Ali Babacan'dan iki müjde birden

- Güncelleme:
Ali Babacan'dan iki müjde birden

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Eximbank'ın faiz oranlarını yüzde 0.75 ile yüzde 2.25 arasında indireceğini, marka yatırımlarına da düşük faizli kredi verileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, reel kesime iki müjde birden verdi. İlki kredi faizi indirimi, diğeri ise marka için yapılacak yatırımların kredilendirilmesi. Eximbank aracılığıyla ihracatçıların desteklenmesi amacıyla alınan tedbirleri, dün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracat nakit kredilerinin bu sabahtan itibaren vadesine göre yüzde 4 ile yüzde 5.5 arasında bir faizle verileceğini söyledi. "Baktığınızda asıl ihracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak yarın (bugün) sabahtan itibaren vadesine göre. 120 günde yüzde 4'ten başlıyor, 540 güne kadar vadeler var, 540 günde de yüzde 5.5'e ulaşıyor. Eximbank'ın diğer bankalardan farkı, bunun haricinde ihracat müşterilerinden başka hiçbir bedel almıyor. Daha önceki rakamlara göre düşüş 0.75 ile yüzde 2.25 arasında. Türk lirasında 120 günde 0.85 indi, 540 günde 1.5 puan indi" dedi.Marka için yapılan harcamaları da yatırım olarak kabul ettiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, "Marka kredisi programını yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz marka için yapılan harcamayı yatırım olarak kabul ediyoruz. Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun kredi mekanizmasını Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu. Merkez Bankası'nın Eximbank'a likidite sunduğunu, Eximbank'ın da bunu ihracatçıya kullandırdığını, 2010'da 1 milyar dolar olan bu tutarın geçen yıl 10 milyar doları geçtiğini ifade eden Babacan, "Merkez Bankası bunu 120 gün kullandırıyor. Çünkü kanun gereği 120 günü geçemez. Ama Eximbank bunu ilave imkânlarla 180 güne kadar çıkarıyor. Bunun da kısa olduğuna dair talepler var. Bunun çalışmasını yapıyoruz" diye konuştu.
Eximbank can nbsp;simidi olacak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Eximbank'ın uygulamaları ile ilgili basın toplantısında, "Eximbank faiz indirecek, yeni destekler verecek. Bu uygulamaları ve kredileri, ihracatçımız için can simidi olacak" dedi. Bu uygulamaların çağın çok ötesine geçtiğini anlatan Çağlayan, "Bunlar yeni nesil Eximbank uygulaması olmuş. Geçen yıl ihracatta önemli performans göstermiş ve 154.3 milyar dolar ihracat yapmıştık. Bu yıl büyük bir aksilik olmazsa 158milyar doları yakalayacağız" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...