Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Düzenleyen:
Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranı yüzde 8,25'te borçlanma faiz oranını ise yüzde 7,25'te tuttu. Kararın ardından dolar 3,06'nın altına indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka faiz koridorunun üst bandını değiştirmeyerek yüzde 8,25'te bıraktı. Ekonomistler çeyrek puanlık indirim bekliyordu.

İNDİRİME ARA VERDİ

Faiz koridorunun üst bandında art arda 7 indirim yapan Merkez, böylece indirimlere ara vermiş oldu.

TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7,5'te, faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7,25'te tuttu.

Kararın ardından dolar geriledi. Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentisi dolardaki yükselişte etkili olmuştu. Dolar salı günü 3,1140'la rekor kırmıştı.

DOLAR HIZLA GERİLEDİ

Dolar, Merkez Bankası'nın kararının ardından hızla geriledi.

Merkez Bankası'nın faizde değişikliğe gitmemesi sonrasında dolar 3,06'ın altına indi. Dolar 3,0517'ye kadar geriledi. Karar öncesinde dolar bankalararası piyasada 3,07'nin hemen üzerinde seyrediyordu.

Faiz indirimine devam edileceği beklentisi son günlerde dolarda yükselişin nedenlerinden biri olmuştu. Dolar dün Merkez'in faiz indirimini pas geçebileceği ihtimalinin fiyatlanmasıyla 3.06'nın altına kadar gerilemişti.

Dolar salı günü 3,1140'a çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü.

Piyasalarda ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı da yakından izlenecek.

Analistler, teknik açıdan 3,0650 desteğinin kırılması durumunda 3,03 - 3,04 seviyelerinin gündeme geleceğini, olası yükseliş durumunda ise 3,0770 - 3,0870 seviyelerinin direnç konumunda izleneceği kaydediyor.

"İKTİSADİ FAALİYET İVME KAYBETTİ"

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir. Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"KURDAKİ GELİŞMELER ENFLASYONDA İYİLEŞMEYİ SINIRLIYOR"

Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir. 

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir.

"TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK"

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...