisine destek verdiğini söyleyen Dağ, "Valiliğin bilim danışmanı oldum, kente de bilim üzerine çalışmalar yapacağız. Ailemin ve valiliğin desteğiyle bir yere gelebileceğime inanıyorum." diye konuştu.

Vali Mustafa Yaman da Berfin'e hayallerine ulaşması için yardımcı olacaklarını vurgulayarak, "Bu yönde hazırlayacağı projelerde yanında olacağız. Berfin'in Antalya'daki bilim kampına katılmasını sağladık. İnşallah hem öğrencilik hem de meslek hayatında Mardin'i çok iyi bir şekilde temsil edecek ve arkadaşlarına örnek olacak." dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...