600 bin evi güneş aydınlatacak

Düzenleyen: / Kaynak: Ö.Faruk Bingöl / Türkiye Gazetesi
600 bin evi güneş  aydınlatacak

Ekonomi Haberleri  / Ö.Faruk Bingöl / Türkiye Gazetesi

Konya-Karapınar’a yapılacak güneş enerjisi yatırımına ilişkin ayrıntıları paylaşan Enerji Bakanı Albayrak, “Bu yatırım bugün itibarıyla 1 milyar doların üzerinde, fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES) ilişkin yaptığı toplantıda projenin detaylarını paylaştı. Karapınar’ın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) içerisinde çok önemli bir bölge olduğuna işaret eden Bakan Albayrak, “Aralıkta ihalemizi yapacağız. Bin megavatlık kapasiteyle dünyadaki fotovoltaik noktasında en büyük güneş tarla alanlarından biri olan Karapınar YEKA’mızı anons ediyoruz. Türkiye, iktidarımız döneminde birçok ilklere imza attı. Bu da ilklerden biri” diye konuştu.

HEDEF YERLİ ÜRETİM
Yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanda gerçekleşecek yatırımın bugünkü değerinin 1 milyar doların üzerinde olduğunu ifade eden Albayrak, şöyle devam etti: “Fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek. Burada üretilecek elektrik 1,7 milyar kilovatsaat olacak ve 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırımdan söz ediyoruz. Bu ihaleyi, şartı gereği elektrik alım noktasında fiyat eksiltme usulüyle açık eksiltme usulünde en uygun fiyatı verecek firma alacak. Bu ihale, sadece fiyatın düşmesi yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesiyle değil, aynı zamanda fabrika, yerli üretim ve teknolojinin de yerelleşmesi için Türkiye’de bir ilk olacak. Türkiye’nin gelişen ekonomisinin gelişen teknolojilerin bölgede önemli bir merkez olmasından bahsediyoruz.”

15 YILLIK ALIM GARANTİSİ
Albayrak, ihaleyi kazanan firmanın asgari yılda 500 megavat üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurmak zorunda olduğunu ve kurulacak fabrikanın sadece buradaki bin megavatlık tarlayı değil, takip eden süreçte diğer bölgelerden gelecek talepleri karşılama noktasında da ihracat yapabileceğini anlattı. Söz konusu yatırımda yerli teknoloji ve yerli Ar-Ge ile yerli mühendis istihdam şartının da konulduğunu belirten Albayrak, yerli mühendis şartının yüzde 80 olduğunu ve ekipman üretiminin ise sadece montajdan ibaret olmadığını söyledi. Güneş modülünü meydana getirmek için gerekli tüm süreçlerin Türkiye’de gerçekleştirileceğini aktaran Albayrak, projede 15 yıllık alım garantisi bulunduğunu aktardı. Albayrak, fabrika kurulumunda 700, işletmesinde 350 ve Ar-Ge’de de 100 mühendis olmak üzere, en az bin teknik kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini de paylaştı.

2017’DE RÜZGÂR İHALESİ
Albayrak, söz konusu güneş projesine Amerika’dan Çin’e kadar farklı coğrafyalardan yatırımcı ilgisi olduğunu ve yabancı-yerli ortaklığı gibi opsiyonların da değerlendirildiğini aktardı. Albayrak, “İnşallah bu ihalenin bir benzerini 2017’nin ilk çeyreğinde rüzgâr alanında da yapacağız” dedi.

Enerjiye 2020’ye kadar 36 milyar lira yatırım

Elektrik dağıtımına 2020’ye kadar 18 milyar lira yatırım yapılacağını  kaydeden Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Bir o kadar yatırımı da biz yapacağız” dedi

Meram Elektrik Dağıtım AŞ (MEDAŞ) ile Sakarya EDAŞ’ın 150 kişiye istihdam sağlayacak çağrı merkezleri Konya’da hizmete girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, EPDK Başkanı Başkanı Mustafa Yılmaz, Alarko Holding Genel Koordinatörü ve MEDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yavrucu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş’ın hizmete aldığı çağrı merkezi, elektrik dağıtımında açılacak 9 çağrı merkezinden dördüncüsü oldu. Meram ile Sakarya EDAŞ Çağrı Merkezlerinin açılışında konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, elektrik dağıtımında 2016-2020 döneminde 18 milyar lira yatırım yapılacağını hatırlatarak, “Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) ana omurga sisteminde yaklaşık bir o kadar yatırımı da biz yapacağız. Kamusuyla özeliyle bir Türkiye markasını yukarı taşımak zorundayız, marka ne kadar değerlenirse tüm ülke o kadar değerlenir” dedi.

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu da, Cengiz Holding ve Alarko iş birliğiyle MEDAŞ’ı 2009 yılında devraldıklarını belirterek, “Devir öncesinde 2010 -2015 yılları arasında 703 milyon lira yatırım yaptık. 2016-2020 yıllar arasında da planladığımız yatırım tutarı 1,3 milyar liradır” dedi. Sakarya EDAŞ’ın Konya’da istihdam sağlayacak diğer çağrı merkeziyle birlikte açılan MEDAŞ’ın vereceği hizmete de değinen Yavrucu, “500 bin çağrının karşılanması için gerekli alt yapının oluşturulduğu merkez, 150 kişiye istihdam sağlayacak” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Ö.Faruk Bingöl / Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...