'Dengeler değişirse sonuç vahim olur'

Düzenleyen:
'Dengeler değişirse sonuç vahim olur'

GÜNDEM Haberleri

“Musul’daki harekâtı fırsat bilerek demografik ve mezhebî dengeyi değiştirmek, çok daha vahim sonuçlar ortaya çıkarır”

İsmail Sonsuz ANKARA

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulunda ana gündem Irak ve Suriye’deki gelişmeler oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul’daki gelişmeler konusunda kabineyi bilgilendirirken Hükûmet Sözcüsü Numan Kurtulmuş toplantı sonrasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Musul operasyonunda ağırlıklı olarak Peşmergeler alanda. Peşmergelerin arkasından da Irak ordusu işin içerisine katılacaktır. Türkiye’nin eğitim verdiği 3 bin kişi de Peşmergelerle birlikte DAEŞ’e karşı mücadelenin içerisindedir… Operasyon başladığı andan şu ana kadar Türkiye’nin genel çerçevesine uygun devam ediyor ama biz muhtemel, beklemediğimiz gelişmeler karşısında da tedbirlerimizi almış olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. 

CİDDİ BİR OYUN OYNANIYOR

Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Uzun bir süredir devam eden savaşlarda esas niyet, bölgenin mezhebi, etnik bakımdan daha fazla bölünüp parçalanmasıdır. Dolayısıyla bu bölgenin bütün unsurlarının, öncelikle Musul söz konusu olduğu için bu iki fay hattı üzerinden asla siyaset geliştirmemesi lazım. Musul, Musullularındır. Musul’daki demografik ve mezhebi dengeyi değiştirmek üzere bu harekatı fırsat bilmek, bundan sonra çok daha vahim sorunları ortaya çıkarır… Musul operasyonunu, mezhepler arasında bir gerilime dönüştürmemek gerekir, bu ikazı yapmak mecburiyetindeyiz… Tüm bu gelişmelerin sürdüğü bölgede bugün itibariyle Türkiye asla Başika’da bulunmaktan vazgeçmeyecektir.

KİMSE FIRSAT KOLLAMASIN 

Kimse mevcut karışıklığı fırsat bilerek, buradan herhangi bir şekilde mezhebi ya da etnik siyasetini geliştirmek için fırsat kollamasın. Türkiye bu harekâtın içerisinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır.” Kabine’de, Suriye’deki gelişmeler ve devam eden Fırat Kalkanı Harekâtı da değerlendirildi. Bakanlar Kurulunda, terörden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanma çalışmaları da görüşüldü. Diyarbakır-Sur, Şırnak merkez, Silopi, İdil, Cizre, Hakkâri-Yüksekova ve Mardin Nusaybin’de yoğunlaşan projelerin toplam maliyetinin 10 milyar 122 milyon TL olduğu belirtildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...