BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > KARIN AĞRISI deyip geçmeyin!

KARIN AĞRISI deyip geçmeyin!

6 saati geçen karın ağrılarında mutlaka doktora görünün...



Karın ağrılarının sebepleri arasında ciddi hastalık işaretleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, 6 saati geçen karın ağrılarında kesinlikle hekime müracaat edilmesi gerektiğini söyledi. Dilek, toplumda sıkça karşılaşılan bulgulardan biri olan karın ağrılarının mutlaka önemsenmesi gerektiğini belirtti. Karın ağrılarının yüzeysel nedenler yanında, ciddi hastalıklardan da kaynaklanabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Dilek, şöyle konuştu: “Karın ağrısı genellikle hastalarımızda sıkça karşılaştığımız bir bulgudur. Mutlaka önemsenmesi gerekir ve ciddiye alınmalıdır. Niye? Karın ağrısının pek çoğu çeşitli yaş gruplarında farklı sıklıklarda olmak üzere çok basit sebeplerle de olabilir. Üşütme ve ishal kaynaklı olabilir. Çok farklı yüzeysel sebeplerden olabilir ama karın ağrılarının 1/3’ü ameliyatlıktır. Bu, çok ciddi bir rakamdır. Özellikle 6 saat içinde kendiliğinden iyileşmeyen karın ağrısı çekenlerin mutlaka hekimlere başvurmaları gerekiyor. Karın ağrısının nedenleri arasında ciddi hastalık belirtileri olabilir. Kalp hastalarının yüzde 10’u karın ağrısı şikayetiyle hekimlere müracaat eder. Yani karnınız ağrıyorsa nadir de olsa kalbinize bağlı enfarktüs geçiriyor olabilirsiniz. Karın ağrısı geçirdiğiniz enfarktüsün habercisi bile olabilir. ‘Karnım ağrıyor’ diyerek ağrı kesici içebilirler ama aslında sorun kalptedir. Bu durumda ölüm riski de artar.” Karın ağrılarının çok çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Dilek, karın ağrılarının büyük çoğunluğunun karın içinde bulunan organlara ait hastalıklardan kaynaklandığını belirterek, ‘’Karın ağrıları ülser, ishal ve su kaybı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, organ delinmeleri, barsak tıkanmaları, bağırsakların karın içindeki boşluklara girerek fıtık oluşturarak boğulmaları, bağırsakların yapışması, bağırsakların kendi etrafında dönmesi, ürolojik hastalıklar, kadın hastalıklarına ait patolojiler, tümörler ve safra kesesi taşları nedeniyle de olabilir. 60 yaşını aşan her iki kadından birinde safra kesesi taşı olduğunu düşünürsek, bu ciddi bir rakamdır’’ diye konuştu. EZBERE İLAÇ KULLANMAYIN Bazı insanların karın ağrısını önemsemediklerini ifade eden Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, karın ağrılarının da en az kalp ağrıları kadar ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Sanılanın aksine insanların kalp ağrısından daha çok, karın ağrısına bağlı hastalıklardan kaybedildiğine dikkati çeken Dilek, şöyle konuştu: “Karın ağrısı olan hastaların ağrıyı mutlaka ciddiye almaları gerekir. Kalp ağrısı ne kadar ciddiyse, karın ağrısı da en az o kadar ciddidir. İnsanlar kalp ağrısından çok karın ağrısı nedeniyle kaybedilir. Bu, medyatik olmaz. Kalp hep medyatiktir. Kalp hassas bir konu, insanlar duygusal yaklaşıyor. Karın ağrıları da ciddiye alınmalı, hekime danışılmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalı. Kalbi ağrıyan insanlar hemen doktora gider ama karnı ağrıyanlar gitmez. Bazen kronik biçimde tekrarlayan karın ağrıları da olur. Karında tümör vardır, yavaş yavaş büyür. Dolayısıyla hasta onu önemsemez. Bu tür bir karın ağrısı tümörün habercisi olabilir. Hastaneye başvurulması durumunda tümörü erken yakalama şansına sahip olabilirsiniz. Karın ağrısı şikayeti çok önemli. Kesinlikle rastgele ilaç alınmamalı.” SİZDEN GELENLER SERDAR AKSOY - (..Aile albümünden) Geleceğin yılmaz komandosu... AYŞE BERRA ÖZCAN - (Reyhan Şule’nin albümünden) Ablasının bir tanesi, bugün 1 yaşına basıyor. BUKET HANIM - (..Aile albümünden) Ailesinin şımarık prensesi... TARİFİNİZ - (...Nebahat Hanım’ın tarifi) KARIŞIK SEBZELİ GRATEN MALZEMELER: * 300 gram karnabahar * 30 gram brokoli * 250 gram haşlanmış tavuk eti * Beşamel sos malzemesi: * Yarım litre süt * Hindistan cevizi rendesi * 50 gram un * 50 gram margarin veya sıvı yağ * Yeteri kadar tuz, karabiber * 2-3 çorba kaşığı kaşar rendesi HAZIRLANIŞI: * Bütün sebzeleri yıkayıp küçük parçalara ayırdıktan sonra buhar tenceresine koyup haşlayın. Tavuk etlerini de pişirdikten sonra küçük parçalar halinde kesin. Isıya dayanıklı bir kabın içerisini yağlayın. Önce haşlanmış sebzeleri sonra tavuk etlerini koyun. En son beşamel sosunu hazırlayıp üzerine dökün. Kaşar peyniri ilavesiyle fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Beşamel sos hazırlanışı: Yağ ile unu pembe renkte kavurup sütü birden ilave edin. Boza kıvamında pişirin. Tuz, karabiber, Hindistan cevizi rendesini ilave edin.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 95305
    % 1.3
  • 4.7467
    % -0.97
  • 5.5572
    % -0.99
  • 6.2274
    % -0.99
  • 187.122
    % -1.47
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT